Arhivă : Agenda de concert Înapoi

RO DANUBE INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL, primul festival internațional de jazz

Publicat: luni, 12 Septembrie 2022 , ora 16.34

În perioada 15-18 septembrie, la Galați se va desfășura, cu largul sprijin al Primăriei Municipiului Galați prima ediție a Proiectului RO DANUBE INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL, gândit ca o adevărată Paradă și Panoramă a celor mai interesante și productive școli naționale de jazz din Europa și din Israel.

Acest proiect internațional vine în completarea unor festivaluri de tradiție de blues și jazz din municipiul Galați. Conceptul acestui proiect este însă unul diferit prin propunerea, selecționarea și promovarea unor artiști și trupe de primă mărime, reprezentanți, cum afirmam mai sus ai unor școli consacrate ale jazzului, precum cea poloneză, maghiară, germană, portugheză, franceză, austriacă, israeliană și , bineînțeles cea românească.

Selecția Festivalului, făcută de Lucian Sabados urmărește totodată o panoplie cât mai diversă a genurilor și stilurilor de jazz propuse, de la jazz funk, rhytm&blues, soul, etno, bebop, symphonic și jazz rock.

Programarea concertelor a avut în vedere identificarea unor locații adecvate audierii muzicii de jazz, care solicită spații intime, elegante, foarte comode, și în care distanța între artiști și spectatori să fie cât mai mică, permițând o comunicare specială! De aceea AULA MAGNA a Universității DANUBIUS din Galați ni s-a părut că întrunește toate aceste caracteristici speciale.

Deschiderea Festivalului, din 15 septembrie, orele 19,00 va avea însă loc într-un spațiu deschis, pe eleganta și exotica esplanadă a Grădinii Botanice din Galați. Cele două trupe alese și programate special pentru acest spațiu se adresează prin stil și mesaj unui public numeros, entuziast și neconvențional. Este vorba despre excelenta trupă NICU PATOI & PLATONIC BAND (Romania), urmată de incendiarul show al austriecilor de la RAPHAEL WRESSNIG & THE SOUL GIFT BAND, promotorii unui jazz în care elementele funky, soul și rythm &blues fuzionează într-o muzică antrenantă și plină de virtuozitate, grație leaderului Raphael Wressnig și istoricei sale orgi, faimosul Hammond B-3.

Următoarele două zile de festival, 16 si 17 septembrie se vor desfășura integral la Aula Magna a Universități DANUBIUS. Astfel, pe 16 septembrie va evolua de la ora 19,00 charismaticul pianist portughez, MARIO LAGINHA , în formulă de trio, cu un jazz de atmosferă, în care ecourile vagi ale fado-ului se îmbină cu desfășurări lirice , urmate de construcții simfonizate, cu esențe tari din Chopin. Un trio de o organicitate și o comunicare perfectă, trădând cei peste 10 ani de când performează împreună .

Seara de vineri, 16 septembrie propune de la ora 21,30 un cvintet cu mare experiență din Franța și...Japonia, JEAN LOUP LONGNON QUINTET, liderul fiind un eminent trompetist , aranjor și șef de big band din Paris! Repertoriul propune standarde, dar și piese originale din zona seducătoare a bebop-ului.

Seara de 17 septembrie ne propune două concerte și două trupe extrem de diferite , din zone consacrate ale jazzului contemporan, Israel și Germania. De la ora 19,00 va evolua o trupă de un exotism, dinamism și rafinament deosebit, OMRI MOR QUINTET din Israel. Muzica lor îngemănează farmecul și savoarea muzicii tradiționale, cu ingrediente arabe din zona Marocului și construcții moderne atonale. Un mare deși tânăr pianist, Omri Mor s-a detașat într-un spațiu care oricum a dat jazzului numeroși mari pianiști, actualmente fiind pianistul favorit al starului israelian, marele basist și compozitor AVISHAI COHEN.

De la ora 21,30 va evolua un alt star al jazzului european, trompetistul, aranjorul și șeful de orchestră JOO KRAUS , împreună cu quartetul său din Germania. Repertoriul va include piese de pe recentul său lp WE ARE DOING WELL dar și de pe faimosul său lp inspirat de muzica lui Michael Jackson! O muzică modernă, strălucitoare, antrenantă, cu un mare pianist, RALF SCHMID și o secție ritmică plină de culoare.

Ultima zi de festival, 18 septembrie va avea două locații! De la ora 19,00 , pe scena din Aula Magna a Universității DANUBIUS îi vom avea invitați pe , sigur, cei mai performanți muzicieni de jazz rock din Europa, adică pe DJABE, un cvintet strălucitor din Ungaria, o trupă care a cântat în toată Europa dar de câteva ori și în Statele Unite si Canada, la festivaluri prestigioase.

Închiderea Festivalului revine școlii poloneze de jazz , respectiv celebrei vocaliste BEATA PRZYBYTEK, împreună cu cvintetul său. O muzică învăluitoare, depășind granițele jazzului, cu elemente de blues, rock(!) și smooth jazz. Locația aleasă pentru închidere este una adecvată muzicii învăluitoare a solistei poloneze și anume Terasa Primariei Galati, un spațiu în aer liber,primitor, inedit, ce creează o apropiere atât de dorită între artiști și spectatori!

Așadar, la mijlocul acestui septembrie, Galațiul va deveni, cu siguranță, dacă nu Centrul, cel puțin un Sediu de Bază al Jazzului European! Fără exagerări și mândrie locală... stelele ce vor străluci în cele 4 zile de festival sperăm să fie cel mai adecvat și productiv ferment în care vor încolți, în anii ce urmează un mediu firesc și durabil de existență a acestei muzici alese și pe care o dorim cât mai populară!