Arhivă : Agenda de concert Înapoi

"COOLsound în turneu" de Ziua Culturii Naționale la Teatrelli

Publicat: joi, 6 Ianuarie 2022 , ora 14.09


COOLsound în turneu - Tineri muzicieni români se prezintă este un concert care va avea loc la Teatrelli (Piața Alexandru Lahovari nr. 7) cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în data de 13 ianuarie 2022,ora 19:00. Acesta este un preambul al turneului pe care tinerii artiști protagoniști ai proiectului îl vor susține la Expoziția Mondială din Dubai - Expo 2020, în perioada 15 ianuarie - 15 februarie 2022. Proiectul este realizat de Universitatea Națională de Muzică din București în colaborare cu Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București - CREART, iar conceptul este propus de Asociația Culturală Pro Contemporania.

COOLsound este un concept de prezentare a modului mereu suprinzător în care tinerii artiști înțeleg să își asume actul artistic, de sensibilizare și aducere la cunoștința publicului de toate vârstele a noilor moduri inovative în care tinerii din România reușesc să atingă cele mai înalte niveluri de performanță artistică.

Pe scena de la Teatrelli vor evolua Cvartetul Outis, compus din David Ursei, Francisco Ramonda - vioară, Mihai Todoran - violă și Victor Sandu - violoncel, pianiștii Iulian Ochescu și Andrei Petrache, flautistul Ștefan Diaconu și chitarista și vocalista de jazz Mădălina Petre.

Programul artistic va cuprinde viziuni proaspete și abordări curajoase ale unor piese de mare popularitate din repertoriul românesc și universal, care vor fi prezentate în evenimentul de la București și reluate apoi la Expo 2020 Dubai. Cvartetul Outis va prezenta piese populare românești în aranjament pentru cvartet de coarde, iar membri ai acestuia alături de pianistul Iulian Ochescu vor cânta Béla Bartók - Șase dansuri românești pentru vioară și pian, George Enescu - fragmente din Suita pentru pian solo op. 10 în re major și Paul Constantinescu - Cântec vechi pentru violoncel și pian. Seara va continua cu un program prezentat de Mădălina Petre - chitară și Ștefan Diaconu - flaut cu miniaturi de Heitor Villa-Lobos, Astor Piazzolla și Leo Brower.

Concertul promite un final surprinzător, în care Mădălina Petre va apărea atât în calitate de vocalistă, cât și de chitaristă, alături de flautistul Ștefan Diaconu și de pianistul Andrei Petrache, interpretând piese celebre din repertoriul românesc precum Iubirea noastră-i o vioară de Richard Oschanitzky, Octombrie de Johnny Răducanu (versuri și aranjament Mădălina Petre), Inimă nu fi de piatră de Edmond Deda, Iubirea noastră nu are apus de Titel Popovici, Mână birjar de Radu Teodorescu și Dor de viață de Aura Urziceanu.

Proiectul a luat naștere ca urmare a dificilei perioade a pandemiei, de care tinerii artiști au fost puternic afectați, ceea ce nu i-a împiedicat să fie premianți ai unor prestigioase concursuri internaționale sau implicați în proiecte culturale de anvergură atât în țară, cât și în afara granițelor. Toate aceste nume sunt ale unor tineri care își desfășoară activitatea ca artiști independenți, evoluând pe bază de proiect, statut puternic afectat de trecerea prin pandemie.

Turneul acestor tineri talentați la EXPO 2020 Dubai va întregi în mod fericit o reprezentare românească de forță, care a dat o personalitate distinctă și o inconfundabilă culoare prezenței României în acest proiect de nivel mondial, la care aproape 200 de națiuni au contribuit cu tot ceea ce au mai reprezentativ.

Concertul din 13 ianuarie 2022 de la Teatrelli este un semn de speranță, de încredere în viitor, în puterea muzicii de a genera optimism și de transforma destine.