Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Corul Madrigal anunță mai multe premiere la Spectacolul Extraordinar 'Madrigal 60'

Publicat: marți, 21 Februarie 2023 , ora 11.21

Marți, 28 februarie 2023, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" susține Spectacolul Extraordinar "Madrigal 60", dirijat de Anna Ungureanu, la Teatrul Național "I. L. Caragiale" București (TNB) - Sala Ion Caramitru. La finalul spectacolului va avea loc Gala "Premiilor de excelență Marin Constantin", a cărui amfitrion este criticul de teatru Marina Constantinescu.

Biletele la eveniment sunt disponibile pe platforma bilete.ro, la LINK

"Acum 6 ani, pentru a-l sărbători pe legendarul fondator al Corului Madrigal, Marin Constantin, dirijor de geniu și mentor pentru sute de artiști români, am numit ziua acestuia de naștere ca fiind sărbatoarea corului: Ziua Madrigalului. Anul acesta, al 60-lea de activitate de referință, neîntreruptă, vom serba cu o premieră: Spectacolul Madrigal 60 - un repertoriu exclusiv de madrigale și motete, în 60 de minute, într-un decor nou, dar și în haine regândite de scenografa Iulia Gherghescu. Tot acum 6 ani, am instituit premiul Marin Constantin, decernat anual unor personalități din afara ansamblului, care au contribuit semnificativ la viața culturală a României.

Este un an 60 de sărbătoare, iar numeroasele evenimente pregătite de Madrigal nu vor întârzia să vă surprindă" - a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" și regizorul spectacolului.

Regia spectacolului "Madrigal 60" este semnată de Emil Pantelimon, scenografia și decorurile de Vladimir Turturica, iar costumele sunt semnate de scenografa Iulia Gherghescu. Design-ul de lumini este coordonat de Alin Popa, video mapping-ul de Dorin Popovici, iar regia de sunet de Gabriel Scîrlet.

Evenimentul va fi transmis în direct de Televizunea Română, pe postul TVR Cultural, precum și la radio, pe canalul Radio România Muzical.

Spectacolul Extraordinar "Madrigal 60" se înscrie în programul aniversar "MADRIGAL 60", care include o serie amplă de peste 30 de proiecte speciale, ce se vor desfășura pe tot parcursul anului 2023. Programul marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.

**********

Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925-2011), Corul Madrigal a susținut mii de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul "Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt" la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate.

După 60 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", instituție publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.