Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Piața Festivalului "George Enescu" revine în septembrie la București: opt seri de concerte de muzică clasică în aer liber, din 17 septembrie, în centrul Capitalei

Publicat: marți, 12 Septembrie 2023 , ora 17.32

Între 17 și 24 septembrie 2023, Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, vine în întâmpinarea bucureștenilor și turiștilor cu opt seri de concerte de muzică clasică în aer liber la Piața Festivalului "George Enescu".

Piața Festivalului face parte din seria de proiecte ale Festivalului "George Enescu", al treilea cel mai important eveniment muzical din lume, după BBC Proms și Lucerne Festival. Inițiată pentru a sărbători acest eveniment major al Capitalei, prin concerte cu acces liber, alături de toți locuitorii și turiștii orașului, Piața Festivalului aduce în centrul Bucureștiului, pe scena din Piața "George Enescu", cele mai bine cotate orchestre, ansambluri și dirijori din România.

Din programul ediției din acest an a Pieței Festivalului, organizatorii anunță concerte zilnice pe scena din fața Ateneului Român, susținute de orchestre, coruri, dirijori, voci de renume și instrumentiști din România și Republica Moldova, dar și prestații ale unor artiști de renume, precum: pianista Mădălina Pașol, violonistul Alexandru Tomescu, care urcă pe scenă alături de pianista Sînziana Mircea și violoncelistul Ștefan Cazacu, flautistul Matei Ioachimescu, ce va concerta împreună cu trioul PERCUSSIONescu, și, nu în ultimul rând, Zoli Toth, în calitate de solist al concertului de închidere al Orchestrei Camerata Regală, dirijată de Constantin Grigore.

Piața Festivalului 2023 debutează pe acordurile muzicii clasice duminică, 17 septembrie, cu prestația Orchestrei Filarmonicii de Stat "Dinu Lipatti" din Satu Mare, care concertează alături de violoncelistul Constantin Borodin, sub bagheta dirijorului Azis Sadikovic, începând cu ora 20:00, în Piața "George Enescu". Concertele ediției continuă luni, 18 septembrie, ora 19:30, cu recitalul cameral format din Rafael Butaru, Mircea Lazăr, Mădălina Fara și Cristiana Mihart.

Alexandru Tomescu cântă în fața publicului din Piața "George Enescu" luni, 18 septembrie, de la ora 20:30, în cadrul concertului WIND WATER EARTH, împreună cu Sînziana Mircea și Ștefan Cazacu. Un alt moment inedit al programului din acest an la Piața Festivalului este recitalul bursierilor Fundația Regală Margareta a României ce va avea loc marți, 19 septembrie. Muzicieni aflați la început de drum ce au fost selectați în cadrul programului național "Tinere Talente" vor concerta pe scena din fața Ateneului Român marți, 19 septembrie, începând cu ora 19:00. Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni de afirmare și de promovare a tinerilor artiști aflați la început de drum, susținuți în dezvoltarea lor artistică de Fundația Regală Margareta a României.

Programul muzical continuă de la ora 20:00 cu un recital de pian al artistei Mădălina Pașol din repertoriul căruia fac parte compoziții muzicale semnate de Frederic Chopin, Serghei Rachmaninov, Franz Liszt. Un adevărat "rockstar" al muzicii clasice, cunoscut publicului internațional pentru interpretarea creativă și pentru felul în care transmite emoția și interacționează cu publicul, flautistul Matei Ioachimescu vine la Piața Festivalului în compania grupului cameral de excepție PERCUSSIONescu, compus din Irina Rădulescu la marimbă și Andrei Duță la vibrafon. Împreună, îmbinând creativitatea cu tehnica remarcabilă, cei trei artiști explorează noi teritorii muzicale, oferind publicului o experiență sonoră complet nouă.

Seria de concerte live de la Piața Festivalului "George Enescu" este urmată miercuri, 20 septembrie, de Seara BRD - "De la muzica Renașterii la muzica Clasică și Electronică" și de concertul Corului de cameră "Preludiu - Voicu Enăchescu", începând cu ora 19:00. Grupul coral a prezentat peste 2.500 de concerte pe marile scene din România și din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de țări din Europa, America și Asia, fiind laureat la mai multe festivaluri internaționale. Trioul AEDEA, format din Oana Berbec, Teodora Chircă și Sofia Bejenari, va concerta începând cu ora 20:00. Seara continuă de la ora 21:00, cu o poveste a evoluției muzicii, de la Bach până la muzica electronică de azi, prezentată de Paul Ilea în concertul "Sync The Classics".

Joi, 21 septembrie, de la ora 20:00, publicul se va bucura de un program muzical variat interpretat de artiștii Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" din Republica Moldova. Tatiana Costiuc, Marin Gheraș, Sergiu Mușat, Viorica Agafița, Eugen Negruță, Andrei Iurcu vor aduce în prim-plan compoziții ale autorilor celebri Astor Piazzolla, Fantezia Carmen, Frederick Loewe sau George Gershwin.

Vineri, 22 septembrie, de la ora 20:00, va concerta un ansamblu unic în peisajul muzical românesc, Big Band Radio România, sub bagheta dirijorală a Simonei Strungaru. Alcătuit din muzicieni de elită și din cei mai buni instrumentiști din tânăra generație, Big Band Radio România a cântat pe scena multor festivaluri din țară și străinătate, alături de Josephine Baker, Cliff Richard, Marie Laforêt, Juliette Gréco, Ray Charles, Aura Urziceanu, Anca Parghel și Elena Mîndru.

Penultima seară la Piața Festivalului este rezervată concertului susținut de artista Miruna Ionescu în acompaniamentul Orchestrei Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea, dirijată de Tiberiu Oprea. Concertul desâmbătă, 23 septembrie, începe de la ora 20:00.

În ultima seară, duminică, 24 septembrie, ora 20:00, va concertaunul dintre cei mai respectați artiști români, Zoli Toth. Cu peste 1.300 de apariții scenice la activ, Zoli Toth este recunoscut ca fiind artistul care depășește mereu limitele și aduce continuu concepte noi de spectacol. Pentru concertul de închidere a Pieții Festivalului, promotorul muzicii de percuție neconvenționale din România, artistul conceptual Zoli Toth va crea o atmosferă magică alături de Orchestra Camerata Regală, dirijată de Constantin Grigore în concertul de duminică, 24 septembrie, de la ora 20:00.

Programul complet Piața Festivalului 2023 este disponibil pe www.arcub.ro.

Accesul publicului la concertele din cadrul Pieței Festivalului "George Enescu" este gratuit.

PROGRAM

PIAȚA FESTIVALULUI "GEORGE ENESCU"

17-24 SEPTEMBRIE 2023

Duminică, 17 septembrie

20.00 - Orchestra Filarmonicii de Stat "Dinu Lipatti", Satu Mare

Dirijor: Azis Sadikovic

Solist: Constantin Borodin - violoncel

Luni, 18 septembrie

19.00 - Opereta Stars (Bianca Ionescu, Andrei Lazar,Gabriela Daha, Valentino Tiron, Anton Zidaru, Alexandru Mihai Burcă - pian)

19.30 - Recital cameral (Rafael Butaru - vioară, Mircea Lazăr - vioară, Mădălina Fara - violoncel, Cristiana Mihart - pian)

20.30- WIND WATER EARTH (Alexandru Tomescu - vioară, Sînziana Mircea - pian, Ștefan Cazacu - violoncel)

Marți, 19 septembrie

19.00 - Recitalul bursierilor Fundația Regală Margareta a României

20.00 - Recital de pian Mădălina Pașol

21.00 - LEGENDS

Matei Ioachimescu - flaut & PERCUSSIONescu (Irina Rădulescu - marimbă, Andrei Duță - vibrafon)

Miercuri, 20 septembrie - Seara BRD - "De la muzica Renașterii la muzica clasică și electronică"

19.00 - Corul de cameră "Preludiu - Voicu Enăchescu"

20.00 - Trio AEDEA (Oana Berbec - soprană, Teodora Chircă - pian, Sofia Bejenari - vioară)

21.00 - Paul Ilea - Sync The Classics

Joi, 21 septembrie

20.00 - Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici", Republica Moldova

Dirijor: Mihail Agafița

Soliști: Tatiana Costiuc - soprană, Marin Gheras - nai, Sergiu Mușat - clarinet, Viorica Agafița - vioară, Eugen Negruța - acordeon, Andrei Iurcu - trompetă

Vineri, 22 septembrie

20.00 - Big Bandul Radio România

Dirijor: Simona Strungaru

Sâmbătă, 23 septembrie

20.00 - Orchestra Filarmonicii "Ion Dumitrescu", Râmnicu Vâlcea

Dirijor: Tiberiu Oprea

Solist: Miruna Ionescu - voce

Duminica, 24 septembrie

20.00 - Orchestra Camerata Regală

Dirijor: Constantin Grigore

Solist: Zoli Toth - synth, drums & vibes

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București.

Sponsori: BRD GROUPE SOCIETE GENERALE, DACRIS

Parteneri instituționali: Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Fundația Regală Margareta a României

Parteneri media: Radio București FM, Agerpres, Societatea de Transport București

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Detalii pe www.arcub.ro

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii - Spotlight, Festivalului Internațional de Teatru de Stradă - B-FIT in the Street!, al singurului festival internațional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.