Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Bucharest Jazz Festival revine la Combinatul Fondului Plastic și Arcub - Hanul Gabroveni între 7 și 10 septembrie

Publicat: marți, 25 Iulie 2023 , ora 12.23

Artiști nominalizați la premiile Grammy, senzații noi ale jazzului britanic, orchestre, trupe și muzicieni din America, Germania, Finlanda, Austria, România și Franța vin la București pentru o nouă ediție Bucharest Jazz Festival. Organizat în perioada 7-10 septembrie, Bucharest Jazz Festival 2023 aduce, pe de o parte, trei zile de concerte live la Combinatul Fondului Plastic (8-10 septembrie) și un preview special de concerte cu acces gratuit în prima zi de festival, pe 7 septembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni. Festivalul care i-a adus la București pe Jan Garbarek, Terence Blanchard, Lee Konitz și Marilyn Mazur, Bucharest Jazz Festival este un proiect organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București.

Noul curator al festivalului este Ana-Cristina Leonte, o voce importantă a jazzului românesc, compozitor și lider de trupă, absolventă a secției conduse de pianistul și profesorul universitar Mircea Tiberian, din cadrul Universității Naționale de Muzică București. A cântat alături de numeroși muzicieni de jazz, dar colaborează și cu artiști din diferite sfere muzicale, precum Electric Brother, trupa Kumm și Akim Hash. A câștigat numeroase premii la competițiile de jazz, cum ar fi titlul pentru Cel mai bun solist vocal, în cadrul Concursului Internațional Johnny Răducanu (2015), Best Vocal Performance Award la Sibiu Jazz Festival (2013) și premiul pentru Cea mai bună trupă de jazz, alături de pianistul Albert Tajti și basistul Michael Acker, la Târgu-Mureș (2012).

Festivalul de la București ia startul în acest an pe 7 septembrie cu o seară specială de concerte cu acces liber la ARCUB - Hanul Gabroveni. Până pe 10 septembrie, Bucharest Jazz Festival va continua cu alte trei zile de concerte live și jam sessions la Combinatul Fondului Plastic.

Printre capetele de afiș ale ediției din 2023, colectivul muzical din Londra - Nubiyan Twist aduce la Bucharest Jazz Festival ritmuri de hip-hop, jazz, soul și afrobeat. Selectați de David Byrne să cânte la prestigioasa Queen Elizabeth Hall și aplaudați la Glastonbury, Shambala sau Edinburgh Jazz Festival, formația chitaristului și producătorului Tom Excell are reputația unor prestații live explozive ce îmbină sunetul instrumentelor de suflat cu voci feminine puternice, mc'ing, live dubs și ritmuri reggae, soul, jazz, latin și dance.

Saxofonistul nominalizat la Grammy, Ben Wendel este unul dintre artiștii care vin pentru prima dată la Bucharest Jazz Festival. Unul dintre cei mai inovatori și prolifici muzicieni ai generației sale, Wendel a cântat cu Prince, Snoop Dog, Ignacio Berroa și Tigran Hamasyan. Saxofonistul de origine canadiană va urca pe scena festivalului alături de Shai Maestro, Ofri, Nehemya și Orlando LeFleming.

Printre cele mai interesante colaborări ale ediției, artistul german Tobias Hoffmann prezintă publicului din România ultimul său album "Conspiracy" alături de Big Band Radio România și chitaristul finlandez Vilkka Wahl în calitate de solist. Saxofonist și compozitor, Tobias Hoffmann va urca pe scena de la Combinatul Fondului Plastic în calitate de dirijor. Printre piesele pe care fanii festivalului vor avea ocazia să le asculte la concertul din septembrie, se numără compoziții premiate, printre care "Relentless", care a primit distincția de "Outstanding Original Composition" și "Conspiracy", și a câștigat locul trei la "Bill Conti Big Band Arranging & Composition Competition" în Los Angeles.

Prezență inedită în programul ediției din acest an este concertul Norzeatic și Qinta Spartă, ce aduce pe scena festivalului pe unul dintre reprezentanții rap-ului românesc - Norzeatic care va energiza atmosfera de la Combinatul Fondului Plastic cu rime postmoderne și ritmuri groovy alături de artiștii Mihai Iordache, Albert Tajti, Tavi Scurtu, Electric Brother, Florian Mikuta, Mike Alex, Lolo Noukpetor și DJ Tzuc.

Din line-up-ul Bucharest Jazz Festival fac parte Mircea Tiberian Quartet, Gin Tonic Orchestra, Anita Petruescu Group, Muntet, Lukacs Marton ft. Csikos Aron, Sorin Romanescu Trio, Sebastian Spanache și mulți alții.

Programul Bucharest Jazz Festival va fi disponibil curând pe arcub.ro și bucharestjazzfestival.ro.

Biletele vor fi puse în vânzare la prețuri variabile în funcție de categoria de loc și vor putea fi achiziționate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, din magazinele partenere și de la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).