Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Laureații Concursului Internațional Remember Enescu, ediția 2023

Publicat: luni, 6 Noiembrie 2023 , ora 9.57

Concursul Internațional Remember Enescu este un proiect al Fundației Culturale Remember Enescu și a făcut parte din Programul cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023. Este un proiect dedicat susținerii și promovării tinerilor muzicieni de pretutindeni, cu vârste cuprinse între 7-24 ani, aflat în mentoratul violonistului Alexandru Tomescu. Acesta consideră că "Participarea la un concurs, ca tânăr muzician, este necesară pentru că dă valoare și sens propriei cariere artistice. Evaluarea prin care treci în cadrul unui concurs este extrem de utilă pentru că te ajută, ca elev, student, ca tânăr, să-ți creezi propriul drum, dar mai ales, te pregătește să cânti. Muzicianul trebuie să se afle pe scenă, să cânte tot mai mult și să fie aproape de publicul său. Asta încearcă să construiască, prin proiectele pe care le dezvoltă, Fundația Culturală Remember Enescu pentru tinerii viitori muzicieni, să le creeze posibilitatea de a se descoperi, de a se instrui continuu si să fie tot mai dăruiți publicului prin muzica pe care o cântă".

Timp de 6 zile, între 25-30 septembrie, tinerii care au trecut de preselecții în Concursul Internațional REMEMEBER ENESCU, s-au pregătit pentru etapele finale ale competiției unde au câștigat numeroase premii în bani, instrumente muzicale, partituri și recitaluri pe scenele marilor filarmonici, partenere proiectului. Juriul format din personalități ale muzicii clasice, profesori și muzicologi au deliberat, după audiții, și au desemnat concurenții câștigători la categoria vioară, pian, canto și compoziție. Totodată, în această perioadă, tinerii muzicieni aflați în concurs au putut participa la o serie de master classuri gratuite oferite de maestrul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea. De asemenea, au participat la conferința motivațională "Schimbă-ți viața prin cultură", la care au participat violonistul Alexandru Tomescu, violistul Cristian Andriș, muzicologul Cristina Comandașu, prof.univ.dr. decan al Facultății de Arte și Design-UVT, Camil Mihăescu și managerul Cultural Anca Gheorghe. Parte dintre cîștigători pot fi ascultați acum în Sala mică a Ateneului Român în cadrul Stagiunii de marți seara.

Marți, 14 noiembrie, ora 19, Ateneul Român, Sala mică
Stagiunea de marți seara
Recital cameral

susținut de câștigătorii Concursului Internațional Remember Enescu - septembrie 2023

ANTONIO PICULEAȚĂ - vioară
Premiul I și Premiul special Catia Rădulescu
George Enescu - Nocturnă
Camille Saint-Saens - Introducere și Rondo Capriccioso
THEONA IURCOVSCHI - voce
Premiul I și Premiul special Remember Enescu
George Enescu - Liedul "Le desert"
Camille Saint-Saens - Aria "Mon coeur s'ouvre a ta voix" din opera "Samson et Dalila"
ANITA STOICA - pian
Premiul I și Premiul special George Enescu
George Enescu - Suita nr. 3, în mi minor, op. 18, "Voix de la steppe"
Frédéric Chopin - Balada nr.1, în sol minor, op. 23
OLGA FLOREA - canto
Marele premiu
George Enescu - Liedul "Estrene de la rose"
Vincenzo Bellini - Aria "Ah non credea mirarti... Ah non giunge" din opera "La Sonnambula"
GABRIEL ȘTEFAN RISTEA - vioară
Premiul II
George Enescu - Sonata nr. 2 pentru vioară și pian, în în fa minor, op. 6, p. I
Pablo de Sarasate - Fantezia Faust
La pian: TEODORA CHIRCĂ, IOANA COJUHAROV GĂINĂ, CLEMENTINA RISTEA-CIUCU

Biletele se pot cumpăra
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00, Telefon: 021.315.68.75.)
- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".
Stagiunea de marți seara este un proiect care a luat naștere în anul 2008 și este realizat în parteneriat cu Radio România Muzical. A fost creat, în principal, cu intenția de a susține și a prezenta publicului tineri muzicieni români care s-au remarcat în competiții internaționale, sau care se află la studii în străinătate.