Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Orchestra Simfonică a Filarmonicii "Oltenia" - Concert Mozart

Publicat: miercuri, 2 Martie 2022 , ora 15.48

VINERI, 4 MARTIE 2022, ORA 19:00

DIRIJOR

IULIAN RUSU

SOLIȘTI

IRINA ȚAPEȘ BOGDAN UȚĂ

oboi clarinet

GILBERT NEGOIȚĂ DANIELA STATKOVA

corn fagot

În program:

Jacques Ibert: Omagiu lui Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonia concertantă în Mi bemol major pentru oboi, clarinet, corn și fagot, K. 297b

Piotr Ilici Ceaikovski: Suita nr. 4 în Sol major, op. 61, "Mozartiana" (aprox. 20')

Concertul de vineri, 4 martie, ora 19.00, stă sub semnul geniului muzicii lui MOZART, la pupitrul simfonicului craiovean aflându-se IULIAN RUSU, "de o discreție reconfortantă, cu un stil dirijoral marcat de maturitate." (Petruța Coroiu). Seara se va deschide cu lucrarea "Omagiu lui Mozart" de Jacques Ibert, cu momente senine, marțiale sau dramatice, elemente specific mozartiene. Evenimentul va continua cu "Simfonia concertantă pentru oboi, clarinet, corn, fagot și orchestră", scrisă în anul 1778 la Paris. Compoziția oferă celor patru protagoniști - IRINA ȚAPEȘ (oboi), BOGDAN UȚĂ (clarinet), GILBERT NEGOIȚĂ (corn) și DANIELA STATKOVA (fagot) - prilejuri de afirmare, într-o desfășurare armonioasă, perfect echilibrată emoțional.

Concertul se va încheia cu suita "Mozartiana" de Ceaikovski, despre care compozitorul scria: "Un mare număr dintre admirabilele piese miniaturale de Mozart este, din motive inexplicabile, puțin cunoscut nu numai de public, dar și de muzicieni". Autorul a urmărit să dea prilejul unor interpretări mai frecvente ale acestor perle de creație muzicală, nepretențioase prin formă, dar pline de frumusețe.

Iulian Rusu este licențiat al Universității Naționale de Arte "George Enescu" Iași, specialitatea dirijat de orchestră, clasa Prof. univ. dr. Dumitru Goia. A absolvit cursurile de Studii Aprofundate în dirijat orchestră la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa Prof. univ. dr. Cristian Brâncuși. În anul 2011 a obținut titlul de Doctor în muzică (specialitatea dirijat de orchestră) cu titlul Tezei: Tradiția Dirijorală în România, Stil, Concepție, Spirit creator, la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea Prof. univ. dr. Nicolae Brânduș. A avut privilegiul să studieze, singurul din România, cu unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii Maestrul Sergiu Comissiona, care i-a împărtășit cunoștințe din vasta și îndelungata-i experiență.

A efectuat turnee în calitate de solist (clarinet) sau dirijor în Bulgaria, Cipru, Corea de Sud, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Kuwait, Spania, Suedia, S.U.A. și Ungaria. A apărut în calitate de dirijor la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor din: Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, Craiova, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Orchestra de Cameră Radio, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara și a unor ansambluri orchestrale și camerale formate la inițiativa sa. Peste hotare a dirijat: Orchestra Națională Radio din Atena, Asia Philharmonic (Busan - Corea de Sud), Orchestra Simfonică din Cipru, Orchestra Filarmonicii din Chișinău, Orchestra Simfonică din Muntenegru și Orchestra Operei Naționale din Tblisi (Georgia). În prezent, Iulian Rusu este conf. universitar dr. la Universittea Națională de Arte "George Enescu" Iași și profesor asociat la Universitatea "Transilvania" - Brașov. Repertoriul dirijorului Iulian Rusu, include lucrări aparținând tuturor epocilor și stilurilor creatoare inclusiv operetă, operă și balet.

Născută la 22 octombrie 1983 în orașul Chișinău, Republica Moldova, IrinaȚapeș și-a început studiile muzicale la Școala de muzică din Briceni. Din 1999 până în 2007, urmează studiile muzicale în Chișinău, la Colegiul de muzică "Ștefan Neaga", iar apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 2008, s-a transferat în Italia unde și-a perfecționat cunoștințele muzicale la Conservatorul "Niccolo Paganini" din Genova. Între anii 2012-2014, a studiat la Conservatorul din Lugano (Elveția), la clasa profesorului Fabien Thouand (primul oboist al Teatrului Scala din Milano), obținând Diploma de Master. Și-a desfășurat activitatea artistică în calitate de oboistă în cadrul Orchestrei Teleradio-Moldova, Filarmonica Națională Chișinău, Orchestra del Piemonte Orientale (Italia), Lebanese Philharmonic Orchestra (Beirut, Liban). În prezent, este artist instrumentist în cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii "Oltenia" Craiova.