Arhivă : Agenda de concert Înapoi

11 dirijori alături de Romanian Chamber Orchestra în cadrul unui singur concert

Publicat: joi, 26 Mai 2022 , ora 11.50


Timișoara are parte astăzi, 26 mai 2022, de un eveniment unic, un adevărat regal muzical. Începând cu orele 19:00, în Sala Capitol din Timișoara, 11 dirijori de pe 4 continente se vor succede la conducerea muzicală a Romanian Chamber Orchestra, etalându-și virtuozitatea, în cadrul unui concert extraordinar care încheie singurul curs de dirijat pe care îl susține în Europa renumitul dirijor român Cristian Măcelaru.

În cadrul proiectului Romanian Chamber Orchestra, ediția a IV-a, Cristian Măcelaru pregătește 11 dirijori selectați din 50 de înscriși pentru programul RCO Conducting, singurul curs de dirijat pe care Cristian Măcelaru îl susține în Europa. Acești dirijori provin din patru continente, iar numele lor sunt: Kyungmin Park (Coreea de Sud), Vanessa Benelli Mosell (Italia), Sung Hyo Lee (Corea de Sud), Andrei Stănculescu (România), Chloé Meyzie (Franța), Christian Câșleanu (Germania/România), Ryan Murray (SUA), Abner Padrino (Venezuela), Filip Paluchowski (Polonia/Germania), Eleni Kotsmanidou (Grecia), Matteo Dal Maso (Italia).

Cei 11 dirijori vor alterna la pupitrul Romanian Chamber Orchestra, într-un program care va cuprinde trei lucrări:

Igor Stravinski, Octet pentru suflători

Johannes Brahms, Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 77

Igor Stravinski, Simfonia nr. 2

Solistul serii va fi apreciatul violonist român Alexandru Tomescu, care va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 77, de Johannes Brahms.


Biletele pentru acest concert pot fi achiziționate online pe site-ul Entertix, la următorul link: bit.ly/3af7fBT

De asemenea, în limita disponibilității după vânzarea online, biletele se vor putea achiziționa și de la intrarea în concert, începând cu ora 17.30.


Informații despre proiectul Romanian Chamber Orchestra

Romanian Chamber Orchestra este, prin valoarea componenților săi și prin contribuția adusă la patrimoniul național, un punct de referință pentru cultura românească. Unicitatea proiectului este conferită de structura ansamblului ce reunește 22 de muzicieni români, care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Romanian Chamber Orchestra a fost înființată în 2019 și îi are ca directori artistici pe violonistul Alexandru Tomescu și pe violistul Cristian Andriș, în timp ce dirijorul ansamblului este maestrul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanți dirijori români recunoscuți pe plan mondial, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului George Enescu.

Anul acesta, proiectul cuprinde un program de masterclass - RCO Matserclasses, un curs de dirijat susținut de Cristian Măcelaru - RCO Conducting, cinci conferințe pe teme specifice industriei muzicii clasice - RCO Conferences, un concert extraordinar cu 11 dirijori prezenți la cursul de dirijat și un turneu în patru orașe: Timișoara, Lugoj, Hunedoara și Brugg (Elveția)


Informații despre artiști


Cristian Măcelaru

Câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria "Cea mai bună interpretare instrumentală solo", pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonistă Nicola Benedetti, Cristian Măcelaru este în prezent dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester din Köln și director artistic al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului George Enescu.


Alexandru Tomescu

După o mai mult decât fructuoasă carieră în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre - Tokio, sub bagheta unor Maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naționale de muzică clasică, care sunt o îmbinare între profesionalism și inovație.