Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concerte memorabile la Ateneu, cu maestrul Lawrence Foster și pianistul Andrei Korobeinikov

Publicat: luni, 26 Februarie 2024 , ora 11.21


Cu prilejul concertelor de joi, 29 februarie și vineri, 1 martie 2024, maestrul Lawrence Foster revine la Filarmonica "George Enescu" după o absență de 16 ani. Solistul celor două seri va fi pianistul Andrei Korobeinikov.

Programul cuprinde Cantata "Mare liniștită și Călătorie fericită", op. 112 de Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 2, în la major, pentru pian și orchestră, S.125 de Franz Liszt și Selecțiuni din Simfonia dramatică "Romeo și Julieta" de Hector Berlioz. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner


Lawrence Foster se bucură de o carieră importantă ce se desfășoară pe scene din Statele Unite ale Americii, Europa și Asia. Este un declarat iubitor și promotor al muzicii lui Enescu, iar The Telegraph aprecia că "Lawrence Foster pare a fi fost adus pe această planetă pentru a dirija muzica lui Enescu. Este cu siguranță devotat acestei muzici și înțelege fiecare nuanță tehnică și fiecare meandră expresivă". A activat timp de 9 ani ca director muzical al Operei din Marsilia și, pentru patru stagiuni, ca director artistic și dirijor principal al Orchestrei Naționale Radio din Polonia. Una dintre cele mai însemnate personalități din spectrul muzicii clasice, în 1966 Lawrence Foster a primit Premiul "Koussevitzky" oferit de Festivalul de la Tanglewood in 1966. A devenit apoi director muzical la Orchestra Simfonică din Houston, Filarmonica din Monte Carlo, Orchestra Simfonică din Barcelona, Filarmonica din Montpellier, Festivalul de la Aspen, iar la Festivalul "George Enescu" a deținut aceeași poziție în perioada 1998-2001.


Andrei Korobeinikov este unul dintre pianiștii de top ai generației sale. S-a născut în Rusia, în 1985, și a dat dovadă încă de timpuriu de un talent prodigios. A urmat Conservatorul din Moscova, la clasa profesorului Andreï Diev, iar la terminarea studiilor a primit distincția "Cel mai bun muzician al deceniului". Aptitudinile sale intelectuale îl recomandă drept o personalitate erudită. La doar 17 ani a absolvit și Facultatea de Drept a Universității din Moscova, iar textele sale academice pe teme juridice, publicate încă de la vârsta adolescenței, referitoare la legea dreptului de autor au fost foarte apreciate. Pasionat de poezie, Korobeinikov este binecunoscut pentru talentul de a alcătui programe de concert sincretice.

Cariera sa de pianist concertist se desfășoară la cel mai înalt nivel, alături de orchestre și de dirijori de prim rang. Totodată, Korobeinikov este dedicat muzicii de cameră, iar trio-ul alcătuit împreună cu Vadim Repin (vioară)_și Alexander Kniazev (violoncel) se bucură de o primire incandescentă din partea criticii de specialitate și a publicului meloman deopotrivă.


Ateneul Român
Joi, 29 februarie 2024, ora 19
Vineri, 1 martie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor LAWRENCE FOSTER
Solist ANDREI KOROBEINIKOV

Program
Ludwig van Beethoven - Cantata "Mare liniștită și călătorie fericită", op. 112
Franz Liszt - Concertul nr. 2, în la major, pentru pian și orchestră, S.125
Hector Berlioz - Selecțiuni din Simfonia dramatică "Romeo și Julieta"
Dirijorul corului IOSIF ION PRUNNER

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar