Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Classix 2024: un festival - experiență

Publicat: vineri, 12 Ianuarie 2024 , ora 9.05

Iași, 11 ianuarie 2024 - Classix Festival ajunge în anul 2024 la cea de-a cincea ediție. Evenimentul se va desfășura la Iași, în perioada 18 - 25 februarie 2024, iar abonamentele și biletele au fost puse în vânzare online.

Programul Classix se conturează cu încă două concerte anunțate, ambele aflate sub semnul interdisciplinarității și a sincretismului artelor, sporind magia dorinței.

Concertul Romantic Whispers va avea loc pe 22 februarie 2024, la Casa de Cultură a Studenților, în Sala Gaudeamus. Flautiștii coreeni Soyoun Kim, Jie-Youn Lee și Hyunim Yoon, alături de flautistul elvețian Philipp Jundt, pianistul elvețian Ulrich Koella, baritonul Florin Estefan și pianistul Dragoș Dimitriu vor interpreta compoziții semnate de Rachmaninov, Beethoven, Poulenc, precum și o lucrare prezentată în premieră, Ji Won Kwon: Destiny - Arirang Araiyo pentru 4 flaute și pian (2024).

Pe 23 februarie, în sala "Henri Coandă" a Palatulul Culturii din Iași va avea loc concertul Reframing the Classics. Pe scena acestuia se vor afla: pianistul francez Jean-Baptiste Doulcet, tenorul polonez Jan Petryka, pianistul elvețian Ulrich Koella și cornistul Petrea Gîscă. Programul concertului include lucrări semnate de Edvard Grieg și Franz Schubert, iar Jean-Baptiste Doulcet va realiza improvizații la pian inspirate de tablourile prezentate de Felix Aftene din colecția unor pictori ieșeni.

Classix in Art și Classix în comunitate

Înscrierile pentru voluntari au început și vor continua până pe 4 februarie 2024, iar formularul poate fi completat online.

"Importanța voluntarilor la orice festival este una vitală - nu doar din prisma volumului uriaș de muncă pe care îl presupune acest tip de activitate, ci mai ales din prisma oportunității pe care o au tinerii în a dobândi experiență de lucru și deprinderi noi. Este o experiență minunată pentru ei, iar sensul pe care îl capătă știind importanța contribuției lor le oferă încredere pe viitor să intre pe piața muncii cu un istoric pe care să se poată baza. În fiecare an am avut înscrieri record, sute de voluntari din care a trebuit să alegem între 70 și 150, iar interesul lor ne confirmă faptul că noile generații își doresc să se implice în proiectele cu care rezonează - nu sunt atât de pasivi la oportunități precum predecesorii lor. Desigur, și numărul de festivaluri, ONG-uri, activități care solicită participarea lor s-a multiplicat enorm în ultimii ani, dând astfel posibilitatea tuturor să găsească nișa în care doresc să se implice pentru a-și îndeplini nevoia de a contribui în comunitate, în cauzele în care cred, în a sprijini o schimbare sau în a colecta experiența necesară inserării pe piața muncii. Profilul voluntarului Classix vizează în primul rând curiozitatea și seriozitatea, deschiderea la nou, sociabilitatea, disponibilitatea de a lucra mereu în echipă, un zâmbet larg și multă, multă energie." a declarat Anca Floroiu, Managerul de Comunicare al festivalului.

Contribuția Classix Festival la dezvoltarea comunității se materializează și prin proiectul Classix in Art. În cadrul acestei componente se organizează anual masterclass-uri pentru tinerii artiști și se oferă burse de creații pe diferite domenii. Programul de burse a debutat în anul 2021 cu 3 burse în valoare totală de 3000 euro, în 2022 s-au acordat 5 burse în valoare totală de 5000 euro, iar în anul 2023 s-a ajuns la oferirea a 7 burse în valoare totală de 7000 euro.

Câștigătorii burselor oferite la Classix in Art 2023sunt:

Ancuța Mureșan - arte vizuale

Mihai Aureliu Savin - arte vizuale

Andrei Petrache - muzică

Florin Ștefan Lupu - muzică

Alisia Nină - artele spectacolului

Laura Pop - artă digitală și new media

Emanuel Chiriac - intervenție culturală

Atmosfera festivalului se găsește ilustrată în video-ul de prezentare a ediției Classix Festival 2023. Programul complet al concertelor și al evenimentelor conexe va fi actualizat pe website-ul festivalului, www.classixfestival.ro

Cu debutul în 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România, ce a adunat în 4 ediții peste 14.000 spectatori în săli și 200.000 în mediul online, 200 de artiști internaționali din 18 țări, 20 de parteneri culturali și diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecții de film, 121 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15 000 euro.

Biletele și abonamentele sunt puse în vânzare online, iar mai multe detalii referitoare la programul concertelor pot fi obținute pe www.classixfestival.ro