Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Daniel Ciobanu, în concert la Sala Capitol

Publicat: marți, 23 Ianuarie 2024 , ora 11.23
 
  

Un artist pe cât de tănăr, pe atât de talentat, cu o tehnică interpretativă unică și cu numeroase distincții la concursuri internaționale importante, pianistul Daniel Ciobanu (solist în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2023/2024) susține două evenimente la Sala Capitol, săptămâna aceasta.

Primul dintre ele este concertul susținut alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara vineri, 26 ianuarie 2024, de la ora 19:00, sub conducerea maestrului Tiberiu Soare. Daniel Ciobanu va interpreta în deschidere Concertul pentru pian și orchestră nr. 1, în re minor de J. Brahms. În final, vom audia Simfonia nr. 5, în re minor de D. Șostakovici.

Al doilea eveniment susținut de Daniel Ciobanu la care este invitat publicul timișorean este recitalul de duminică, 28 ianuarie 2024, ce va avea loc la Sala Capitol, de la ora 19:00. Atunci, într-o nouă ocazie în care îi putem admira măiestria interpretativă, Ciobanu va interpreta lucrări de J. S. Bach, R. Schumann și F. Liszt.


Daniel Ciobanu
a apărut pentru prima dată pe scena internațională în 2016, după ce a obținut medalii de aur la renumitul Concurs Internațional de Pian Unisa (Africa de Sud) și Festivalul Internațional de Pian BNDES (Rio de Janeiro). Daniel a câștigat apoi atât Premiul Publicului, cât și medalia de argint la Concursul Arthur Rubinstein de la Tel Aviv în 2017. Ulterior, a apărut la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Konzerthaus Berlin, St John's Smith Square din Londra, Festivalul Enescu București și a făcut turnee în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia.

Personalitatea muzicală distinctivă și tehnica lui Ciobanu au condus la spectacole cu orchestre renumite precum Gewandhaus Orchester Leipzig, unde a cântat sub bagheta lui Omer Meir Wellber. Cele mai importante momente recente și viitoare includ debuturi cu Filarmonica Olandeză, Mineria Symphony Orchestra, Tonhalle-Orchester, Volksoper Viena și Tiroler Symphony Orchestra, precum și concerte la Festivalul Enescu cu Cameristi della Scala, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Israel Symphony Orchestra și BBC National Orchestra of Wales. În recital, momentele importante includ spectacole la Concertgebouw Amsterdam, Brucknerhaus Linz, Festival Radio France Occitanie Montpellier și o reprezentație semi-scenată a lui Strauss Enoch Arden la Leipzig Gewandhaus cu Isabel Karajan.

Cele mai importante momente anterioare includ concerte cu Royal Philharmonic Orchestra; Konzerthausorchester Berlin; Deutsche Kammerphilharmonie Bremen; Filarmonica Baltică Poloneză; Israel Camerata; Orchestra Națională Regală Scoțiană; Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională a Radioului Român și la Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein. În aprilie 2022, Ciobanu a intervenit cu Orchestra Filarmonicii din Israel pentru patru întâlniri semnificative la Tel Aviv și Ierusalim cu Omer Meir Wellber. În august 2021, Ciobanu și-a făcut debutul în recitalul la Festivalul de la Lucerna și a debutat la Konzerthaus din Viena, cântând sonate pentru vioară și pian de Beethoven cu Julian Rachlin.

Ciobanu a debutat și în Royal Festival Hall în 2010, iar de atunci a susținut recitaluri solo la Munich Gasteig, Salzburg Mozarteum, De Bijloke din Gent, Auditorium de Radio France, Salle Cortot, Fazioli Hall din Sacile, Teatro Massimo Palermo, Ateneul București, Festivalul Duszniki Chopin, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Auditoriul Bronfman din Tel Aviv și Sala Națională de Concerte din Taipei.

Arta lui Ciobanu se extinde dincolo de spectacolele sale, iar în 20/21 a fost anunțat ca fiind primul artist în rezidență al Filarmonicii George Enescu din București pentru o perioadă de trei sezoane. Deschiderea rezidenței a inclus concerte sub conducerea lui Cristian Măcelaru și Gabriel Bebeșelea.

Tot în această săptămână, joi, 25 ianuarie 2024, copiii au ocazia să exploreze universul muzical al cinematografiei prin intermediul recitalului susținut de artiștii lirici ai Corului "Ion Românu" al Filarmonicii 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑡𝑢𝑙 Timișoara, sub conducerea maestrului IOSIF TODEA. Cu tema Coloane sonore din filme celebre, recitalul educativ reprezintă o oportunitate de învățare prin intermediul muzicii. De la ora 15:00, la Sala Capitol, copiii vor fi încurajați să descopere secretele interpretării vocale, să afle povestea din spatele fiecărei lucrări și să înțeleagă legătura dintre film și muzica clasică. Liantul dintre tânărul public și artiști va fi actorul ADRIAN JIVAN.

Soliștii recitalului sunt: BIANCA MIHĂESCU - soprană, ANA KUI - mezzosoprană, ALEXANDRU ȘUCA - bariton, ANTONIU MARC - bariton.

Biletele pentru evenimentele noastre se găsesc la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/iDFNY