Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Recital cameral Liviu Prunaru & Mihai Ungureanu

Publicat: miercuri, 19 Octombrie 2022 , ora 16.58

Filarmonica "Paul Constantinescu" vă așteaptă vineri, 21 octombrie, în Sala "Ion Baciu", începând cu orele 19:00, la un recital cameral de excepție, în care valoroșii muzicieni Liviu Prunaru și Mihai Ungureanu vor explora împreună două lucrări emblematice din repertoriul secolului al XIX-lea.

În debutul programului veți putea audia Sonata pentru vioară și pian nr. 10 în sol major (op. 96), compusă în 1812 de către Ludwig van Beethoven (1770-1827). Ultima din suita sa de sonate pentru vioară, aceasta a fost concepută după un hiatus de o decadă de la explozia romantică a faimoasei Sonate Kreuzer și prezintă un punct de turnură în stilul componistic beethovenian. Dedicată unuia dintre cei mai cunoscuți violoniști ai vremii, francezul Pierre Rode, Sonata a X-a constituie o lucrare oarecum atipică, însă deosebit de expresivă, ce trădează un Beethoven marcat de tulburările personale ale acelei perioade. Ca un epilog singuratic, op. 96 aruncă, astfel, o privire emoționantă înapoi asupra lungului drum pe care compozitorul l-a parcurs în evoluția sa artistică: sonoritățile mai blânde, tonul intim, plin de resemnare și nostalgie și finalul oarecum glumeț marchează sfârșitul a ceea ce muzicologia numește "perioada de mijloc" a lui Beethoven, pavând - peste ani - drumul către lucrările sale târzii, precum Simfonia a IX-a și Missa Solemnis.

În a doua parte a programului duetul va interpreta o altă lucrare camerală ce combină în mod exemplar potențialitățile expresive ale pianului și viorii prin ceea ce criticul muzical Louis Biancolli ar numi "un colocviu de îmbogățire reciprocă": Sonata pentru vioară și pian nr. 2 în la major (op. 100) de Johannes Brahms (1833-1897). A doua dintr-un grup de trei lucrări de cameră succesive, compuse pe pajiștile însorite ale lacului Thun din Elveția anului 1886, op. 100 este cea mai scurtă și totuși cea mai solicitantă dintre sonatele lui Brahms. Urmând tradițiile lui Mozart și Beethoven, se știe că Brahms își intitulase oficial lucrarea o "sonată pentru pianoforte și vioară", subliniind prin inversiunea termenilor faptul că cele două instrumente se află într-un schimb conversațional ce le plasează pe poziție egală. Considerată una dintre cele mai lirice dintre sonatele brahmsiene pentru vioară și pian, Sonata nr. 2 transportă ascultătorii în lumea interioară a creatorului său, reflectând personalitatea sa în modul cel mai nemijlocit: introspecția, originalitatea și intensitatea sa sunt împletite într-o textură sonoră radiantă, deosebit de caldă, aproape pastorală, în ton cu spiritul destins al compozitorului revigorat de timpul petrecut în refugiul său preferat.


Liviu Prunaru

Liviu Prunaru s-a născut în Craiova (România) și a început să studieze vioara la vârsta de șase ani cu profesorul Oprișan. După ce a studiat cu Prof. Berbec, Prof. Carpen și Prof. Bronzetti, a plecat în Elveția, la Academia Internațională de Muzică Menuhin din Gstaad, pentru a studia cu Lordul Yehudi Menuhin și Alberto Lysyin în 1990. A terminat studiile de vioară la New York, cu Dorothy DeLay și Itzhak Perlman. A câștigat numeroase premii prestigioase și recunoaștere internațională: Medalia de aur la Dong-A Internațional Violin Competition Korea în 1997, Medalia de Argint la Indianapolis International Violin Competition, SUA, în 1998, Premiul 2 la "Grand Prix Concours Reine Elisabeth", Bruxelles, în 1993, Medalia de Aur la " International Violin Competition Lipizer ", Italia, în 1991, Medalia de Aur la " R. Molinari International Competition", Elveția, premiul 1 la "Nakamichi Wieniawski Violin Concerto Competition ", premiul 1 la " Julliard Mendelssohn Competition "și altele. Liviu Prunaru și-a început cariera cu Orchestra Simfonică Juilliard la Alice Tully Hall în Lincoln Center, iar de atunci el a cântat cu orchestre renumite din lume, cum ar fi, printre altele, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestre de Chambre de Lausanne, Royal Concertgebouw Orchestra și multe altele. El a fost invitat în calitate de solist și muzician de camera în centrele de muzică din întreaga lume și susține în mod regulat masterclass-uri în Statele Unite ale Americii, Olanda, România, Taiwan, Coreea etc.

Liviu Prunaru a înregistrat mai multe CD-uri ca solist. Cântă pe o vioară Stradivarius oferită de Royal Concertgebouw Orchestra. Din 2006, el este prim-concertmaestru al acestei orchestre de renume din Amsterdam.

Mihai Ungureanu

Pianistul Mihai Ungureanu a debutat la 16 ani cu Concertul nr.1 de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene. După absolvirea Liceului de Artă din Craiova, studiază la Academia de Muzica din București cu Dan Grigore și Ioana Minei. Din 1981 susține o intensă activitate concertistică împreuna cu toate orchestrele simfonice din țară. Ca solist, interpret de muzică de cameră, a concertat în toată Europa, America de Nord și de Sud, fosta URSS și Asia. Este laureat al mai multor competiții naționale, iar în 1986 a primit Premiului Criticii Muzicale din România. A fost mulți ani la rând Director General, Director Artistic, iar în prezent este Solist concertist al Filarmonicii Craiova. Pianistul are un repertoriu cuprinzător, atât în genul concertant, cât și în cel cameral - piese, sonate pentru pian, sonate, trio, cvartete, cvintete cu pian. Mihai Ungureanu a realizat valoroase înregistrări discografice: la Electrecord București - George Enescu - Sonata a 3-a "În caracter popular românesc" împreună cu violonista Luminitza Petre; la casele de discuri Edipan - Italia; Gallo V.D.-Elveția; Bella Musica -Freiburg Germania; Hastedt -WDR 3 - CD Portret Pascal Bentoiu cu Violonista Jenny Abel, Nordwestdeutsche Philharmonie, și altele.

În anul 2004 a participat la editarea CD-ului cu muzică româneasca de Pascal Bentoiu la Köln cu West Deutscher Rundfunk sub bagheta lui Horia Andreescu, interpretând Concertul nr. 2 pentru pian și Sonata pentru vioarăși pian. În același an a efectuat un turneu în mai multe orașe din sudul Japoniei, susținând recitaluri de muzică de camerăși de pian. De-a lungul carierei sale, Mihai Ungureanu a coordonat cursuri de măiestrie în USA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Italia, Franța, Germania, Grecia, Republica Moldova, Japonia (Kyoto, Hiroshima) fiind frecvent invitat sa participe în juriile unor concursuri internaționale precum Viotti-Valsesia, Citta di Cantú-Como, Franz Schubert -Italia. La Baden-Baden, cu prilejul comemorării a 50 de ani de la dispariția marelui dirijor si compozitor Wilhelm Furtwängler, Mihai Ungureanu i-a interpretat Sonata nr.1 pentru vioarăși pian într-un concert transmis în direct de Radio Stuttgart.