Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Prezentul întâlnește viitorul - Marele violonist Gezalius, recital extraordinar la Ateneul Român

Publicat: marți, 12 Aprilie 2022 , ora 15.31


Filarmonica "George Enescu" în colaborare cu MuGiC organizează duminică, 17 aprilie 2022, la ora 19.00, în Sala mare Ateneul Român, concertul cameral extraordinar intitulat Prezentul întâlnește viitorul, susținut de artiști internaționali sub coordonarea violonistului Geza Hosszu-Legocky, artist nominalizat la premiile Grammy. Pe scena Ateneului vor evolua: Tony Yang (pian), Geza Hosszu-Legocky, Antonio Piculeață, Dumitru Pocitari, Relu Piculeață (vioară), Lyda Chen-Argerich (violă), Rodin Moldovan (violoncel), Dragoș Șerbănescu (contrabas) și Bogdan Pop (timpani). Din program, fac parte lucrări de R. Schumann, F. Mendelssohn, D. Șostakovici, C. Franck, E. Grieg, M. Ravel, C. Saint-Saëns, J. Williams și Gr. Dinicu.


Filarmonica George Enescu

Duminică, 17 aprilie 2022, ora 19.00, Ateneul Român

Prezentul întâlnește viitorul - concert cameral

Program:

R. Schumann - Allegro brillante din Cvintetul cu pian în mi bemol major, op.44

F. Mendelssohn - Allegro din Dublul concert în re minor MWV O4

D. Șostakovici - Cinci piese pentru două viori și pian

C. Franck - Sonata pentru vioară și pian în la major

E. Grieg - Sonata pentru vioară și pian nr. 3 în do minor

M. Ravel - Kaddish din Două melodii evreiești nr.1

G. Fr. Händel/ J. Halvorsen- Passacaglia

M. Ravel -Tzigane

D. Șostakovici-Andantedin Concertul pentru pian nr. 2, în fa major op.102

C. Saint-Saëns - Introducere și Rondo Capriccioso

J. Williams - Remembrance din Lista lui Schindler

Gr. Dinicu (aranjament de Gezalius) - Hora Mărțișorului

Biletele se pot procura:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.


Pianistul canadian de origine chineză Tony Yang, la doar 19 ani este laureat al mai multor concursuri internaționale, dintre care menționăm: Concursul Internațional Chopin (locul 5, cel mai tânăr pianist),Concursul Internațional Van Cliburn (Premiul Special al juriului), Concursul Evon Cooper (Oberlin, 2014), Concursul pentru pianiști juniori Bosendorfer și Yamaha USASU (Phoenix, 2013), Hilton Head (2013), Gina Bachauer (Salt Lake City, 2012) și Concursul național canadian Chopin (Toronto, 2014).

Violonistul Antonio Piculeață provine dintr-o familie de muzicieni români și a debutat pe scena de concert, alături de orchestră, la doar 9 ani. A studiat cu muzicieni renumiți, printre asceștia Roman Kim, Li Lin și Kenneth Renshaw (Juilliard School) Viktor Basis (Lucy MosesSchool of music, New York) și Nicola Benedetti. A colaborat în proiecte online cu violoniștii Nicola Benedetti, Geza Hosszu-Legocky, Nemanja Radulovic, Tessa Lark. Astăzi, mentorul său este Geza Hosszu-Legocky (Gezalius), care l-a introdus în secretele muzicii de cameră.

Dumitru Pocitari este concertmaistru al Filarmonicii din Israel. Violonistul născut în Republica Moldova este laureat al multor concursuri de interpretare dinRomania, Kazakhstan, Bulgaria, Lituania, Belarus, Rusia și Ucraina, iar în 2012 a câștigat locul al doilea la Concursul Buchmann-Mehta School of Music. Dumitru Pocitari s-a perfecționat în cadrul cursurilor de masterclass susținute de violoniștii Phillipe Bride, Bujor Prelipcean, Șerban Lupu, Zakhar Bron, Julian Rachlin, Alexandra Soumm, Nikolaj Znaider, Eduard Wulfson and Pinchas Zukerman.

Violista Lyda Chen-Argerich (fiica Marthei Argerich) a studiat dreptul și vioara simultan la Geneva (profesoara sa de vioară fiind Ayla Erduranand), continuând studiile Conservatorul Central din Beijing, cu Lin Yao Ji. Ulterior a trecut la studiul violei, instrument pentru care s-a perfecționat cu Gad Levertof (Universitatea din Tel Aviv University). A realizat, alături de Martha Argerich și alți muzicieni, înregistrări ale cvintetelor cu pian de Șostakovici, a cvartetului cu pian în mi bemol major de Schumann și a cvartetului în re major nr 2 de Beethoven.


Violoncelistul român Rodin Moldovan s-a format la clasa lui Aurel Niculescu de la Conservatorul bucureștean și la Academia Nazionale di Santa Cecilia unde a studiat cu Franco Maggio Ormezowsky și Radu Aldulescu, bucurându-se și de îndrumarea lui Mstislav Rostropovici în cadrul unor cursuri dede măiestrie. A fost prim violoncelist al orchestrelor "Teatro Massimo" din Palermo, Orchestra simfonică Siciliana din Palermo și Orchestra Arturo Toscanini din Parma. Din 1993, Rodin Moldovan este prin-violoncelist al Orchestrei MDR din Leipzig. Muzicianul are și o bogată activitate solistică și cântă cu mare plăcere și în formule camerale.

Violonistul Geza Hosszu-Legocky (Gezalius) a fost un copil-minune, fiindadmis la Academia de Muzică din Viena la doar 6 ani. La 12 și 13 ani, cânta deja pe scena Festivalului de la Verbier (Elveția) unde a fost remarcat de Martha Argerich și invitat să cânte alături de ea în Taiwan și Japonia. A debutatla 14 alături de Orchestra Simfonică Filarmonica sub conducerea lui Charles Dutoit, moment urmat de concerte în care a evoluat împreună cu Orchestra Radio France, Orchestra Radio elvețiano-italiană (dirijată de Jacek Kapszsyk). A colaborat cu staruri ale muzicii clasice, cum sunt: Martha Argerich, Mischa Maisky, Charles Dutoit, Yehudi Menuhin, Ruggiero Ricci, Ivry Gitlis, Michel Legrand, sau Ida Haendel. Concertul din 2003 care a încheiat Festivalul "Progetto Argerich" din Lugano, a fost înregistrat de EMI classics și a obținut o nominalizare Grammy.