Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Lansarea volumului In memoriam Radu Lupu la Târgul de Carte Gaudeamus

Publicat: marți, 21 Noiembrie 2023 , ora 10.34

Vocile marilor muzicieni ai lumii, dar și cele ale apropiaților lui Radu Lupu din zona scenei muzicale românești se reunesc în volumul-eveniment In memoriam Radu Lupu: pianiștii Elisabeth Leonskaja, Murray Perahia, Nelson Goerner, Andrei Vieru, Liana Șerbescu, Alexandra Silocea, Horia Mihail, soprana Barbara Hendricks, dirijorul Cristian Mandeal și Mihai Constantinescu, fostul director ARTEXIM, managerele artistului Barbara Golan și Jenny Vogel aduc un omagiu și în același timp dezvăluie fațete neștiute ale personalității marelui dispărut, în cadrul unor interviuri realizate de muzicologi și de jurnaliști muzicali cunoscuți din România, precum Anca Ioana Andriescu, Marina Nedelcu, Larisa Clempuș, Ioana Marghita, Andreea Kiseleff, Mihai Cojocaru, Florica Jalbă, Petre Fugaciu, Cristina Gârbea. Prefața este semnată de Valentina Sandu-Dediu, reputat muzicolog, rector al Colegiului Noua Europă. Volumul este îngrijit de Monica Isăcescu Lup și de Ștefan Costache și va apărea în versiune bilingvă - română și engleză, traducerea fiind asigurată de Maria Monica Bojin.

"Muzica pentru el era, într-adevăr, totul. A fost născut pentru muzică. A trăit pentru muzică, dar fără a se izola de oameni. Îi plăcea să joace șah, îi plăcea să mănânce, îi plăceau prietenii... Atât de rar se întâmplă în viață să întâlnești astfel de oameni!" (Elisabeth Leonskaja)

"Radu Lupu, în momentul în care a fost reinvitat la Festivalul Enescu, a venit să cânte fără onorariu un număr mare de concerte în România, spunând că pentru el există două țări din care ori de câte ori ar cânta, n-o să ia niciodată vreun ban. Una dintre țări a fost România și a doua Israelul, patria strămoșilor lui." (Cristian Mandeal)

Lansarea volumului In memoriam Radu Lupu are loc duminică, 26 noiembrie, de la ora 11.30, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, la standul Radio România, nivel 4.50. Invitați: Valentina Sandu Dediu, Cristina Uruc - director interimar ARTEXIM, Liliana Staicu - director al Centrului Proiecte culturale și Evenimente Radio România, manager Mihai Constantinescu. Moderatoare: Monica Isăcescu Lup - coordonatoarea proiectului editorial.

Inițiativa aparține Asociației Opus și este realizată în colaborare cu ARTEXIM, Editura Universității Naționale de Muzică din București și Radio România Muzical.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sponsori: Rompetrol, Societatea Civilă de Avocați Vasile Deleanu.