Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Remember Enescu la Budapesta - 28 noiembrie 2023

Publicat: marți, 28 Noiembrie 2023 , ora 10.19

Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea vor susține ultimul concert de vioară și pian, pe 28 noiembrie la Budapesta, ora 18:30, în superba locație a Teatrului Național de Dans și vine să marcheze Ziua Națională a României. Acest concert încheie Seria de Concerte "Remember Enescu" desfășurate la nivel internațional, pe parcursul lunii octombrie și noiembrie care fac parte din Programul Timișoara-Capitală Europeană a Culturii în 2023, finanțat de Centrul de Cultură și Artă a Județului Timiș, prin programul Overborder Culture+.

Ambasada României în Ungaria și Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara - Facultatea de Muzică și Teatru, Fundația Culturală "Remember Enescu" organizează pe 28 noiembrie, cu începere de la ora 18:30, concertul de muzică clasică "REMEMBER ENESCU", iar accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile și se va face pe bază de invitație.

În programul muzical se regăsesc lucrări cunoscute ca Meditație din opera Thaïs de Jules Massenet, Fritz Kreisler cu Schon Rosmarin și Caprice Viennois, Balada și Lăutarul de George Enescu, Constantin Dimitrescu cu Dans Țărănesc și Camille Saint-Saens - Introducere si Rondo Capriccioso, Bela Bartok- Dansurile românești.

"A fost un adevărat tur de forță acestă serie de concerte din proiectul "Remember Enescu" pe care le-am susținut împreună cu pianista Sînziana Mircea. Am întâlnit sute de oameni și am străbătut mii de km, dar ce poate fi mai frumos și mai înălțător să poți să duci muzica lumii către publicul acesta minunat care rezonează la frumos? Este o mare bucurie să putem încheia seria concertelor internaționale "Remember Enescu", derulate împreună cu Universitatea de Vest Timișoara, aici la Budapesta în Ungaria, având în vedere că și Timișoara și Veszprem sunt declarate Capitale Europene a Culturii în 2023. Vă mulțumesc că aveți puterea de a face posibil ca muzica clasică să meargă mai departe și de a fi în conțiința publicului", spune Alexandru Tomescu-Violonist.

Timp de două luni, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea au străbătut mii de km și au concertat în fața unui public numeros, pe scene la Milano, Londra, Madrid, Viena și încheie, pe 28noiembrie, la Budapesta, seria concertelor "Remember Enescu", din cadrul programului Timișioara Capitală Europeană a Culturii în 2023. Totodată, manifestările dedicate Zilei Naționale a României continuă cu cei doi artiști care vor concerta pe 1decembrie la Ljubljana/Slovenia la invitația Ambasadorului Alexandru Grădinaru și Beijing/China, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Beijing.

"Suntem onorați să marcăm Ziua Națională a României în Ungaria, pe 28 noiembrie, în sala Teatrului National de Dans de la Budapesta, printr-un concert de muzică clasică susținut de doi muzicieni români de anvergură, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sinziana Mircea. Progamul muzical propus va readuce împreună, printre alții, pe George Enescu și Bela Bartok, repere culturale solide ale țărilor noastre pe scenele internaționale. Astfel, nu vom marca doar Ziua Națională a României, ci și prietenia dintre cei doi muzicieni, precum și importanța și dovada faptului că, prin intermediul limbajului universal al muzicii, pot fi depășite bariere legate de limbă, etnie, sau prejudecăți. Evenimentul de celebrare a Zilei Naționale a României la Budapesta va aduce împreună reprezentanți ai mediului diplomatic, politic, de afaceri și academic/universitar din Ungaria, precum și membrii ai comunității românești", declară Gabriel Șopandă, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ungaria

Concursul Internațional "Remember Enescu" finanțat de Centrul de Cultură și Artă a Județului Timiș, prin programul Overborder Culture+, continuat cu seria de concerte internaționale "Remember Enescu, este un proiect care va contribui activ la implementarea strategiei Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023, cu impact pozitiv major privind percepția existentă asupra culturii românești la nivel european, cu anvergură universală și dă importanță lucrărilor, personalității universale a celui mai mare muzician român, George Enescu.

"Maratonul muzical, internațional parcurs de acești doi mari artiști, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea, Concursul "Remember Enescu" adresat tinerilor muzicieni, desfășurat la Facultatea de Muzică&Teatru a Universității de Vest Timișoara, cred că reprezintă modele de încurajarea fuziunii formelor artistice tradiționale cu exprimările noi, inovatoare prin care- arta, cultura și alte domenii diferite, ca social, educațional și chiar economic, să asigure păstrarea și promovarea originalității și excelenței artistice interdisciplinare. Proiectul a preluat un model de tradiție românească și aducerea în spațiul contemporan internațional prin modul de interpretare a compozițiilor lui George Enescu și a marilor compozitori universali. În același timp, proiectul și-a propus să dezvolte încrederea participanților în propriile talente și abilități muzicale, încurajând atitudini constructive de exprimare și gândire critică, precum și un dialog între arte și educație, în armonie cu dinamica națională și internațională. Suntem onorați că acest proiect se încheie de Ziua Națională a României, aici, la Budapesta/Ungaria, două țări cu orașe ca Timișoara și Veszprem - Capitale Europene a Culturii în anul 2023" a declarat Prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea- Rector al Universității de Vest Timișoara.