Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert de orgă și cor, cu muzică de Bach și Liszt, la Ateneul Român

Publicat: vineri, 20 Mai 2022 , ora 8.00

Filarmonica "George Enescu" organizează marți, 31 mai 2022, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, un concert de orgă și cor, susținut de Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijat de Iosif Ion Prunner. Concertul este organizat în cadrul Festivalului Internațional de Orgă "Cantus Ecclesiae". Programul este alcătuit din lucrări de Johann Sebastian Bach și Franz Liszt. Solist va fi organistul Eduard Antal.
Din Bach vor fi interpretate Passacaglia, BWV582 și Cantata BWV 150 - Cristina Vasiliu, Ștefania Chițulescu, Florian Costea și Răzvan Georgescu vor fi în ipostază de soliști, iar din Liszt - Preludiu și Fugă pe tema BACH și Via Crucis, cu solistul Ștefan Lamatic.
Festivalul Internațional de Orgă "Cantus Ecclesiae", ajuns la cea de-a doua ediție, propune o viziune muzicală ecumenică și eclectică într-o prezentare hibridă - live/online - abordând un repertoriu organistic inspirat din muzica gregoriană. Festivalul, desfășurat în perioada 15 mai-5 iunie 2022, prezentă publicului larg frumusețea muzicii de orgă izvorâtă din imaginația mai multor compozitori, având ca scop și ideea de a motiva tinerii organiști, studenți ai instituțiilor de profil din țară, să-și însușească în repertoriul propriu lucrări de inspirație gregoriană. "Ne bucurăm să luă m parte la acest festival de orgă, Cantus Ecclesiae. Concertul nostru include muzică de Bach si dedicată lui Bach de către Franz Liszt. E remarcabil grupul de interpreți din Corul Filarmonicii George Enescu, soliști care vor fi prezenți în cele două lucrări. Cantata BWW 150 va fi în primă audiție și ne propunem ca în fiecare concert să aducem lucrări noi în fața publicului meloman", a precizat Iosif Ion Prunner, coordonatorul Corului Filarmonicii "George Enescu".
Marți, 31 mai 2022, Sala mare a Ateneului Român, ora 19.00
Concert de orgă și cor
Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor
IOSIF ION PRUNNER
EDUARD ANTAL - orgă
Program
Johann Sebastian Bach
Passacaglia, BWV582
Cantata BWV 150
Soliști
CRISTINA VASILIU, ȘTEFANIA CHIȚULESCU
FLORIAN COSTEA, RĂZVAN GEORGESCU
Franz Liszt
Preludiu și Fugă pe tema BACH
Franz Liszt
Via Crucis
Solist
ȘTEFAN LAMATIC
Concert în cadrul Festivalul Internațional de Orgă "Cantus Ecclesiae", organizat de către Asociația Enarmonia și Arhidieceza Romano-Catolice de București prin "Oficiul pentru bunuri culturale ecleziastice și patrimoniu", în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București și Asociația Pro Contemporania.
Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro ( http://www.fge.org.ro/ ) - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.
Prețurile biletelor sunt:
Categoria I : 50 lei
Categoria II: 45 lei
Categoria III: 40 lei
CORUL FILARMONICII "GEORGE ENESCU"
Înființat la 1 decembrie 1950 de către directorul de atunci al Filarmonicii, Constantin Silvestri, Corul Filarmonicii "George Enescu" i-a avut la conducerea sa pe Ștefan Mureșianu, D.D. Botez, Vasile Pantea. Când legendarul Constantin Silvestri a înființat Corul, se simțea nevoia stringentă a unei recuperări, susținută și de colaborarea cu nume consacrate ale baghetei dirijorale: George Georgescu, Igor Markevitch, Georges Pretre, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Ghenadi Rojdestvenski. Începând cu 1990, Corul Filarmonicii "George Enescu" a luat parte la manifestări extraordinare în viața muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France și Lawrence Foster o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internațional omonim. Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul și pianistul Iosif Ion Prunner, membru și continuator al unei familii renumite de muzicieni și oameni de cultură din România. Printre succesele notabile înregistrate se numără și colaborările cu orchestre și dirijori de calibru internațional în cadrul Festivalului "George Enescu":
Daniel Barenboim și Staatskapelle Berlin (2013, în Patru piese sacre de Verdi) și Vladimir Jurovski și Orchestra Filarmonicii din Londra (2017).