Arhivă : Agenda de concert Înapoi

"Nabucco", opera câștigătoare a votului publicului la Premiile Anului în Cultură - 2023, pe scena Operei Brașov

Publicat: luni, 19 Februarie 2024 , ora 15.01
Miercuri, 21 februarie 2024, de la ora 17.00, la Muzeul "Casa Mureșenilor", vă așteptăm la "Recitalul de la ora cinci", susținut de soliștii Operei Brașov: Aurelia Florian - soprană, Corina Klein - soprană, Lăcrămioara Schuller - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Asineta Răducan - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton și Alexandru Chiriac - bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche, iar Simona Manole va face prezentarea evenimentului. Pentru că tot suntem în Luna Iubirii, artiștii noștri au pregătit, și de această dată, un program special, din care nu vor lipsi cele mai îndrăgite piese de dragoste: "Love Me Tender" - Elvis Presley, "When I Fall in Love" - Victor Young, "Be My Love" - Nicholas Brodszky, dar și arii din opere: "Samson și Dalila" de C. de Saint-Saëns și operete: "Văduva veselă" de Fr. Lehár.

Recitalul durează o oră și nu are pauză.

Preț bilete: 8 lei - adulți, 4 lei - pensionari și 2 lei - elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului "Casa Mureșenilor" (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

Sâmbătă, 24 februarie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă vom prezenta cea mai recentă premieră a noastră, spectacolul cu opera "Nabucco" de Giuseppe Verdi, spectacol ce a câștigat votul publicului la categoria "Concertul anului" de la Premiile Anului în Cultură la Brașov - 2023, oferite de Consorțiul Cultural Corona!

"Nabucco" (prescurtare pentru Nabucodonosor al doilea, împărat chaldeean al Babilonului - în original: Nebucadnețar -, care a trăit și domnit în jurul anului 600 î.Hr) este o operă în patru acte, compusă în 1841 de Giuseppe Verdi, pe un libret, în limba italiană, de Temistocle Solera. Libretul se bazează pe cărțile biblice din 2 Regi, Ieremia, Plângeri și Daniel și pe piesa de teatru din 1836 a lui Auguste Anicet-Bourgeois și Francis Cornu. Sub numele său original, de Nabucodonosor, opera a fost interpretată, pentru prima dată, la Scala din Milano la 9 martie 1842.

"Nabucco" este lucrarea despre care se consideră că a stabilit permanent reputația lui Verdi drept compozitor. El a comentat că "aceasta este opera cu care începe cu adevărat cariera mea artistică. Și, deși am avut multe dificultăți cu care am luptat, este sigur că «Nabucco» s-a născut sub o stea norocoasă".

Lucrarea urmărește situația evreilor, pe măsură ce sunt asaltați, cuceriți și, ulterior, exilați din patria lor de către regele babilonian Nabucco. Evenimentele istorice sunt folosite ca fundal pentru un complot romantic și politic. Cel mai cunoscut număr muzical din operă este "Corul sclavilor evrei".

Cele două teme principale ale acțiunii sunt dorința de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum și aroganța și nebunia personajului principal, Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic și la pedepsirea cu pierderea minților. Spre sfârșitul operei, el își revine, adoptă credința în Iehova (sau Iahve), Dumnezeul evreilor, și îi eliberează pe evrei din robie.

În distribuția spectacolului de sâmbătă îi vom avea ca invitați pe baritonul Ionuț Pascu, în rolul lui Nabucco, și pe soția acestuia, Madeleine Pascu, în rolul Abigaille. Alături de ei, soliștii Operei Brașov: Fenena - Florentina Soare (debut), Ismaele - Adrian Dumitru, Zaccaria - Dan Popescu, Marele Preot - Marian Rește, Abdallo - Cristian Dicu, Anna - Maria Catrina. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. Dirijorul acestui spectacol va fi maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Decor, light-design, proiecții video: arh. Cătălin I. Arbore (invitat). Costume: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Nermina Damian (invitată). Asistent coregrafie: Cristina Rotundu. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Regie scenă: Cristina Roșu.

• Spectacolul durează trei ore și are trei pauze.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Duminică, 25 februarie 2024, de la ora 18.30, în Foaierul Operei, Cvintetul vocal ANATOLY ne va delecta cu un recital special, dedicat Sărbătorii Iubirii la Români, Dragobete. Cei cinci muzicieni au pregătit un program alcătuit, exclusiv, din piese românești binecunoscute, dintre care amintim doar câteva: "Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă" - Petre Andreescu, "Tangoul de demult" - Gherase Dendrino, "Inima-i un telefon" - Ion Vasilescu sau "Mână, birjar" - Nell Martini. Armonizările sunt semnate de compozitorul Ioan Dobrinescu. Prezentarea evenimentului va fi făcută de Simona Manole. Cordonatorul recitalului este Anda Tabacaru.

Cei cinci membri ai Cvintetului vocal ANATOLY sunt: Andrada Mureșan - alto, Gabriel Baciu - tenor, Ciprian Cucu - tenor, Ciprian Țuțu - bariton și Marius Modiga - bas.

• Recitalul durează o oră și nu are pauză.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!