Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Festival de jazz în Miercurea Ciuc - pentru a treisprezecea oară

Publicat: luni, 17 Iulie 2023 , ora 16.50

Festival de jazz în Miercurea Ciuc - pentru a treisprezecea oară

Între 28 și 30 iulie 2023 va fi organizat pentru a treisprezecea oară Festivalul Internațional de Jazz Csíki Jazz din Miercurea Ciuc. În Castelul Mikó vor susține concerte treisprezece artiști din treisprezece țări, reprezentanți cunoscuți și recunoscuți ai genului, aducând în fața publicului treisprezece stiluri diferite de jazz.

Cele trei zile al festivalului au fost suplimentate cu două zile de concerte gratuite: joi, 27 iulie și luni, 31 iulie vor fi concerte de jazz la cafeneaua Kulissza din centrul orașului.

Organizatorii Festivalul Internațional de Jazz Csíki Jazz sunt Asociația Mini Jazz Festival, Primăria Miercurea Ciuc, Consiliul Județean Harghita și Centrul Cultural Județean Harghita, pe lângă care s-au alăturat mai mulți sponsori. Programul evenimentului și artiștii invitați au fost prezentați luni, 17 iulie în cadrul unei conferințe de presă în Castelul Mikó, unde se va desfășura și festivalul.

Szilágyi Nóra, organizatoarea principală a declarat că festivalul a fost organizat în spiritul prezentării propriilor noastre valori, motiv pentru care au fost invitați mulți artiști din Ungaria și din România. În acest an, la festival, vom avea alături de noi legendara figură a jazz-ului maghiar, László Dés, și Cotton Club Singers, care s-a reunit din nou, pentru bucuria fanilor. Din România, printre artiștii prezenți se va afla și cea mai talentată voce a jazz-ului românesc în prezent, Luiza Zan. Oferta va fi completată de formații de renume internațională, precum trupa Nils Petter Molvaer din Norvegia, cu o carieră impresionantă, și Immortal Onion din Polonia, care se află la începutul unei cariere de renume internațională. "Mulțumim partenerilor organizatori și sponsorilor noștri, inclusiv MOL și Agenția Maghiară de Turism, pentru sprijinul lor, precum și tuturor susținătorilor noștri. Așteptăm cu drag pe toți la festival" - a subliniat Szilágyi Nóra. Evenimentul face parte din seria de evenimente "Vară fără granițe 2023" al "Fundației Noua Europa - MOL".

Primarul orașului Miercurea Ciuc, Korodi Attila a felicitat organizatorii festivalului, și a apreciat că, de la reluarea acestuia cu trei ani în urmă, festivalul a avansat la un nivel mai înalt de calitate, atât în ceea ce privește oferta muzicală, cât și organizarea. "Mă bucur că, în colaborare cu partenerii, prin festivaluri desfășurate de la primăvară până toamna am reușit să oferim iubitorilor de muzică o gamă largă de evenimente, de unde fiecare și-a putut găsi stilul muzical preferat. Aceste festivaluri vor fi completate de Zilele Orașului. Ne străduim să păstrăm această metodă de organizare și în anii următori, astfel încât să consolidăm evenimentele noastre, având în vedere că acestea au un impact benefic asupra dezvoltării economice. Csíkszereda a devenit un punct de reper pe harta muzicii" - a afirmat primarul. A adăugat că Festivalul de Muzică Veche care s-a desfășurat săptămâna trecută și festivalul de Jazz contribuie la sărbătorirea adecvată a aniversării de 400 de ani de la construirea Cetății Mikó.

Sógor Enikő, viceprimarul orașului Miercurea Ciuc a subliniat că cine nu îndrăgește jazzul ca gen muzical este cel care nu l-a gustat niciodată, și a apreciat faptul că primăria orașului s-a alăturat ca partener la dezvoltarea festivalului. "Wynton Marsalis, trompetist și compozitor american, a spus că jazzul este cel mai expresiv gen muzical din istoria muzicii occidentale, care exprimă cel mai bine emoțiile individuale. Pentru a iubi jazzul, e nevoie în primul rând de deschidere, pentru că în timpul concertelor are loc o continuă comunicare cu publicul. Felicitări pentru această selecție de artiști și vă așteptăm cu drag la concerte" - a declarat viceprimarul.

În numele Consiliului Județean Harghita și al Centrului Cultural Județean Harghita, Ferencz Angéla, directorul Centrului Cultural Județean Harghita a subliniat importanța parteneriatelor și a fost părere că gândirea bazată pe colaborări este întotdeauna fructuoasă. "Și aici am găsit punctele comune de colaborare, sprijinirea tinerelor talente și sunt încrezătoare că vom găsi aceste puncte comune și în viitor, pentru că ne concentrăm pe același obiectiv, cum ar fi consolidarea culturii ca motor economic, crearea de întâlniri valoroase și îmbogățirea verii cu conținut cultural" - a declarat Ferencz Angéla.

La conferința de presă s-a mai detailat, fiecare seară al festivalului continuă cu jam session la ANT, unde spectatorii vor fi transportați cu un trenuleț și cu automobile old timers. Se va organiza un târg al meșteșugarilor, cu produse destinate chiar festivalului, și spectatorii sunt așteptați și de artiști plastici cu creațiile lor. Vor avea loc activități pentru copii și întâlniri cu publicul. Firma Harmopan ne va delecta și în acest an cu gogoașa Jazz care va putea fi cumpărat la fața locului.

Programul detailat al festivalulului, precum și toate informațiile legate de eveniment se găsesc pa pagina web https://www.jazzfestival.ro și sunt postate informații interesante și pe pagina Facebook Csíki Jazz.

Bilete se pot cumpăra de pe www.bilete.ro, iar înainte de festival la fața locului, în cetatea Mikó. Pentru copii sub 13 ani intrarea este liberă, elevii și pensionarii beneficiază de reducere.