Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Medalion Beethoven

Publicat: luni, 7 Februarie 2022 , ora 12.15

În program / Mûsoron:

Ludwig van Beethoven

- Concert pentru vioara și orchestră în Re major, op. 61 /D-dúr hegedûverseny. Op. 61

- Simfonia a VIII-a în Fa major, op.93 / VIII. szimfónia, F-dúr Op. 93.

Solist / Közremûködik: Amira Abouzahra - vioară / hegedû

Dirijor / Vezényel: Jankó Zsolt

Filarmonica de Stat Oradea invită melomanii la un concert ce-l are ca protagonist pe titanul de la Bonn. Medalionul Beethoven va avea loc joi, 10 februarie la ora 19 în Sala "Enescu - Bartókˮ. Două dintre lucrările sale monumentale vor fi prezentate sub bagheta dirijorului Jankó Zsolt și având-o ca solistă pe Amira Abouzahra la vioară. Cu alte cuvinte, publicul se va delecta cu Concertul pentru vioara și orchestră în Re major, op. 61 și Simfonia a VIII-a în Fa major, op.93, ambele lucrări făcând parte din perioada de mijloc din creația compozitorului, care este caracterizată prin eroism și luptă, de altfel amprente tipice ale lui Beethoven.

Ludwig van Beethoven este una dintre cele mai importante personalități ale muzicii clasice din toate epocile. Revoluționar, inovativ, dar și clasic, acesta și-a exprimat gândurile profunde în lucrări monumentale, însoțite de sentimente sfâșietoare, îmbinate cu eroism și învăluite de o muzică ce plutește și dăinuie de mai mult de 200 de ani.

Compus la începutul secolului XIX, Concertul pentru vioara și orchestră în Re major, op. 61 nu a fost încununat de succes, decât după moartea compozitorului. Timp de aproape 40 de ani acesta nu a fost interpretat pe nicio scenă, până în anul 1844 când tânărul violonist Joseph Joachim l-a readus în fața publicului, de data aceasta triumfător. Joachim însuși l-a considerat cel mai bun concert german de vioară din toate timpurile, fapt ce poate fi dovedit până astăzi. Concertul prezintă influențe ale școlii de vioară franceze, care pot fi susținute prin diferite aspecte precum bătăile de timpani din introducere.

Simfonia a VIII-a în Fa major, op.93 este penultima simfonie a lui Beethoven, ceea ce determină o maturitate și o siguranță de sine marcantă a compozitorului. Aceasta a fost compusă în doar 4 luni, în anul 1812. Beethoven a denumit-o "mica mea Simfonie în Fa major", adăugând faptul că aceasta este mai bună decât simfonia precedentă. O privire de ansamblu asupra lucrării poate să o caracterizeze ca fiind mai lirică decât simfoniile anterioare, dar cu toate acestea conține și fragmente puternice, cu multe note accentuate. Partea a patra a simfoniei este fragmentul cu cea mai mare greutate, așa cum se obișnuiește în multe alte lucrări ale maestrului. La premiera simfoniei, în anul 1814, Beethoven își pierduse deja auzul într-o mare măsură, dar cu toate acestea a dirijat concertul. S-a afirmat însă faptul că instrumentiștii îl urmăreau pe concertmaestru mai mult decât pe dirijor.

Dacă Joseph Joachim avea doar 12 ani atunci când a interpretat cu succes concertul beethovenian, solista concertului de la Oradea este cu doar câțiva ani mai în vârstă. Amira Abouzahra s-a născut în anul 2005 în Germania și a studiat vioara de la vârsta de 4 ani cu profesorul Alexander Gavrilenko. Aceasta s-a afirmat prin participări la diferite festivaluri și concerte, iar în anul 2014 și-a făcut debutul la Opera Regală din Muscat, Oman, unde a devenit foarte apreciată de către public și presă. Amira este și deținătoarea premiului I la concursul german Jugend Musiziert. În prezent, tânăra violonistă este solicitată de către instituții de cultură din Germania, Ungaria, Macedonia, România și alte state, aceasta aflându-se în plină ascensiune.

Jankó Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta a absolvit studiile universitare în România, completându-și apoi formarea educațională la Viena și Veneția. Ulterior, a participat la cursuri de măiestrie în mai multe țări precum Germania sau Elveția. Timp de cinci ani a fost dirijor asistent la Orchestra Festival din Budapesta, iar în prezent este invitat în calitate de dirijor de către orchestre din străinătate și din țară.