Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Festivalul Musica Barcensis ediția a XIII-a, debutează în 2 iulie 2022

Publicat: marți, 28 Iunie 2022 , ora 15.24

La an aniversar, Fundația pentru cultură și patrimoniu Forum ARTE își reafirmă atașamentul față de misiunea cu care a pornit la drum acum 10 ani: valorile culturale. Acestea creează punți între generații, reunindu-le într-o dimensiune a devenirii istorice, în armonie și echilibru. Credem în educație și avem convingerea că aceasta este o bază solidă, creativă, pentru lume, cu perspective deschise pentru copiii noștri. Ne conferim sprijinul pentru ca patrimoniul să rămână cauza comună a societății și facem demersuri pentru revelarea, prețuirea și protejarea sa. Evenimentele noastre culturale își propun să unească spiritele în jurul tradițiilor muzicale și culturale existente și să le inspire pe cele ce vor urma.

Susținem prin toate proiectele noastre cultura, ca limbaj universal al binelui și al armoniei între oameni - un limbaj capabil să traverseze orice bariere.

Hippocrates (Precepte, 3): "Acolo unde există dragoste pentru semeni, există dragoste pentru Artă"

Festivalul MUSICA BARCENSIS și-a câștigat un loc aparte în peisajul muzical regional, fiind situat în topul preferințelor publicului brașovean (conform Premiilor Anului în Cultură - 2022), alături de festivaluri precum TamTam, Amural și Jazz Festival. În fiecare an colorăm viața culturală din cetățile fortificate ale Țării Bârsei, iar concertele și evenimentele festivalului aduc în lunile verii, un suflu nou în bisericile evanghelice din zona Brașovului. Din fortărețe cu porți închise, aceste cetăți au devenit, astfel, un loc al întâlnirii, un refugiu încărcat de istorie și legendă, în răsunet de muzică. În 2022, festivalul oferă 9 concerte, în zilele de duminică, și o excursie muzicală ghidată, în sâmbata din debutul festivalului, la orgi din zona Brașov - Covasna. Această ediție propune abordări muzicale mai puțin prezente în ultimii ani, precum: un concert în aer liber de flaut, marimba și vibrafon, la Cetatea Hărman; Orchestra de tineret a Liceului vocațional din Sf. Gheorghe va cânta în deschiderea festivalului, la Cristian, dând un impuls plin de energie, prospețime și tinerețe, debutului acestei noi ediții. Va reveni în circuit Biserica din Sânpetru, după ample lucrări de reabilitare, iar biserica din Măieruș va fi inclusă pentru prima dată în periplul festivalului. Peste 100 de artiști din țară și străinătate vă așteaptă să îi descoperiți în Țara Bârsei.

Programul acestei ediții:

2.07.2022 - Excursie muzicală (Ozun - Zagon - Covasna - Păpăuți); Moderatori muzicienii Ursula & Kurt Philippi

3.07.2022 - Cristian - ora 17.00 - Orchestra de tineret Szerenád - Sf. Gheorghe, dirijor Lőfi Gellért.

10.07.2022 - Măieruș - ora 17.00 - Ciprian Dancu & Tiberius Quartet (Sibiu / Tg. Mureș)

17.07.2022 - Sânpetru - ora 17.00 - Flauto Dolce & Gabor Hegyi & Max Braisch (Cluj / Germania)

24.07.2022 - Codlea - ora 17.00 - Valentin Șerban & Gabriel Gîțan (Brașov /București)

31.07.2022 - Prejmer - ora 17.00 - Coro Piccolo (Karlsruhe, Germania)

07.08.2022 - Ghimbav - ora 17.00 - Duo Cell'Arpa (București)

14.08.2022 - Feldioara - ora 18.00 - Bachchor & Capella Coronensis, dirijor Steffen Schlandt

21.08.2022 - Hărman - ora 17.00 - PERCUSSIONescu & Matei Ioachimescu (flaut) (București)

28.08. 2022 - Vulcan - ora 17.00 - Zagreb String Quartet (Croația)

Festivalul Musica Barcensis este în fiecare an un prilej de a descoperi locuri noi sau de a redescoperi biserici fortificate din jurul Brașovului, monumente de o valoare culturală deosebită, încărcate de istorie, situate într-un cadru natural de excepție. Muzica, spațiul gotic sau clasicist se îmbină armonios, astfel încât vizitatorul va avea parte de o experiență mereu surprinzătoare.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea normelor în vigoare.


Mai multe informații despre concerte și artiști se găsesc pe site-ul și pe pagina fb a Forum ARTE:

www.forumarte.ro/musica-barcensis-2022/

www.facebook.com/fundatiaforumarte/

Detalii despre evenimente:

2.07.2022 - (8.00-20.00) - Excursie muzicală (Ozun - Zagon - Covasna - Păpăuți) va fi realizată cu scopul promovării valorilor brașovene în afara județului Brașov, o punte de legătură între muzicienii din Țara Bârsei, care au activat în zona Brașov - Covasna și o incursiune în istoria mai puțin cunoscută a orgilor și a constructorilor acestora și a patrimoniului local. Acest itinerar muzical este destinat publicului doritor (cu înscriere în prealabil, în limita locurilor disponibile: 100 locuri). Melomanii vor avea prilejul să viziteze lăcașuri de cult și orgi puțin cunoscute, prin care au trecut diferiți muzicieni și constructori, respectând normele în vigoare ce se impun, la data evenimentului. Moderatori vor fi muzicienii Ursula și Kurt Philippi

3.07.2022 - Cristian - ora 17.00 - Recital instrumental - Orchestra de tineret Szerenád - din Sf. Gheorghe, dirijor Lőfi Gellért. Orchestra liceului vocațional "Plugor Sándor", din Sf. Gheorghe va aduce energie și prospețime acestui nou început de festival. Orchestra se mândrește cu un trecut de mai multe decenii, aceasta fiind singura orchestră simfonică compusă din elevi, din județul Covasna. În anul 2011, orchestra a obținut premiul întâi al Festivalului Internațional al Orchestrelor de Copii de la Nyíregyháza. Programul lor include o gamă largă de piese, pornind de la muzică barocă până la opere muzicale contemporane.

10.07.2022 - Măieruș - ora 17.00 - Ansamblul instrumental - Ciprian Dancu & Tiberius Quartet (Sibiu / Tg. Mureș)
Clarinetistul Ciprian Dancu și patru membrii ai unui cvartet de coarde vor face o incursiune în lumea muzicală din spectrul muzicii romantice și a secolului XX. Ciprian Dancu este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat din Sibiu, cu numeroase premii naționale și internaționale (Premiul I la Concursul Internațional de clarinet "Mercadante", Bari, Italia 2005, Marele Premiu la Concursul Național de interpretare "Martian Negrea" Ploiești 2003, Premiul II la Concursul internațional "Beethoven e i Classici" Salerno, Italia 2003) și o bogată activitate concertistică în țară și străinătate. Tiberius Quartet (Tibor Molnár - vioară, Károly Lokodi - vioară, József Molnár - violă, Elod Zágoni - violoncel) este cvartetul de coarde al Orchestrei Filarmonicii din Târgu Mureș, susținând treizeci de concerte în fiecare stagiune. Cvartetul a cântat în toată Europa (inclusiv la Concertgebouw, Tonhalle și în alte locații importante) și în Japonia, concentrându-se mai ales pe lucrările lui Mozart, Beethoven, Haydn, Brahms și Schubert.

17.07.2022 - Sînpetru - ora 17.00 - Ansamblul baroc - Flauto Dolce & Gabor Hegyi & Max Braisch (Cluj / Germania) Ansamblul a luat naștere la Cluj-Napoca, în anul 2000, la inițiativa lui Zoltán Majó, fiind alcătuit din trei instrumentiști și o soprană (Zoltán Majó - flaute drepte, Maria Szabo - flaute drepte, Noemi Miklos - spinetă și Mihaela Maxim - soprană), toți fiind artiști consacrați, cu o bogată experiență muzicală. Lor li se alătură Max Braisch la fagot - un tânăr și talentat artist, născut la Berlin a cărei activitate de ansamblu a cunoscut apogeuri în formațiile Trifoi și Duo Marmor și în orchestre cu instrumente de epocă (ex. Les Arts Florissants, Hofkapelle Stuttgart, La Banda), dar și la Mannheimer Philharmoniker - și trompetistul baroc Gabor Hegy, din Germania, un interpret al muzicii vechi, cu o bogată activitate concertistică în străinătate și care, în anul 2015 a primit premiul ECHO Klassik la categoria "Muzică de cameră și instrumente de suflat". Repertoriul ansamblului este format din muzică veche și tradițională din Europa Occidentală, formația propunându-și, în egală măsură, redescoperirea muzicii vechi, tradiționale, din spațiul românesc și interpretarea unor compoziții contemporane, unele dintre acestea fiind prezentate în primă audiție absolută.

24.07.2022 - Codlea - ora 17.00 - Duo vioară și pian - Valentin Șerban & Gabriel Gîțan, doi tineri talentați muzicieni, laureați ai unor competiții naționale și internaționale. Violonistul Valentin Șerban - este concertmaestru al "Orchestrei Române de Tineret" și, din 2018, membru al orchestrei "Les Dissonances" din Paris, cunoscută în lume drept singura orchestră de mari dimensiuni care funcționează fără dirijor. Este proaspăt laureat al concursului George Enescu (Premiul I), în anul 2021. În România, este singurul violonist care susține concerte în întuneric. Pianistul Gabriel Gîțan - este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, premiant al diverselor competiții naționale și internaționale (Premiul I la Concursul "I. Hașdeu", Câmpina 2011, Premiul II - Concursul Internațional "Ville de Gagny", Franța etc.). A susținut diverse recitaluri în țară și străinătate.
Împreună vor susține un recital cu muzică din secolul XX, între Impresionism și Jazz.

31.07.2022 - Prejmer - ora 17.00 - Ansamblul coral - Coro Piccolo (Karlsruhe, Germania)
Corul german a fost fondat în 1996, de Christian-Markus Raiser și este format din aproximativ treizeci (30) de interpreți selectați. Repertoriul ansamblului variază de la muzica timpurie până la cea a secolului al XXI-lea, de la muzica á capella, la marile oratorii baroce, până la lucrări contemporane. Corul și-a creat o reputație prin concerte susținute, atât în țară, cât și în străinătate (Finlanda, Mallorca, Golful Napoli, Polonia, Suedia, Franța, Spania și nordul Italiei), în diverse festivaluri. În 2013, Coro Piccolo Karlsruhe a deschis Festivalul de muzică bisericească europeană la Schwäbisch Gmünd, cu o premieră mondială a lui Ulrich Gasser. Anul acesta se vor afla în turneu în România, beneficiind de acustica deosebită a bisericii din Prejmer.


07.08.2022 - Ghimbav - ora 17.00 -
Duo instrumental - Duo Cell'Arpa - a luat ființă în 2011 și este alcătuit din artiștii Roxana Moișanu - harpă și Mladen Spasinovici - violoncel. Roxana Moișanu este harpistă solistă și șefă de partidă a Operei Naționale din București cu numeroase concerte în țară și străinătate. Mladen este și el solist instrumentist al aceleiași instituții, foarte activ muzical și colaborator în diferite proiecte cinematografice ca și compozitor. Duo-ul are un repertoriu bogat, incluzând atât lucrări compuse pentru cele două instrumente, cât și transcripții și aranjamente pentru violoncel și harpă de concert sau harpă celtică, realizate chiar de ei. Artiștii ne propun o abordare inedită, cu muzică din filme, pe instrumente electronice, în curtea cetății Ghimbav.


14.08.2022 - Feldioara - ora 18.00 - Ansamblu vocal și instrumental - Bachchor & Capella Coronensis, dirijor Steffen Schlandt.
Corul restrâns al Bisericii Negre și orchestra de cameră Capella Coronensis, condusă de Steffen Schlandt, vor face o incursiune în istoria muzicală, în sfera muzicii sacre, în acustica foarte bună a bisericii evanghelice din Feldioara. Ansamblul brașovean Capella Coronensis (15 artiști) are o distribuție care variază în funcție de repertoriu. Membrii ansamblului preiau de multe ori roluri solistice, pentru a interpreta lucrări din epoca barocă, clasică și romantică, din Europa și continentul american. Corul mic a fost înființat în anul 1993, de organistul Bisericii Negre, Eckart Schlandt. Cei aproximativ 20 de interpreți provin din șase confesiuni diferite și vorbesc trei limbi materne.


21.08.2022 - Hărman - ora 17.00 -
PERCUSSIONescu & Matei Ioachimescu
Ansamblul de percuție PERCUSSIONescu este singura formație camerală de percuție din România, înființată în anul 2016, de către tinerii Irina Rădulescu - marimbă și Răzvan Florescu - percuție. În acest concert rolul de percuționist va fi preluat de tânărul Andrei Duță la vibrafon, alături de marimbă, fiind unele dintre cele mai sofisticate și spectaculoase instrumente de percuție. Flautistul Matei Ioachimescu, un muzician a cărei tehnică interpretativă este considerată emoționantă și aventuroasă deopotrivă, și PERCUSSIONescu ne vor prezenta proiectul Legends, o călătorie incitantă, o nouă perspectivă asupra clasicilor muzicii rock, "trecuți" prin filtrul unor interpreți de muzică clasică, la trei instrumente cu o sonoritate specială (Led Zeppelin, Metallica, Iron Maiden, Aerosmith, Nirvana, Depeche Mode, King Crimson, Deep Purple sunt doar câteva dintre marile "legende" prezentate într-un program electrizant).


28.08. 2022 - Vulcan - ora 17.00 - Ansamblu instrumental - Zagreb String Quartet
(Croația) este un ansamblu de renume, având o bogată activitate concertistică este un ansamblu de renume, având o bogată activitate concertistică națională și internațională. Discografia bogată a Cvartetului, înregistrată de-a lungul a aproape două decenii, include discuri pentru Jugoton, Melodicom, ZYX Classic, Croația Records și multe altele. Ultimul album - cooperarea cu cvartetul Leoč Janáèek și cvartetul Antonína Dvoűáka - a fost publicat de casa de discuri Spona Classics.

Numeroase recompense includ cele mai importante premii naționale: Premiul Orașului Zagreb în 1957 și 2001, Premiul Milka Trnina, Premiul Josip ©tolcer Slavenski al lui Vjesnik, Premiul Vatroslav Lisinski, Premiul Vladimir Nazor atât anual, cât și premiul pentru întreaga activitate, în 2009.