Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert de Ravel la Filarmonica "Oltenia" Craiova, cu pianistul Csíky Boldizsár și dirijorul József Horváth

Publicat: marți, 10 Mai 2022 , ora 14.27


Concertul de vineri al Filarmonicii "Oltenia" Craiova va fi dirijat de "un maestru al planurilor muzicale", așa cum l-a numit critica de specialitate pe József Horváth, solistul serii fiind pianistul Csíky Boldizsár care a susținut peste 800 de concerte și recitaluri în țară și în străinătate. În program vor fi trei lucrări: Maurice Ravel - Concertul în Sol major pentru pian și orchestră; Anton Arensky - Variațiuni pe o temă de Ceaikovski pentru orchestră de coarde; Aram Haciaturian - Suita "Masquerade". Evenimentul va avea loc pe data de 13 mai, începând cu ora 19:00, în cadrul Stagiunii nr. 75 a filarmonicii oltene.

JÓZSEF HORVÁTH - dirijor

"Un maestru al planurilor muzicale", așa cum l-a numit critica de specialitate, JÓZSEF HORVÁTH este dirijor al Operei Maghiare (din 1999) și al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca (din 2006), cariera sa fiind încă în plină ascensiune în lumea teatrului liric. Pararel cu activitatea desfășurată la cele două opere amintite, József Horváth are apariții ca dirijor invitat la pupitrul orchestrelor filarmonicilor importante din țară și al Orchestrei de Cameră Radio din București, precum și la Operele Naționale din București și Iași. În plan internațional, dirijorul clujean a condus Corul Radiodifuziunii din Budapesta (Ungaria) și Orchestra Simfonică RTVE din Madrid (Spania). Bun organizator, József Horváth este și fondatorul și directorul artistic al Orchestrei CLASSICA din Cluj-Napoca, ansamblu ce își propune să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

CSÍKY BOLDIZSÁR - pianist

Ca artist interpret, CSÍKY BOLDIZSÁR a susținut peste 800 de concerte și recitaluri în toate centrele muzicale din țară și peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveția, Franța, Germania, Italia, Scoția, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America și Japonia. A colaborat cu dirijori de talie mondială printre care amintim: Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Aczél Ervin, Remus Georgescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galați, Sabin Pautza, Gheorghe Costin, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltán etc. În anul 2006, obține titlul de Doctor în muzică, teza sa tratând "Stileme ale creației pianistice la A. Skriabin - de la postromantic la modern". În prezent, ocupă funcția de profesor universitar la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Studenții clasei sale de pian sunt distinși cu premii la concursurile de pian din țară și din străinătate, unii dintre ei având deja o activitate concertistică și pedagogică bogată.

*

"Concertul în Sol major pentru pian și orchestră" de MAURICE RAVEL (datat 1931) reprezintă materializarea unui plan creator mai vechi, ale cărui puncte de reper le constituiseră o rapsodie pe teme basce și un divertisment. Metamorfozarea ideii inițiale și neîntreruptele căutări ulterioare vădesc preocuparea constantă a autorului de a scrie o lucrare originală, neîncorsetată în șabloane. RAVEL își explică de altfel intențiile: "Concertul în Sol este un "concerto" în sensul cel mai exact al termenului, scris în spiritul celor de Mozart și Saint-Saëns. Gândesc, în adevăr, că muzica unui concert poate fi veselă și strălucitoare și că nu este necesar să pretindă profunzime sau să urmărească efecte dramatice... Concertul aduce și câteva elemente împrumutate de la jazz, dar aceasta cu moderație."

Deosebită rămâne punerea în valoare a instrumentului solist. El va fi succesiv integrat în pânza sonoră orchestrală, conturat ca plan acompaniator, partener al orchestrei în subtile dialoguri și - nu în ultimul rând - solist în paginile de virtuozitate sau în momentele de intensă trăire expresivă.

Prețuri bilete: 80 lei; 40 lei grupuri; 20 lei (elevi, studenți, seniori)

Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16

Telefon: 0251.414.698

Program agenție: luni-vineri; orele 10:00-18:00