Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Gloria intimă a trilului. Recital de poezie cu poetul Liviu Uleia la Muzeul Național al Literaturii Române

Publicat: joi, 9 Martie 2023 , ora 9.51


Joi, 16 martie 2023, ora 18.00, Muzeul Literaturii Române din București invită publicul la un recital de poezie și muzică live: poetul Liviu Uleia își citește versurile acompaniat de sonoritatea caldă și rafinată a chitarei lui Maxim Belciug. O seară irizată de "gloria intimă a trilului", după cum anunță chiar titlul evenimentului, împrumutat de la un poem al poetului, menită a ne reaminti că, dintre toate provocările ce ne stau în față, cea mai dificilă este aceea a întâlnirii cu propria conștiință, iar în aceasta, fără poezie, n-avem liman, nici alinare, nici scăpare.

Născut în 1967, la București, poetul Liviu Uleia a debutat la zece ani, cu proză. După studii de filologie, sporadice activități jurnalistice și ani de căutări, publică, în anul 2000, la editura Vinea, "Cântecele întunericului", o insolită carte de poezie pentru care primește premiul Asociației Scriitorilor din București. Este un boem incurabil, poate unul dintre ultimii boemi autentici, și crede, după cum însuși mărturisește, într-o boemă "deschisă" și în a scrie "cu bucurie". Scrie poezie, proză, teatru și, de la o vreme, și literatură pentru copii. A mai publicat: "Sfârșitul zilelor" (poezie - Editura MNLR, 2005), "Manifestele individualității" (prozǎ - Editura Trei, 2007), "Povești lupești" (carte pentru copii - BCR Asigurǎri, 2011), "Cugetǎri ciobǎnești românești" (catrene ilustrate - Editura Tracus Arte, 2012), "Polimersia" (roman - Editura Tracus Arte, 2013), "Cu Co-Columb în dedesubturile lumii" (proză - Editura Tracus Arte, 2014), "Sunt o carte rea" (proză - Editura Tribuna, 2015) "Arta ușurării" (proză - Editura Tracus Arte), "Istorioare triumfătoare" (carte pentru copii - Editura Tracus Arte, 2018), "Ghid bahic" (Editura Tracus Arte, 2019), "Să-ți fii înger. Roman aerian" (Editura Tracus Arte, 2021).

Supranumit și "chitaristul încântărilor", Maxim Belciug s-a născut tot în 1967 și tot la București. A urmat aceleași studii de filologie ca și poetul Liviu Uleia. Aici, pe holurile facultății, cei doi au legat o prietenie ce a crescut, în timp, de la poezia veselă a tinereții la legătura subtilă, dar stabilă, a sufletelor comunicante. După obținerea diplomei în filologie, Maxim Belciug s-a reîntors la prima (și singura) sa dragoste - muzica, dedicându-se exclusiv chitarei. A concertat mult, atât în calitate de solist, cât și în diverse formule camerale, în țară sau în străinătate, construindu-și, de-a lungul anilor, o solidă reputație de promotor al unui tip de act artistic bazat pe sinceritate și altruism.

Recitalul de poezie și chitară de joi, 16 martie 2023, începe la ora 18:00 și are loc în sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române, din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București, Evenimentul este organizat de MNLR în colaborare cu Asociația Culturală Kitarodia. Intrarea este liberă.