Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Soprana Felicia Filip, violoncelistul Anton Niculescu și pianistul Viniciu Moroianu, de Ziua Națională a României în concert la Stockholm

Publicat: vineri, 25 Noiembrie 2022 , ora 9.19

Soprana Felicia Filip, violoncelistul Anton Niculescu și pianistul Viniciu Moroianu vor susține, pe 30 noiembrie, un concert extraordinar cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României la Stockholm, în capitala Suediei. Evenimentul, care se va desfășura, în Sala Barocă a Muzeului Național de Istorie, este organizat de Ambasada României în Regatul Suediei și de Institutul Cultural Român de la Stockholm.

"Ziua noastră Națională ocupă un loc aparte în sufletul meu ca și în sufletul fiecărui român. Am cântat pe patru continente, dar niciodată la Stockholm, orașul lui Ingrid Bergman, al Gretei Garbo sau al marelui tenor Nikolai Gedda. Am dat curs, cu mare bucurie și emoție, invitației de a participa la această inițiativă culturală de excepție din capitala Suediei. Alături de iluștrii mei colegi, Anton Niculescu și Viniciu Moroșanu, dorim să onorăm acest moment deosebit, integrând creația românească în contextul muzicii universale. Dorim să subliniem,încă o dată,valoarea culturii și artei românești în lume‟, a declarat soprana Felicia Filip.

Cei trei muzicieni vor susține un al doilea recital, în data de 1 decembrie 2022, la sediul ICR Stockholm. Din programul artistic fac parte lucrări semnate de compozitorii Constantin Dimitrescu, Dinu Lipatti, Eduard Caudella, Alexander Glazunov, P. I. Ceaikovski, W. A. Mozart, George Enescu, Béla Bartok, W. A. Mozart, George Enescu, Johannes Brahms, César Franck, Leonard Bernstein.

Program artistic susținut la Stockholm de Ziua Națională

Constantin Dimitrescu - Serenade Roumaine op. 9

Constantin Dimitrescu - Danse villageoise op.15

Dinu Lipatti - Preludiu și Nocturnă moldavă

Eduard Caudella - Ochi albaști

Alexander Glazunov - Chant du Ménestrel op.71

P. I. Ceaikovski - Valse sentimentale op.51, nr.6

W. A. Mozart - Le nozze di Figaro, Arie Susanna: ,,Deh vieni, non tardar"

George Enescu - Appassionato op.18, nr.5

Béla Bartok - Roumanian Folk Dances

W. A. Mozart - Aria "Una donna a quindici anni" din opera Cosi fan tutte

George Enescu - Changeons Propos, C'est trop chanté d'amours……

Johannes Brahms - Capriccio op. 76, no.5

César Franck - Le sylphe/ Versuri Al. Dumas

P. I. Ceaikovski- Moment terrible

Leonard Bernstein - Dream with me

Felicia Filip - soprană

Artista Felicia Filip a fost studentă la canto la Academia de Muzică din București, unde a avut-o profesoară pe soprana Georgeta Stoleriu. După absolvire, s-a angajat ca solistă la Opera Națională Română. Cariera internațională a început-o în anul 1991 la Basel, în Elveția. Este singura cântăreață din lume care a câștigat toate premiile internaționale "Mozart". A cântat până acum, cu succes, pe patru continente: Europa, America, Asia și Africa. A fost decorată de Președintele României cu "Meritul Cultural" în grad de Comandor și a primit titlul onorific de Persoană Emerită, decernat de Președintele Republicii Moldova. Este cetățean de onoare al orașului natal, Slatina, și al orașului Pitești. Felicia Filip a realizat o premieră în muzica românească, fiind prima soprană din țara noastră care s-a asociat cu o trupă rock, Iris, după modelul Montserrat Caballe-Freddie Mercury (Queen). Împreună cu Iris a susținut zeci de concerte în întreaga țară, au editat o serie de albume și primul DVD lansat în România, "Iris Atheneum". În prezent, soprana Felicia Filip este director general al Operei Comice pentru Copii din București, conferențiar universitar și Președinte al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România.

Anton Niculescu - violoncelist

Anton Niculescu s-a născut la București într-o familie de muzicieni și a absolviit cu nota 10 Universitatea Națională de Muzică, secția de violoncel. A avut o intensă activitate concertistică și în paralel ocupă posturi de mare prestigiu ca cele de prim-violoncelist al Teatrului "Scala" din Milano și la "Teatro Comunale" din Florența sub conducerea lui Riccardo Muti. S-a impus în viața muzicală, astfel că a fost invitat pe scene de renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord și Africa. A susținut turnee de concerte și recitaluri în peste 32 de țări. Timp de zece ani a fost directorul artistic al Festivalului Internațional "Meersburger Winter" din Germania, iar din 2017 a fost directorul general al Filarmonicii Brașov. Din 1996 până în 2016 a ocupat funcția de solist concertist al Filarmonicii Brașov, concertând în mod constant în stagiunile de concerte ale orchestrei simfonice.

Viniciu Moroianu - pianist

Pianistul Viniciu Moroianu s-a născut într-o familie de muzicieni. Din 1973 a fost distins cu premii întâi în competiții naționale de pian, fiind totodată laureat al concursurilor internaționale de la Paris ("Guilde francaise des artistes solistes"- 1979) și București ("George Enescu" - 1991). S-a afirmat în peste o mie de apariții pe podium. Între discipolii săi se numără Mihai Ritivoiu, Andrei Licareț, Ana Silvestru, Silvan Negruțiu, Simona Strungaru, Abel Corban, Maria-Diana Petrache, Cătălin Răducanu. Membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România din anul 2011, a devenit vicepreședintele acesteia în 2017. Predă la Universitatea Națională de Muzică din București, din 1990, fiind profesor titular la Muzică de cameră (până în 1994) și Pian.