Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Constantine Orbelian dirijează lucrări de Arutiunian, Haciaturian și Ceaikovski, cu violonista Mihaela Martin ca solistă

Publicat: vineri, 16 Februarie 2024 , ora 17.12


Filarmonica "George Enescu" invită publicul la concertele de joi, 22 februarie și vineri, 23 februarie 2024, care îl vor avea ca dirijor pe Constantine Orbelian, unul dintre cei mai elogiați muzicieni ai scenei internaționale. Solista celor două seri va fi violonista Mihaela Martin, considerată drept una dintre cele mai remarcabile artiste din generația sa, pentru virtuozitatea și expresivitatea fluidă pe care le etalează pe scenă.

Din program fac parte lucrări de la mijlocul secolului trecut ale compozitorilor armeni Alexander Arutiunian - Uvertura festivă, scrisă în 1949 și dirijată pentru prima dată de legendarul Evgheni Mravinski - și Aram Haciaturian - binecunoscutul Concert pentru vioară și orchestră, compus în 1950 pentru marele violonist rus David Oistrah - precum și Simfonia nr. 5 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Dirijorul Constantine Orbelian a fost nominalizat de patru ori la premiile GRAMMY iar în prezent este director muzical și dirijor principal al New York City Opera. S-a născut în 1956, la San Francisco, într-o familie de emigranți armeni și ruși. A debutat ca pianist la doar 11 ani, concertând alături de Orchestra Simfonică din San Francisco. A urmat apoi prestigioasa Juilliard School și s-a lansat într-o carieră de virtuoz al pianului, iar înregistrarea Concertului pentru pian și orchestră de Aram Haciaturian, realizată la casa de discuri Chandos, alături de dirijorul Neeme Järvi, a primit în Marea Britanie distincția "Best Concerto Recording of the Year".

Cariera de dirijor l-a purtat pretutindeni în lume. În 1991, Orbelian a fost numit director muzical al Orchestrei de Cameră din Moscova, fiind totodată primul american care deține acest post la un ansamblu din Rusia. În 2016, a devenit director general și artistic al Teatrului De Stat de Operă și de Balet din Erevan și, în timpul celor patru ani petrecuți la conducerea celei mai importante instituții de profil din Armenia, Constantine Orbelian a adus pe scenă noi producții cu Carmen (Bizet), Flautul fermecat (Mozart), Manon (Massenet), precum și cu baletele Cipollino de Karen Haciaturian și La Bohème pe muzică de Charles Aznavour. A invitat-o pe celebra Renée Fleming să susțină pentru prima dată un recital în Armenia, iar în 2018, a condus compania de balet din Armenia pe faimoasa scenă a Teatrului Balșoi din Moscova, cu reprezentații de gală ale baletului Gaiane de Aram Haciaturian.

Printre concertele legendare ce l-au avut pe Constantine Orbelian la pupitru se numără cele în care a colaborat cu artiști de prestigiul unor Dmitri Hvorostovsky sau Renée Fleming. Orbelian a fost cel care a dirijat concertul în care Van Cliburn a revenit la Moscova, fiind ultima prezență pe scenă a marelui pianist american. De asemenea, a dirijat concerte intrate în istorie, desfășurate în Piața Roșie din Moscova și vizionate de 198 de milioane de spectatori, ce au fost apoi lansate pe disc de Deutsche Grammophon.

Mihaela Martin este laureată la cele mai prestigioase concursuri de vioară din lume - precum Concursul Ceaikovski de la MOscova și cele de la Montreal, Sion și Bruxelles - și câștigătoare a Premiului I la Concursul internațional de la Indianapolis. Cariera sa internațională se desfășoară în egală măsură în calitate de solistă, dar și în repertoriul cameral. În stagiunea curentă, alături de concertele de la Filarmonica "George Enescu" din București, Mihaela Martin evoluează pe cele mai mari scene ale lumii - la Staatsorchester Hamburg, Academia de Muzică Americană de la Berlin, Festivalul Verbier, Festivalul Enescu, Budapest Academy Festival, Festivalul de Muzică de Cameră de la Ierusalim, Festivalul Academiei Kronberg, Suntory Hall din Tokio.

Din 2017, Mihaela Martin este director artistic al Festivalului de Muzică de Cameră Rolandseck/Bad Honnef. Printre colaboratorii săi se află Daniel Barenboim, Sergei Babayan, Lera Auerbach, Krill Gerstein, Denis Kozhukhin, Sharon Kam, Nobuko Imai, Gabor Takacs.


Ateneul Român
Joi, 22 februarie 2024, ora 19
Vineri, 23 februarie 2024, ora 19
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor CONSTANTINE ORBELIAN
Solistă MIHAELA MARTIN
Program
Alexander Arutiunian - Uvertura festivă
Aram Haciaturian - Concertul în re minor pentru vioară și orchestră
Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64


Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici: https://www.fge.org.ro/calendar


Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 130 lei
Categoria II: 120 lei
Categoria III: 110 lei
Biletele se pot cumpăra:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".