Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert simfonic - vineri, 6 octombrie 2023, ora 19.00, Colegiul Academic - Lawrence Foster & Cvartetul Arcadia

Publicat: miercuri, 4 Octombrie 2023 , ora 14.35

Vineri, 6 octombrie 2023, ora 19.00, Abonament 2

Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Lawrence Foster dirijor

Cvartetul Arcadia

Ana Török vioara I

Răsvan Dumitru vioara a II-a

Traian Boală violă

Zsolt Török violoncel

Wolfgang Amadeus Mozart

Serenada în Re major, KV 239, Serenata notturna

Marc Neikrug

Concert pentru două viori, violă, violoncel și orchestră

Richard Strauss

Don Quijote (variațiuni fantastice pe o temă cu caracter cavaleresc), op. 35

Maestrul Lawrence Foster, Dirijor Emerit al Filarmonicii clujene, revine la pupitrul dirijoral la doar o săptămână după ce a dirijat cu un mare succes la public Concertul de deschidere a noii stagiuni 2023/2024. Programul serii de vineri, 6 octombrie 2023, va include lucrări semnate de W. A. Mozart - Serenada în Re major, KV 239, Serenata notturna, Marc Neikrug - Concert pentru două viori, violă, violoncel și orchestră, precum și Richard Strauss - Don Quijote (variațiuni fantastice pe o temă cu caracter cavaleresc), op. 35. Soliștii serii vor fi talentații instrumentiști ai Cvartetului Arcadia - Ana Török (vioara I), Răsvan Dumitru (vioara a II-a), Traian Boală (violă) și Zsolt Török (violoncel).

Despre dirijor

Lawrence Foster

Lawrence Foster este unul dintre cei mai apreciați dirijori din lume în ultimele decenii, fiind recunoscut ca un deosebit interpret al partiturilor lui George Enescu. Lawrence Foster este, începând cu stagiunea 2022/2023, Dirijor Emerit al Filarmonicii de Stat "Transilvania".

Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster a beneficiat de îndrumarea unor dirijori de renume internațional, ca Bruno Walter și Karl Böhm, și și-a făcut debutul profesional la vârsta de 18 ani, la pupitrul unei orchestre de tineret numită Debut Orchestra, devenind ulterior Directorul Muzical al acesteia. Tot în aceeași perioadă, a devenit directorul Baletului din San Francisco, poziție pe care a ocupat-o până în 1965. Între 1965 și 1968, a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles,iar în 1969 a fost numit Dirijor Invitat Principal la RoyalPhilharmonic Orchestra.

A dirijat cele mai importante opere ale lumii (ca cele din Los Angeles, Berlin și Hamburg) și numeroase orchestre de tineret. În urma celor zece ani petrecuți ca Director Artistic și Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian, Lawrence Foster a fost numit Dirijor Laureat al ansamblului. Cu această orchestră, s-a regăsit pe scene din toată lumea, incluzând Festivalul "George Enescu" din București și Festivalul de Vară din Bad Kissingen și colaborând cu artiști de prim rang, ca Lang Lang și Evgheni Kissin.

Din anul 2013, este Director Muzical al Operei și al Orchestrei Simfonice din Marsilia.

Promotor neobosit al creației lui George Enescu, Lawrence Foster a fost Directorul Artistic al Festivalului omonim de la București între 1998 și 2001. Ultima înregistrare cu lucrări ale compozitorului român - cu propria sa orchestrație a Octetului de coarde -, în compania Orchestrei Filarmonicii din Monte Carlo, sub egida EMI, a fost lansată în anul 2009. În ianuarie 2003, a fost decorat de Președintele României cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Mare Ofițer pentru promovarea muzicii românești.

Despre soliști

Cvartetul Arcadia

Câștigători a numeroase premii importante în muzica de cameră, membrii Cvartetului Arcadia se impun cu rapiditate ca fiind unul din cele mai impresionante ansambluri ale generației lor.

Urmărind cu multă pasiune promovarea muzicii clasice de calitate, anul acesta, efortul le-a fost răsplătit prin prestigiosul premiu 𝗗𝗶𝗮𝗽𝗮𝘀𝗼𝗻𝗱'𝗼𝗿, acordat pentru volumul 3 din înregistrările cu cvartetele compozitorului Mieczysław Weinberg. Acest premiu reprezintă încă o recunoaștere a dedicării lor de a aduce în lumină capodoperele muzicii clasice, mai puțin cunoscute.

Format în anul 2006, în perioada studenției la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, cvartetul a avut concerte în întreaga lume, uimind publicul iubitor de muzică clasică prin interpretarea plină de talent și profesionalism a celor patru instrumentiști Ana Török (vioara I), Răsvan Dumitru (vioara a-II-a), Traian Boală (violă) și Zsolt Török (violoncel).

Din 2008, concert-maestru al Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca, dar și al Orchestrei Naționale de Tineret a României, Ana Török a fost distinsă cu numeroase premii de interpretare camerală sau solistică. De-a lungul timpului, ea a dobândit notorietate și ca solistă, concertând ca invitată a Filarmonicilor din Târgu Mureș, Oradea, Brașov și Cluj-Napoca.

Șef al partidei viorii a doua din cadrul Orchestrei Filarmonicii de Stat "Transilvania", absolvent al studiilor doctorale ale Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Răsvan Dumitru este lector universitar în cadrul Departamentului de Instrumente cu Coarde, de Suflat și Percuție, predând vioară și muzică de cameră la academia clujeană de muzică. Distins cu premii la o serie de concursuri naționale și internaționale, tânărul violonist a concertat ca solist cu o serie de orchestre românești, între care Filarmonica din Brașov, Filarmonica de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române.

La rândul său, Traian Boală a participat cu succes la mai multe concursuri de interpretare, obținând, o serie de premii importante. Între anii 2001 și 2003, a fost membru al Cvartetului Kronos din Brașov, cu care a obținut premiul I la Concursul de interpretare organizat de Societatea Română Mozart din Cluj, și a susținut o serie de concerte în țară și în străinătate. A cântat succesiv în mai multe orchestre, printre care Orchestra de Cameră "Sfântul Gheorghe" din Belgrad și Orchestra Filarmonicii "George Enescu" din București. În prezent, este șef al partidei violă în cadrul Orchestrei Filarmonicii clujene.

Violoncelistul Zsolt Török a obținut și el numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Violoncel "David Popper", Ungaria, (2003), Premiul II și Premiul de Popularitate la Concursul Internațional "Sigismund Toduță". Concurs (Cluj-Napoca, 2005). Din 2005, este membru al Orchestrei Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca. În calitate de solist, a concertat cu Filarmonicile din Satu Mare, Sibiu, Oradea, Cluj-Napoca și Brașov.

Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.

Filarmonica de Stat "Transilvania".