Arhivă : Agenda de concert Înapoi

TRIADE la Festivalul Internațional "George Enescu" - Un trio de coarde în concert și trei cărți de muzicologie lansate la Universitatea Națională de Muzică din București

Publicat: luni, 18 Septembrie 2023 , ora 12.33


În data de 22 septembrie 2023, după încheierea celei de-a XXI-a ediții a Simpozionului Internațional de Muzicologie "George Enescu", Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România organizează în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București și cu sprijinul ARTEXIM, evenimentul TRIADE, care propune un concert susținut de Trioul de coarde PROFIL (Diana Moș, Marian Movileanu, Mircea Marian), urmat de lansarea a 3 cărți de muzicologie ce reevaluează istoria muzicală românească, constituindu-se ca repere ale cunoașterii și înțelegerii acesteia.

În sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București, pot fi astfel audiate, de la ora 17, lucrări de Ștefan Niculescu, Aurel Stroe, Mihai Măniceanu, Dan Dediu, Myriam Marbé, iar de la ora 18, evenimentul de lansare a celor trei titluri (Noi istorii ale muzicilor românești în două volume, ediție revizuită și adăugită, Generația de aur a avangardei muzicale românești și Genul concertant în România între 1950-2020) va fi susținut de nume de marcă ale vieții muzicale românești.

Despre Noile istorii ale muzicilor românești, cercetare coordonată de Valentina Sandu-Dediu și Nicolae Gheorghiță (vol. I: De la vechi manuscrise la perioada modernă a muzicii românești; vol. II: Ideologii, instituții și direcții componistice în muzica românească din secolele XX-XXI), profesorul Ivan Moody de la Centro de Estudos de Sociologia e Estética Musical, Universidade Nova din Lisabona, aprecia că: "Acestea sunt primele două volume din cele trei care constituie un remarcabil studiu al istoriei muzicii românești. Ediția este remarcabilă prin amploarea sa istorică și prin faptul că reunește capitole scrise de unii dintre cei mai buni muzicologi români contemporani."

Generația de aur a avangardei muzicale românești, volum coordonat de Antigona Rădulescu, include pe lângă analizele de specialitate, semnate de șapte autori, membri ai UCMR, cadre didactice și doctoranzi ai UNMB, conținând un număr important de exemple muzicale și ilustrații legate de lucrări reprezentative ale mișcării de avangardă din România.

Pe lângă publicarea unui vast catalog, cel de al treilea volum lansat pe 22 septembrie - Genul concertant în România între 1950-2020, coordonat de Florinela Popa - promovează și aprofundează în diverse chei de lectură, prin exegeze muzicologice de substanță scrise de zece autori, opusuri exemplare pentru muzica românească din ultimele șapte decenii.

Lansarea celor trei titluri încheie o zi bogată în evenimente ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, organizate și prezentate în cadrul Festivalului "George Enescu".