Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert simfonic sub bagheta dirijorului Cristian Sandu la Filarmonica din Craiova

Publicat: marți, 5 Aprilie 2022 , ora 14.02


Vineri, 8 aprilie, ora 19, la Filarmonica "Oltenia" Craiova va avea loc un concert cu dirijorul Cristian Sandu la pupitrul simfonicului craiovean, Oxana Corjos - la pian și Petru Pane - la clarinet. În program, vor fi lucrări compuse de Antonín Dvoűák, Aaron Copland și Richard Strauss.

".. Burlesca pentru pian și orchestră de Richard Strauss este scrisă tehnic într-o manieră de bravură în care tânărul compozitor își etalează plin de mândrie cunoașterea, într-o lucrare care însă debordează din punct de vedere retoric. Pianista Oxana Corjos domină cu o superbă măiestrie pasajele virtuoase și are o mare putere de configurație poetică în momentele melancolice." (KULTUR&LEBEN, Gustav Mahler Musikwochen - Toblach, 23.07.2015).

CRISTIAN SANDU

Absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca la specializările Muzicologie, Dirijat cor și Dirijat orchestră, Cristian Sandu s-a format sub îndrumarea maeștrilor Victor Dumănescu și Petre Sbârcea, debutând ca dirijor în 2004, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. În 2007, absolvă cursurile Academiei Internaționale de Dirijat "Ilya Musin" din Sankt-Petersburg (clasa Leonid Korchmar) și participă la repetițiile dirijorilor Valery Gergiev, Tugan Sokhiev și Yuri Temirkanov. În 2008, la Orvieto urmează cursuri de masterclass în dirijat de operă cu Maurizio Arena. Începând cu 2015, beneficiază și de îndrumările dirijorului italian Nello Santi, prin asistarea acestuia la premierele operelor "Norma" și "Rigoletto" (Napoli), "La Traviata" (Veneția și Milano), "Nabucco" (Milano), "Lucia di Lammermoor" (Zürich).

În 2010 a câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Dirijat Orchestră "Jeunesses Musicales" (București) și în același an a obținut doctoratul cu cercetarea Stilemele verismului în evoluția operei moderne. Este de asemenea prezent în festivaluri și jurii internaționale: Concursul Internațional de Canto Petre Ștefănescu-Goangă (București, 2010), Concursul Vocal Internațional Vox Artis (Sibiu, 2011) Concursul internațional de canto Alfredo Giacomotti (Pavia, 2012), Black Sea Conductig Festival (Constanța, 2012), Festivalul și Concursul Internațional de Canto Virginia Zeani (Târgu Mureș, 2017, 2018) etc.

Cu un repertoriu amplu în genurile de operă, concert sau balet, este un invitat permanent al instituțiilor artistice din țară:filarmonicile din Cluj Napoca, Iași, Sibiu, Satu Mare, Arad, Oradea, Pitești, Târgu Mureș, Botoșani; operele din Cluj- Napoca, București, Iași, Timișoara, Craiova, Brașov, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet Constanța, Teatrul Național de Operă și Operetă Galați, Orchestra de Cameră Radio București.

Între 2013-2016, Cristian Sandu este dirijor al Operei Naționale București, unde alături de titlurile stagiunii conduce premiera operei "Rigoletto" în compania regizorului londonez Stephen Barlow (2014). Colaborează și cu nume mari din lumea internațională a baletului precum Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Yana Salenko, Osiel Guneo, Xander Parish și semnează conducerea muzicală a producției de balet DSCH / The Dream, pe muzica de Șostakovici și Mendelssohn (2015).

Prima sa apariție internațională are loc în 2006, în Coreea de Sud, cu Orchestra Radio din Kiev în cadrul Daegu International Opera Festival. În anii următori a colaborat cu Orchestra Națională a Ucrainei din Kiev, Orchestra de Stat "Klassika" din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Bruno Madernadin Forli, Orchestra Filarmonicii din Dnepropetrovsk, Orchestra Sinfolariodin Lecco, Daegu Opera Festival Orchestra, Orchestra de Cameră din Palermo.

Anul 2013 aduce prima sa apariție la pupitrul Teatrului Academic de Operă și Balet din Almaty - Kazahstan, la bicentenarul nașterii lui Giuseppe Verdi, în operele "La Traviata" și "Aida".

Anul 2017 prilejuiește debutul său în Japonia la pupitrul Tokyo New City Orchestra iar în 2018 la Târgu Mureș, în cadrul Festivalului Internațional Virginia Zeani, conduce premiera națională a operei "La Sonnambula" de Bellini, la pupitrul Filarmonicii Naționale a Moldovei, în compania regizorului ungar Kurthy Andras.

În 2019 dirijează în Japonia, Osaka Symphony Orchestra și 21C Tokyo Symphony Orchestra.

În 2020 debutează la Teatro Colón din Bogota cu Orquesta Sinfonica Nacional de Colombia în "Lacul lebedelor" de Ceaikovski alături de baletul Academiei Vaganova din Sankt Petersburg.

În prezent, Cristian Sandu este conf. univ. dr. la Academia Națională de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca, dirijor al orchestrei "Antonin Ciolan" și al Studioului de Operă și dirijor colaborator permanent al Teatrului Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" din Galați.



OXANA CORJOS

"...În interpretarea ei (Brahms, Concertul pentru pian și orchestra) am admirat acea siguranță etalată prin felul în care, în mâinile ei, totul a devenit în același timp inteligibil și scânteietor în mii de culori, precum și felul în care ne dădea impresia că și cele mai grele pasaje sunt ușor de cântat..." (Szabadság, 08.10.2014 - Gabriela Kulcsár).

Oxana Corjos relevă prin fiecare apariție scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârșită. Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos și-a însușit primele noțiuni muzicale din copilărie, studiind cu Ioana Minei și Ana Pitiș. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore. A fost distinsă cu numeroase premii obținute la concursurile organizate la Roma (1991) și Barcelona (1986). În anul 1992, a fost distinsă cu Premiul "Cella Delavrancea" pentru activitate meritorie desfășurată în domeniul culturii. A apărut în numeroase emisiuni de radio și televiziune și a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Mussorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev etc., unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles.

Considerată una dintre cele mai importante prezențe pianistice ale generației sale, Oxana Corjos este printre puținii muzicieni români afirmați după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură și un repertoriu impresionant - de la Bach și Mozart, ajungând la Rahmaninov și Ravel - fiind apreciată, în mod special, pentru interpretarea celor două concerte de Brahms. În paralel cu activitatea concertistică, Oxana Corjos predă la Universitatea Națională de Muzică din București. De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galați, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Bălan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc.

Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, precum și cu cele mai reprezentative orchestre filarmonice din țară. Turneele în Elveția, Republica Moldova, Spania, Macedonia și Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul și critica de specialitate apreciind la superlativ prestațiile sale artistice, concertând în săli de prestigiu precum Tonhalle (Zürich), Auditorium Parco della Musica (Roma), Palau de la Música (Barcelona) ș.a.

În ultimii ani, Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Română de Tineret și maestrul Cristian Mandeal, atât la Ateneul Român cât și la Academia "Santa Cecilia" din Roma. Totodată, a fost invitată să concerteze în deschiderea (2014) și închiderea (2016) Festivalului "Toamna Muzicală Clujeană", precum și concertul de deschidere al Festivalului "Gustav Mahler" de la Toblach (Dobiacco), în iulie 2015. Concertează în cadrul Festivalului "Alto Adige" în iulie 2018, iar în toamna aceluiași an deschide "Seria Enescu" la ICR Londra, cu un recital de succes. În octombrie 2021, a fost invitată să susțină un recital la Ambasada României din Berlin, eveniment organizat de ICR Berlin.

"...Lucrarea pe care Richard Strauss a compus-o pe când avea 21 de ani, între 1885-86 a fost la origine un Scherzo în re minor pentru pian și orchestră, compoziția fiind dedicată lui Hans von Bülov care însă a refuzat să o interpreteze, socotind-o a fi imposibil de executat și excesiv de "lisztiană" [...]. Oxana Corjos a cântat-o de la început cu o velocitate impresionantă făcând ca sunetele să "trepideze" literalmente pentru ca apoi să le transforme în poetica unei stampe brahmsiene, limpede și învăluitoare..." (Gothic Network 21.07.2013 - Lidia Bidoli).



PETRU PANE

Născut în anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane începe de timpuriu studiul pianului ca elev extern la Liceul "George Enescu", la clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei. Ulterior, interesul acestuia s-a îndreptat către clarinet, studiind acest instrument la clasa admirabilului profesor Ovidiu Căplescu.Actualmente, este elev în clasa a XI-a la Liceul de muzică "George Enescu". Începând din 2016 participă la mai multe concursuri naționale și internaționale, câștigând Premiul de Excelență la Concursul de Interpretare Instrumentală "In memoriam Yehudi Menuhin", Premii I la Concursul "In memoriam Dinu Lipatti", Concursul Național "Victor Giuleanu" și Concursul Internațional "Ioan Goia" (Iași) etc. A susținut recitaluri la "Muzeul Enescu" din București, la Palatul Suțu (în cadrul stagiunii ACCUMM), la Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București și la Sala "Patria" a Filarmonicii din Brașov. A participat la cursurile de vară "Summer Academy Kronstadt" (Brașov, 2017 și 2018), unde a lucrat cu clarinetiștii Emil Vișenescu și Horia Dumitrache (Elveția), precum și cu dirijorul Horia Andreescu. De asemenea, a luat parte la un masterclass susținut de Fabio Di Càsola (Zürich) octombrie 2021, Spyros Mourikis (Atena) și Tibor Reman (Berlin) februarie 2022. În 2018 își face debutul solistic cu orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău, dirijată de Ovidiu Bălan. Tot în 2018 participă la Concertul de gală de la Filarmonica "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea.În 2019 este invitat în cadrul prestigiosului Festival "George Enescu" pentru a susține două scurte recitaluri, imediat după aceea debutând ca solist la Ateneul Român, în cadrul stagiunii "Clasic e fantastic". De asemenea, este selecționat în Orchestra Simfonietta, fiind cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei. În decembrie 2020 câștigă Premiul I la prestigiosul concurs de la Sofia "Sava Dimitrov" International Clarinet Competition, jurizat de personalități de prim rang a scenei internaționale - Julian Bliss, Philippe Cuper etc. Anul 2020 îi aduce tânărului clarinetist și participarea la prima ediție a turneului național "O harpă de poveste", alături de Maria Bâldea și Oxana Corjos, turneu reiterat și în anul următor. Petru Pane este bursier UNIMIR 2021. În aprilie 2021, a susținut în calitate de solist un turneu național inedit în stagiunea filarmonicilor din Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Târgu Mureș, sub bagheta dirijorilor Gheorghe Costin și Adrian Petrescu. Turneul a fost promovat de Institutul Polonez din București, având în centru prezentarea lucrării lui Witold Lutosławski, Preludii dansante pentru clarinet și orchestră. De asemenea, a fost invitat ca solist al unui concert simfonic la Filarmonica din Botoșani. Recent, a devenit cel mai tânăr membru al Orchestrei Române de Tineret, cântând sub bagheta lui Cristian Mandeal în Festivalul "George Enescu" (Sala Palatului). În octombrie 2021, a cântat alături de pianista Oxana Corjos într-un recital susținut la Ambasada României din Berlin, eveniment organizat de ICR Berlin.

Prețuri bilete: 80 lei; 40 lei grupuri; 20 lei (elevi, studenți, seniori)

Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16

Telefon: 0251.414.698

Program agenție: luni-vineri; orele 10:00-18:00