Arhivă : Agenda de concert Înapoi

"Don Quixote" de Richard Strauss - joi seară la Filarmonica Brașov!

Publicat: luni, 9 Octombrie 2023 , ora 12.57
Filarmonica Brașov invită publicul meloman din oraș la un nou concert, joi, 12 octombrie 2023!

Al doilea concert simfonic al lunii octombrie îi va aduce în fața melomanilor brașoveni pe Tiberiu Soare, Filip Papa și Adrian Vasile, care vor cânta împreună cu orchestra simfonică a Filarmonicii Brașov.

Tiberiu Soare este dirijor al Operei Naționale București și dirijor principal al Filarmonicii de Stat Sibiu. Pe plan internațional activitatea artistului a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Orchestra Filarmonicii din Atena, "Bedrich Smetana" Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Orchestra Radio Praga, și multe altele.

În mai 2018 Casa Regală a României i-a acordat lui Tiberiu Soare distincția Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer.

Violoncelistul Filip Papa este solist concertist al Filarmonicii Moldova din Iași și Lector Universitar Doctor al Universitătii Naționale de Arte George Enescu din Iași.

Cariera sa de peste 35 de ani l-a dus pe Filip Papa în săli de concerte celebre, incluzand Cortot din Paris, Diligentia din Haga, Konzerthaus din Berlin, Concertgebouw din Amsterdam, Kaisersaal din Frankfurt, Wigmore Hall in Londra, Ateneul Român și multe altele.

Violistul Adrian Vasile este membru fondator al Orchestrei Române de Tineret, unde a ocupat funcția de prim-violist, pregătind în paralel noii tineri violiști ai Orchestrelor de Juniori sau Tineret înființate de violoncelistul Marin Cazacu și cu susținerea Centrului Cultural Tinerimea Română.

A colaborat cu cele mai importante orchestre din țară precum și din afară, printre care amintim Camerata Regală, Chaarts Chamber Artists - Elveția, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Virtuozii, Camerata Lanto Arte, Orchestra Simfonică București, în majoritatea ocupând și funcția de conducere a partidei.

În programul concertului de joi sunt două piese complexe, pentru a căror interpretare este nevoie de virtuozitat artistică și mult talent muzical. Seara va începe cu Simfonia nr. 35 în Re Major de W.A. Mozart și va continua cu "Don Quixote" de R. Strauss, o lucrare scrisă în 1897, care se bazează pe romanul Don Quixote de la Mancha de Miguel de Cervantes.

După acest concert, Filarmonica Brașov, propune marți, împreună cu Fundația Micu Bogdan, un concert cu artistul Jurjak, ale cărui videoclipuri au adunat milione de vizualizări pe internet. Acest eveniment este dedicat Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane.

În paralel, la sala mică, tot marți, va avea loc un recital cameral cu pianistul Cadmiel Boțac, violonista Maria Marica și violoncelistul Cornelius Zirbo. Aceștia vor interpreta Phantasiestücke pentru pian, vioară și violoncel, op. 88 de R. Schumann și Trio pentru pian, vioară și violoncel în la minor, op. 50 de P.I. Ceaikovski.

Biletele pentru toate evenimentele Filarmonicii Brașov se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro

Fotografie orchestră: Iosif Trif