Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișora, denumită "Remus Georgescu"

Publicat: luni, 26 Februarie 2024 , ora 11.13


Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara poartă, de acum, cu mândrie, numele maestrului Remus Georgescu. Este, de asemenea, o recunoaștere a meritelor deosebite și a moștenirii neprețuite pe care a lăsat-o în urmă-i un om de o mare valoare artistică și morală care a activat în cadrul instituției încă din 1968, atât ca dirijor, cât și ca director.

Tot în memoria maestrului, în foaierul de la parterul clădirii se află bustul acestuia. În plus, Filarmonica Banatul Timișoara organizează anual Festivalul-concurs Internațional "Remus Georgescu" (fostul Festival de muzică nouă Intrada, redenumit din 2022).

__________

REMUS GEORGESCU (23.08.1932 - 30.07.2021) - dirijor, compozitor și pedagog, s-a format ca muzician sub îndrumarea unor mari maeștri ai școlii muzicale românești și a urmat studii de specializare în SUA. Activitatea și-a început-o ca cercetător științific la Institutul de folclor din București, apoi ca șef de orchestră la Teatrul muzical din Constanța și la filarmonicile din Sibiu, Oradea, Târgu Mureș, iar din 1968 la cea din Timișoara, unde timp de mai mulți ani a fost și director.

Bagheta dirijorală a avut un rol determinant în afirmarea sa în țară și peste hotare: Austria, Anglia, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Iugoslavia, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, SUA, Singapore, Suedia, Taiwan, Ungaria, Venezuela etc. Repertoriul său este extrem de bogat, incluzând lucrări din diverse epoci și stiluri, de la preclasici, până la cele mai recente creații ale secolului al XX-lea. Sub bagheta sa au concertat soliști cu renume mondial ca: Emil Ghilels, Dimitri Bașkirov, Daniil Șafran, Annie Fischer, Igor Oistrah, Viktor Tretiakov, Jean Pierre Rampal, Ivry Gitlis, Lola Bobescu, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Silvia Marcovici.

Compoziția i-a adus, însă, cele mai mari satisfacții profesionale. A compus lucrări în mai toate genurile. Din creația simfonică se desprind: Passacaglia pentru orchestră (1955), Concertul pentru orchestră de coarde (1965), Simfonia Cântec în labirint (1973), Mica suită de cântece și dansuri vechi din Banat, subintitulată Suita I almăjană (1977), Suita concertantă pentru flaut, oboi, clarinet, fagot și orchestră de coarde, subintitulată Suita a II-a almăjană (1984), Suita burlescă (2000), Simfonia Triade.

Muzica vocal-simfonică l-a propulsat în elita componisticii românești: Balada Amintirile pământului, pentru cor mixt și orchestră (1959); Baladă pentru recitator, cor de femei și orchestră (1966); Cântare străbunilor - oratoriu pentru recitatori, soliști, cor mixt și orchestră mare (1977) - pentru care i s-a acordat Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor - și o replică a oratoriului cu titlul Suita Dacică, alcătuită în exclusivitate cu extrase orchestrale; De profundis, oratoriu pentru solist, cor mixt, cor de copii și orchestră (1993); De amicitia, ciclu de 9 lieduri pentru soprană, mezzosoprană, violoncel și orchestră. Oratoriul Ecouri pentru bas, cor de femei, bandă magnetică și orchestră mare (1983) a fost distins cu cel mai important premiu de compoziție, Premiul George Enescu al Academiei Române. Pentru cor a cappella a compus două volume de piese laice și religioase, 16 lieduri pentru voce și pian, dar și piese în genul muzicii de cameră, dintre care un relief aparte îl au Cvartetul de coarde (1956), Sonata-poem pentru vioară solo compusă in memoriam George Enescu (1957), Suita a II-a pentru pian (Improvizație, Interludiu, Toccata - 1963).

Remus Georgescu a fost distins cu Premiul criticii muzicale și Premiul pentru Opera Omnia. În anul 2008, a primit titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Timișoara, iar în anul 2012, Marele premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) pe anul 2011.