Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Deschiderea noii stagiuni 2023/2024 la Filarmonica de Stat "Transilvania"

Publicat: marți, 26 Septembrie 2023 , ora 13.49


Vineri, 29 septembrie 2023, ora 19, Abonament 1

Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Lawrence Foster dirijor

Elena Bașkirova pian

Piotr Ilici Ceaikovski

Suita nr. 4 pentru orchestră, op. 61, Mozartiana

Wolfgang Amadeus Mozart

Concertul nr. 13 în Do major pentru pian, KV 415

Piotr Ilici Ceaikovski

Simfonia nr. 1 în sol minor, op. 13, Visuri de iarnă


Ziua de vineri, 29 septembrie 2023, marchează deschiderea noii stagiuni 2023/2024 la Filarmonica de Stat "Transilvania". Astfel, începând cu ora 19.00, melomanii sunt așteptați la Colegiul Academic unde, pe scena din Auditorium Maximum, vor urca Elena Bașkirova (pian) și Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" sub bagheta maestrului Lawrence Foster, Dirijor Emerit al Filarmonicii clujene. Programul serii va fi unul foarte special și va include două lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski - Suita nr. 4 pentru orchestră, op. 61, Mozartiana, respectiv Simfonia nr. 1 în sol minor, op. 13, Visuri de iarnă și Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 13 în Do major pentru pian, KV 415.


Despre lucrări

Ceaikovski îl considera pe Mozart drept "zeul meu", iar ocazia cu care a prezentat Suita nr. 4 pentru orchestră, op. 61, Mozartiana în primă audiție a fost chiar centenarul primei audiții a operei Don Giovanni, când la Moscova s-a organizat un concert dedicat în exclusivitate lucrărilor lui Ceaikovski. Referindu-se la această suită, compozitorul rus spunea că "există un mare viitor, în special peste graniță, pentru această suită, datorită unei alegeri inspirate a pieselor și a noutății caracterului: o tratare contemporană a vechiului".

Concertul nr. 13 în Do major pentru pian, KV 415 de W. A. Mozart a fost compus la Viena între anii 1782-1783. Odată cu mutarea la Viena, în 1781, Mozart a fost pus față în față cu provocarea vieții de liber profesionist. Prin urmare, voia să-și câștige renumele ca pianist virtuoz și compozitor. Cântatul lui era strălucitor și rafinat, calități care caracterizează din plin concertele lui pentru acest instrument. Concertul nr. 13 în Do major pentru pian, KV 415 demonstrează întocmai felul în care Mozart a știut să valorifice resursele noului instrument, pe care l-a pus în valoare și prin dialogurile cu orchestra.

Vineri seara veți audia și cea de-a treia versiune a Simfoniei nr. 1 în sol minor, op. 13, Visuri de iarnă a lui Piotr Ilici Ceaikovski, lucrare începută în primăvara anului 1866 și definitivată sub această formă în anul 1874. În cazul compozitorului rus liniile tematice sunt exploatate din plin sub aspectul expresivității lor, inducând o serie de stări emoționale diverse, de la melancolie la sugestii de vals premergătoare baletelor de mai târziu ale lui Ceaikovski. Prin tematica și armoniile sale Simfonia nr. 1 demonstrează o îndrăzneală și o încredere uimitoare pentru un compozitor tânăr țn acel moment, pornit pe un drum complet original (sursă text - Oana Andreica - Ghid (incomplet) de concert).

Despre dirijor

Lawrence Foster

Lawrence Foster este unul dintre cei mai apreciați dirijori din lume în ultimele decenii, fiind recunoscut ca un deosebit interpret al partiturilor lui George Enescu. Lawrence Foster este, începând cu stagiunea 2022/2023, Dirijor Emerit al Filarmonicii de Stat "Transilvania".

Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster a beneficiat de îndrumarea unor dirijori de renume internațional, ca Bruno Walter și Karl Böhm, și și-a făcut debutul profesional la vârsta de 18 ani, la pupitrul unei orchestre de tineret numită Debut Orchestra, devenind ulterior Directorul Muzical al acesteia. Tot în aceeași perioadă, a devenit directorul Baletului din San Francisco, poziție pe care a ocupat-o până în 1965. Între 1965 și 1968, a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles, iar în 1969 a fost numit Dirijor Invitat Principal la Royal Philharmonic Orchestra.

A dirijat cele mai importante opere ale lumii (ca cele din Los Angeles, Berlin și Hamburg) și numeroase orchestre de tineret. În urma celor zece ani petrecuți ca Director Artistic și Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian, Lawrence Foster a fost numit Dirijor Laureat al ansamblului. Cu această orchestră, s-a regăsit pe scene din toată lumea, incluzând Festivalul "George Enescu" din București și Festivalul de Vară din Bad Kissingen și colaborând cu artiști de prim rang, ca Lang Lang și Evgheni Kissin.

Din anul 2013, este Director Muzical al Operei și al Orchestrei Simfonice din Marsilia.

Promotor neobosit al creației lui George Enescu, Lawrence Foster a fost Directorul Artistic al Festivalului omonim de la București între 1998 și 2001. Ultima înregistrare cu lucrări ale compozitorului român - cu propria sa orchestrație a Octetului de coarde -, în compania Orchestrei Filarmonicii din Monte Carlo, sub egida EMI, a fost lansată în anul 2009. În ianuarie 2003, a fost decorat de Președintele României cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Mare Ofițer pentru promovarea muzicii românești.

Despre solistă

Elena Bașchirova

Pianista Elena Bașkirova este convinsă că "Muzica de cameră este sufletul muzicii", iar această credință este vizibilă în întreaga sa activitate fie solistică, fie de organizare a unor evenimente artistice de gen sau de colaborare în diferite formule muzicale. În cazul binecunoscutei pianiste, abordarea muzicii este una de colaborare empatică și comunicare.

Printre cele mai importante momente ale noii stagiuni 2023/2024 se numără concertele sale în calitate de solistă în compania Orchestrei Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca sub conducerea lui Lawrence Foster, cu care își va uni forțele și pentru concertul cu Opera din Marsilia. Pe parcursul anului Elena Bașkirova va cânta și cu Orchestra Cantus Firmus din Plovdiv sub conducerea lui Georgi Dimitrov, precum și cu Orchestra Filarmonicii din Sofia. De asemenea, pe agenda pianistei se regăsesc și o serie de rezidențe de muzică de cameră în cadrul Jerusalem Chamber Music Festival Ensemble sau la Blaibach Konzerthaus, Musikverein Viena, Frauenkirche Dresda (curatoriat de Daniel Hope) și Filarmonica din Köln. În luna decembrie a acestui an, Elena Bașkirova, care este și președinta Casei Mendelssohn din Leipzig, va prezenta Festivalul Mendelssohn la Sala Boulez din Berlin. La începutul anului viitor, pianista va susține o serie de recitaluri solo la Klavier-Festival Ruhr și la Ludwigsburg.

Elena Bașkirova este și director artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră de la Ierusalim, pe care l-a fondat în 1998. Festivalul are loc în luna septembrie a fiecărui an și a devenit un pilon al vieții culturale din Israel, reunind soliști remarcabili din întreaga lume. La fel, Festivalul Intonations este apreciat la scară largă și, începând cu anul 2012, se desfășoară la Muzeul Evreiesc din Berlin în luna aprilie a fiecărui an. Împreună cu muzicieni de la aceste festivaluri, Elena Bașkirova concertează în mod regulat în cele mai importante festivaluri din lume dedicate muzicii de cameră sau muzicii simfonice, precum Festivalul de la Lucerna, Rheingau Music Festival, Festivalul George Enescu de la București și Beethovenfest din Bonn. Numeroase înregistrări documentează cele mai importante momente ale programelor concepute de Bașkirova pentru diverse formații de muzică de cameră.

Repertoriul pentru pian și voce este de o importanță deosebită pentru Elena Bașkirova și include colaborări cu soliști de talie mondială precum Anna Netrebko, Olga Peretyatko, Dorothea Röschmann, René Pape și Robert Holl.

În anul 2017, Elenei Bașkirova i s-a înmânat premiul ICMA la categoria "instrument solo" pentru înregistrarea celor două cicluri Ceaikovski - "Anotimpurile" și "Album pentru copii". De asemenea, în anul 2020 a lansat înregistrarea integrală a lucrării lui A. Dvoűák - "Tablouri sonore poetice" op. 85, pentru ca în luna noiembrie a anului 2022 să lanseze un album cu o selecție de lucrări de Mozart cu titlul "Mozart: Sonatas & Fantasies".

În anul 2018, Elena Bașkirova a primit Premiul Festivalului de Pian Ruhr și i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ben-Gurion din Negev (Israel).

__________________________________________________________________________________

Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.