Arhivă : Agenda de concert Înapoi

"Novecento" de Alessandro Baricco - povestea pianistului de pe ocean vine la Filarmonica de Stat Sibiu

Publicat: luni, 23 Octombrie 2023 , ora 16.53


Spectacolul "Novecento" de Alessandro Baricco, una dintre surprizele acestei toamne, va avea premiera la Sibiu pe 28 octombrie, orele 19:00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu.

Punerea în scenă a monologului pentru teatru semnat de scriitorul și regizorul italian Alessandro Baricco, care a stat și la baza celebrei ecranizări "The Legend of 1900" a lui Giuseppe Tornatore, îi are în distribuție pe actorul Vlad Udrescu, dublu nominalizat la Premiile UNITER și pe muzicienii de jazz Ștefan Stoianovici (compoziție, pian) - Premiul pentru compoziție la Sibiu Jazz Festival 2022, și Sergiu Bivol (trompetă).

Novecento este o producție a Teatrului Apropo din București, în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național "Marin Sorescu" Craiova, Teatrul Național "Vasile Alecsandri" Iași, UNATC I.L. Caragiale București, TVR Iași.

Spectacolul a avut premiera la București, la Teatrul Național "I.L. Caragiale", pe 18 septembrie și s-a jucat SOLD OUT la Teatrul Național "Vasile Alecsandri", Iași (11 octombrie) și la Teatrul Național "Marin Sorescu", Craiova (18 octombrie).

Reprezentația din 28 octombrie, de la Filarmonica de Stat Sibiu, va încheia turneul național al spectacolului.

Novecento spune povestea unui copil abandonat la naștere pe vasul transatlantic Virginian și adoptat de echipaj. Expus de mic la muzica din luxoasa sală de bal a vasului, băiatul, numit Novecento (1900), după numele secolului care tocmai începea, își dezvăluie talentul extraordinar: este un pianist și un compozitor de geniu care, deși nu va coborî niciodată de pe vas, va cânta despre toate frumusețile lumii. Vasul e micul lui Pământ plutitor, iar povestea lui Novecento este deopotrivă un poem și o fermecătoare improvizație pentru pian și trompetă.

"Era cu adevărat cel mai mare. Noi cântam muzică, la el era altceva. Ultima dată când l-am văzut era așezat pe o bombă. Pe bune. Era așezat pe o încărcătură de dinamită mare uite așa. O poveste lungă…"

Dacă ați citit piesa lui Baricco, este un motiv în plus să vedeți spectacolul. Dacă ați văzut filmul lui Tornatore, "The Legend of 1900" - Povestea pianistului de pe ocean, este un motiv în plus să vedeți spectacolul. Dacă sunteți deja fermecați de talentul de povestitor și de expresivitatea lui Vlad Udrescu, este un motiv în plus să vedeți spectacolul. Dacă i-ați ascultat măcar o dată, Festivalul de Jazz de la Sibiu, Jazz in Cave, Jazz at Bran Castle pe Ștefan Stoianovici sau pe Sergiu Bivol, este un motiv în plus să vedeți spectacolul.


BILETELE se găsesc pe IaBilet.ro.


Novecento de Alessandro Baricco

Cu: Vlad Udrescu, Ștefan Stoianovici (compoziție, pian), Sergiu Bivol (trompetă)

Muzica originală: Ștefan Stoianovici

Scenografia și costumele: Alexandra Lupeș

Regia: Daniel Simion

Grafica: Romulus Boicu

Producție și promovare: Costinela Caraene