Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert extraordinar de Ziua Europei la Chișinău, cu invitați din România - pianista Oxana Corjos și clarinetistul Petru Pane

Publicat: luni, 9 Mai 2022 , ora 9.45

Turneul tânărului clarinetist Petru Pane cu Concertul pentru clarinet și orchestră de Aaron Copland se încheie pe 12 mai, la Sala cu Orgă din Chișinău, într-un concert extraordinar organizat cu ocazia Zilei Europei cu Orchestra Națională de Cameră a Moldovei, dirijor Cristian Florea.

În programul concertului din 12 mai de la Chișinău publicul va putea asculta R. Schumann - Fantezie pentru pian și corzi și Victor Iușceanu - Cutia cu muzicuță pentru pian solo (solistă Oxana Corjos), Concertul pentru clarinet și orchestră de Aaron Copland (solist Petru Pane), cărora li se alătură o serie de piese orchestrale, precum J. Sibelius - Andante festivo, G. Enescu - Preludiu la unison, S. Toduță - Concert pentru corzi, E. Elgar - Sospiri pentru corzi, B. Bartók - Șase dansuri românești, arr. pentru clarinet și corzi de A. Chelărescu.

Deschis în urmă cu o lună la Filarmonica "Oltenia" din Craiova când a avut loc primul concert din serie, soliștii serii fiind Petru Pane - clarinet și Oxana Corjos - pian, turneul tânărului clarinetist Petru Pane a continuat cu concerte la Filarmonica din Ploiești și Filarmonica din Bacău, dirijor Ovidiu Bălan, pentru a se încheia pe 12 mai, ora 16:00 la Sala cu Orgă din Chișinău, prin concertul realizat în colaborare cu ICR Chișinău și dedicat Zilei Europei, susținut alături de Orchestra Națională de Cameră a Moldovei, dirijor Cristian Florea.

OXANA CORJOS - pian

Oxana Corjos relevă prin fiecare apariție scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârșită. Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos și-a însușit primele noțiuni muzicale din copilărie, studiind cu Ioana Minei și Ana Pitiș. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore.

A fost distinsă cu numeroase premii obținute la concursurile organizate la Roma (1991) și Barcelona (1986). In anul 1992 a fost distinsă cu Premiul Cella Delavrancea pentru activitate meritorie desfășurată în domeniul culturii. A apărut în numeroase emisiuni de radio și televiziune și a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Mussorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev etc., unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles.

În paralel cu activitatea concertistică predă la Universitatea de Muzică din București. Considerată una dintre cele mai importante prezențe pianistice ale generației sale, Oxana Corjos este printre puținii muzicieni români afirmați după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură și un repertoriu impresionant - de la Bach și Mozart și ajungând la Rachmaninov și Ravel - fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte de Brahms.

De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galați, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Balan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc.

În țară, Oxana Corjos a susținut concerte alături de cele mai reprezentative orchestre precum și cu Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu.

Turneele în Elveția, Republica Moldova, Spania, Macedonia și Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul și critica de specialitate apreciind la superlativ prestațiile sale artistice. În ultimul an, Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Română de Tineret și maestrul Cristian Mandeal atât în București cât și în sala Academiei Santa Cecilia din Roma, totodată fiind invitată să susțină deschiderea/închiderea Festivalului Toamna Muzicală Clujeană 2014/2016 cat si concertul de deschidere al Festivalului Gustav Mahler de la Toblach (Dobiacco), iulie 2015. Ulterior concertează la Festivalul Alto Adige și deschide "Seria Enescu" la Londra cu un recital de succes.

PETRU PANE - clarinet

Născut în anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane începe de timpuriu studiul pianului ca elev extern la Liceul "George Enescu", la clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei. Ulterior, interesul acestuia s-a îndreptat către clarinet, studiind acest instrument la clasa admirabilului profesor Ovidiu Căplescu. Actualmente este elev în clasa a XI-a la Liceul de muzică "George Enescu".

Începând din 2016 participă la mai multe concursuri naționale și internaționale, câștigând Premiul de Excelență la Concursul de Interpretare Instrumentală "In memoriam Yehudi Menuhin", Premii I la Concursul "In memoriam Dinu Lipatti", Concursul Național "Victor Giuleanu" și Concursul Internațional "Ioan Goia" (Iași) etc. A susținut recitaluri la "Muzeul Enescu" din București, la Palatul Suțu (în cadrul stagiunii ACCUMM), la Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București și la Sala "Patria" a Filarmonicii din Brașov. A participat la cursurile de vară "Summer Academy Kronstadt" (Brașov, 2017 și 2018), unde a lucrat cu clarinetiștii Emil Visenescu și Horia Dumitrache (Elveția), precum și cu dirijorul Horia Andreescu. De asemenea, a luat parte la un masterclass susținut de Fabio Di Càsola (Zürich) octombrie 2021, Spyros Mourikis (Atena) și Tibor Reman (Berlin) februarie 2022.

În 2018 își face debutul solistic cu orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău, dirijată de Ovidiu Bălan. Tot în 2018 participă la Concertul de gală de la Filarmonica "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea. În 2019 este invitat în cadrul prestigiosului Festival "George Enescu" pentru a susține două scurte recitaluri, imediat după aceea debutând ca solist la Ateneul Român, în cadrul stagiunii "Clasic e fantastic". De asemenea, este selecționat în Orchestra Simfonietta, fiind cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei.

În decembrie 2020 câștigă Premiul I la prestigiosul concurs de la Sofia "Sava Dimitrov" International Clarinet Competition, jurizat de personalități de prim rang a scenei internaționale - Julian Bliss, Philippe Cuper etc. Anul 2020 îi aduce tânărului clarinetist și participarea la prima ediție a turneului național "O harpă de poveste", alături de Maria Bâldea și Oxana Corjos, turneu reiterat și în anul următor.

Petru Pane este bursier UNIMIR 2021.

În aprilie 2021, a susținut în calitate de solist un turneu național inedit în stagiunea filarmonicilor din Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Târgu Mureș, sub bagheta dirijorilor Gheorghe Costin și Adrian Petrescu. Turneul a fost promovat de Institutul Polonez din București, având în centru prezentarea lucrării lui Witold Lutosławski, Preludii dansante pentru clarinet și orchestră. De asemenea, a fost invitat ca solist al unui concert simfonic la Filarmonica din Botoșani.

Recent, a devenit cel mai tânăr membru al Orchestrei Române de Tineret, cântând sub bagheta lui Cristian Mandeal în Festivalul "George Enescu" (Sala Palatului).

În octombrie 2021, a cântat alături de pianista Oxana Corjos într-un recital susținut la Ambasada României din Berlin, eveniment organizat de ICR Berlin.