Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Prima expoziție de stampe japoneze din Galați și opereta Țara Surâsului la Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard"

Publicat: marți, 11 Octombrie 2022 , ora 15.26


Sâmbătă, 15 octombrie 2022, începând cu ora 18 Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" are onoarea de a invita publicul gălățean la un eveniment cultural de marcă, o îmbinare între muzică și pictură, între arta japoneză și cea chineză: prima expoziție din Galați de stampe japoneze cu actori și scene din teatrul Kabuki și opereta Țara Surâsului de Franz Lehár.

Kabuki este unul dintre cele trei mari stiluri de teatru japonez, ce a fost înființat în jurul anului 1603, în zona Kyoto, iar potrivit literaturii de specialitate, începutul acestuia este legat de Okuni, o fostă preoteasă a marelui sanctuar Kizuki din Izomo, despre care se spune că a inițiat acest stil în calitate de actriță. În 1629, guvernul shogunului Tokugawa a interzis accesul femeilor pe scenă, invocând presupusa promiscuitate a acestora. După această dată, rolurile feminine au fost preluate de bărbați. Temele erau inspirate din legende istorice sau din viața de zi cu zi, iar o importanță deosebită aveau costumele bogat decorate și personalitatea fiecărui actor. Pictorii erau foarte interesați să vadă spectacolele de pe scenă, actorii și costumele lor ca ulterior să le transforme în imagini și să le tipărească în zeci, sute de exemplare. Acestea erau vândute prin intermediul editurilor specializate, iar în acest fel, lucrările pictorilor au contribuit la popularitatea teatrului Kabuki.

Cele peste 100 de stampe, care vor fi expuse în foaierul Teatrului Național de Operă și Operetă "Nae Leonard", aparțin colecției de artă a domnului avocat George Șerban, din Bucureștiiar curatorul vernisajului este Dr.Alexandru Chituta. Stampele au fost realizate în secolele XVIII-XIX(epocile Edo și Meihi), de către 26 de artiști japonezi, reprezentanți ai școlilor Torii, Katsukawa și Utagawa, sau de către artiști independenți, cum ar fi Bunchõ, Saraku, Eisen, Hokusai. Aceasta este cea de-a șasea expunere a acestor obiecte de artă deosebite în România, dar prima de acest fel din Galați.

Culorile vii ale stampelor cu actori și scene din Teatru Kabuki sunt completate de exotismul operetei Țara Surâsului, de Franz Lehár, care va fi reprezentată în continuarea vernisajului, începând cu ora 18:30.

Prima versiune a operetei Țara surăsului a fost numită Haina galbenă, subiectul fiind inspirat libretistului Viktor Léon, de un film la modă. În această formă a fost reprezentat la Theatre an der Wien în 1923, dar premiera nu a avut succes. Șase ani mai târziu, Lehár le încredințează libretul lui Ludwig Herzer și Fritz Löhner, care au realizat astfel una dintre cele mai bune operete din toate timpurile. Premiera a avut loc la Teatrul Metropol din Berlin, la 10 octombrie 1929, fiind un adevărat triumf.

Țara surâsului este o operetă romantică în 3 acte, în care este prezentată o poveste de dragoste imposibilă, un melanj între cultura europeană și tradiția chineză. Dezbătând problema relațiilor de dragoste dinte cele două personaje centrale, frumoasa Lisa și prințul Sou-Chong, a fericirii lor personale în raport cu societatea în care trăiesc, felul profund uman în care este dezvoltată acțiunea, apropie lucrarea mai mult de genul de operă, de o dramă muzicală.

Temele muzicale alese Franz Lehár demonstrează o lărgire a ariei de inspirație, iar melodica amplă, exuberantă a scenelor de dragoste, linia elegantă și intimă a valsurilor, ritmurile înfocate ale dansurilor, verva cuceritoare a întregii muzici a fascinat generații întregi de spectatori.

În distribuția de sâmbătă, îi veți putea urmări pe: Florin Bobei (Prințul Sou-Chong), Lorena Mărginean - debut (Lisa), Tudorel State (Gustav), Valeria Drăguș (Micuța Mi), Dominic Cristea (Thondup), Adrian Mărginean (Lichtenfels), Lăcrămioara Crihană (Eunucul), Adina Gurenciuc (D-na Hardeg), Daniel Nistor (Generalul), Maria Orzan (Fini), Lenuța Bercaru (Franzi), Elisabeta Barbu (Toni), Mirela Stoica (Vali), Ovidiu Ghioc (un valet), Valentin Călin (Tashi), Oana Rusu Manolea și Paul Nedelcuță (soliști balet), alături de orchestra, corul și baletul teatrului, sub bagheta maestrului Eugen Dan Drăgoi. Scenografia este realizată de Gheorghe Andreescu, coregrafia - Gabriela Gegea, concepția video - Andrei Cozlac, dirijor cor - Daniel Nistor, pregătirea muzicală - Ludmila Calalb, pregătirea muzicală a corului - Georgiana Diaconescu, regia tehnică - Tanța Micu și sufleor - Claudia Colceriu.

Biletele se pot achiziționa online, accesând linkul https://www.blt.ro/tara-surasului-galati.html, sau fizic, de la casieria teatrului (telefoane 0236.465.599 și 0753.312.308), în intervalul orar afișat pe site-ul naeleonard.ro.