Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Itinerariu muzical la Sala Radio: de la ritmurile hispanice din Simfonia spaniolă, la sonoritățile orientale din Șeherazada

Publicat: joi, 27 Aprilie 2023 , ora 10.19


În pragul verii și al mult așteptatei vacanțe, Orchestra Națională Radio vă propune o călătorie muzicală inedită, de la ritmurile hispanice din Simfonia spaniolă de Lalo, la sonoritatea orientală, exotică, din Suita simfonică Șeherazada de Rimski-Korsakov, o seară în care imaginația publicului de la Sala Radio va zbura dinspre Peninsula Iberică spre celebrele povești din "O mie și una de nopți". Dirijorul concertului sosește și el la Sala Radio din îndepărtatul Liban. Vineri, 5 mai 2023 (19.00), concertul se va derula sub bagheta lui Lubnan Baalbaki, care și-a urmat o parte dintre studiile muzicale în România și care are o inedită poveste de viață construită între Liban și țara noastră.

Pe scena Sălii Radio îl veți aplauda, în ipostază solistică, și pe violonistul Gabriel Croitoru, care va interpreta Simfonia spaniolă în re minor pentru vioară și orchestră, creată în 1974 de compozitorul francez Édouard Lalo, pentru celebrul violonist al timpului Pablo Sarasate. Premiera lucrării a avut loc la Paris, un an mai târziu, într-o perioadă când influența hispanică în muzică era mult apreciată și aflată la mare modă: Carmen de Bizet urma să aibă premiera doar o lună mai târziu.

În partea a doua a serii, Suita simfonică Șeherazada va fi interpretată cu participarea lui Adrian Florescu (solo vioară).


Din 2012 LUBNAN BAALBAKI este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban. A înființat prima Orchestră de Tineret a Libanului și alături de ambele ansambluri susține concerte în Liban și nu numai.

Dirijor, compozitor, violonist și un remarcabil interpret al lăutei, Lubnan Baalbaki (n.1981) a fost înconjurat din copilărie de un anturaj artistic, prin familia sa alcătuită din pictori, muzicieni, actori ș.a. A descoperit tainele muzicii studiind vioara la Conservatorul din Liban.

A ales apoi România ca destinație pentru a-și urma visul de a deveni dirijor, urmând cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Formarea sa artistică a continuat cu studii de masterat la Universitatea Națională de Muzică din București și un al doilea masterat la Viena, urmate de un doctorat la București, sub coordonarea compozitorului Dan Dediu.

Experiența sa artistică însumează colaborări cu Qatar Philharmonic Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, Opera Română Timișoara și orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Craiova, Bacău, Arad și Ploiești.

Violonistul GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariții scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră "Regina Sofia", orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ș.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A.

Începând din 2011, a susținut mai multe turnee naționale de anvergură, sub titlul "Duelul viorilor" (alături de Liviu Prunaru și Horia Mihail) și "Vioara lui George Enescu la sate" (alături de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru și de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.


Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile și în sistem online pe entertix.ro, myticket.ro și în librăriile Cărturești. Biletele și abonamentele achiziționate până la data de 1 mai 2023 prin iabilet.ro rămân valabile.