Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Recitaluri de muzică românească la Lima, în Republica Peru

Publicat: marți, 18 Aprilie 2023 , ora 18.51


La invitația Ambasadei României la Lima, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține, în zilele de 25 și 27 aprilie, în capitala Republicii Peru, două recitaluri camerale din seria CANTEMIR 300.

Amplul proiect dedicat celebrării personalității lui Dimitrie Cantemir, inițiat de cei doi tineri muzicieni în data de 15 ianuarie a acestui an, continuă cu o inedită călătorie în spațiul Americii Latine, care va prilejui întâlnirea publicului peruan cu o serie de capodopere ale muzicii camerale românești. Astfel, sub titlul "CANTEMIR 300 - Tres Siglos de Musica Rumana", Diana Jipa și Ștefan Doniga vor prezenta un repertoriu care va cuprinde exclusiv creații muzicale plasate pe traiectoria influenței bizantine, ilustrând evoluția muzicii românești de-a lungul ultimelor trei veacuri.

Programul include creații semnate de Dimitrie Cantemir, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Vlad-Răzvan Baciu, cântece de Anton Pann în aranjamentul semnat de Ioan Dobrinescu precum și creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Ulpiu Vlad, Carmen Petra Basacopol, Adrian Iorgulescu, Dan Dediu.

După revenirea în țară, la începutul lunii mai, cei doi muzicieni vor continua proiectul dedicat Anului Cantemir cu o nouă etapă de turneu național, care va include alte 12 popasuri în orașe din România.

Recitalurile din metropola sud-americană sunt organizate cu susținerea Institutului Cultural Român, a Ambasadei României la Lima și cu parteneriatul Universității Ricardo Palma și a Institutului Francez din Lima.