Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Recital de pian - Ilinca Dumitrescu Omagiu lui Mihail Jora pe scena Ateneului Român

Publicat: miercuri, 1 Iunie 2022 , ora 8.03

Mentor al multor generații de muzicieni, compozitorul, pianistului și dirijorul Mihail Jora (1891 - 1971) va fi evocat miercuri, 8 iunie, la ora 19.00, în sala mare a Ateneului Român, într-un recital susținut de pianista Ilinca Dumitrescu.

"Mihail Jora a scris o muzică originală, sofisticată, cu adâncimi filosofice, cu subtil parfum românesc, o muzică dificil de interpretat, poate nu pe înțelesul tuturor, mai ales în ultima parte a creației. Este o muzică modernă, de avangardă pentru vremea respectivă, plină de idei și șarade, în permanentă mișcare. Nu te poți apropia cu ușurință de miezul universului său artistic, poetic, dar descoperindu-l, ai mari revelații. Opera sa poate sta cu cinste alături de cele ale importanților creatori ai muzicii secolului XX.

În 1991, cu ocazia centenarului, am realizat - pentru prima oară - integrala lucrărilor pentru pian de Mihail Jora, în concerte la Ateneul Român și la Sala Radio (denumită din acel an Studioul de Concerte "Mihail Jora"). Am cântat de zeci și zeci de ori, în țară și în străinătate, piesele pentru pian (dintre care unele îmi sunt dedicate: Sonatina, Caietele II și III de Poze și pozne, cele 13 Preludii ¼ ) sau liedurile ("cântece" - așa cum îi plăcea Maestrului să le numească). Sunt foarte apropiată de universul său sonor încă de la 6 ani, când cântam în Aula Palatului Cantacuzino din București mici piese din Poze și pozne, în prezența autorului! Sunt ultimul discipol al Maestrului. În memoria sa, am editat "Integrala creației pentru pian de Mihail Jora" (patru volume), publicat la Editura Muzicală GRAFOART și am înregistrat dublul CD "Mihail Jora - Radio Legende", apărut în 2013 la Editura Casa Radio. ", mai declar ă Ilinca Dumitrescu în invitația lansată publicului bucureștean

Filarmonica George Enescu
Miercuri, 8 iunie 2022, ora 19.00 - Ateneul Român

Recital de pian - ILINCA DUMITRESCU
În program, lucrări de Mihail Jora (1891-1971)

- 130 de ani de la naștere, 50 de ani de la trecerea în eternitate -

Program

Sonata în re bemol major, op. 21 (1942) (dedicată lui Dinu Lipatti)

"Poze și pozne":

- Caiet I, op. 25 (1948) - "Caiet de pian pentru copii talentați"

- Caiet II, op. 41 (1959) (dedicat Ilincăi Dumitrescu) - "Scene domestice pentru pian"

- Caiet III, op. 48 (1963) (dedicat Ilincăi Dumitrescu)

13 Preludii, op. 42 (1960) (dedicate Ilincăi Dumitrescu)

Suita "Joujoux pour Ma Dame", op. 7 (1924)

Biletele se pot procura:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".