Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Programul lunii decembrie la Filarmonica orădeană

Publicat: joi, 16 Decembrie 2021 , ora 10.18
Luna decembrie aduce la Filarmonica de Stat Oradea o serie de concerte pline de romantism, emoție și căldură, cu scopul de a oferi publicului meloman hrana spirituală muzicală de care avem atât de multă nevoie.
Programul lunii decembrie este creat în jurul spiritului de sărbătoare și unitate, și cuprinde programe muzicale care să ofere celor mici și mari un refugiu cultural. Dacă pentru cei mici, concertul Fetița cu chibrituri este o oază de bucurie și entuziasm, pentru cei mai mari, concertele din cadrul stagiunii sunt o deconectare de la ritmul cotidian.
A doua jumătate a lunii decembrie debutează astăzi cu un nou concert Fetița cu chibrituri, concert care s-a bucurat de atenția societății bihorene, toate din cele cinci concerte (atât în limba română, cât și în limba maghiară) fiind puse în scenă cu casa închisă. Ziua de joi aduce un concert care ne-a inspirat și emoționat atât de tare, încât numele lui a venit natural - "Emoție și Lumină".

"Emoție și Lumină" / 16 decembrie 2021, ora 19
Programul acestui concert se bazează pe lucrările lui Johannes Brahms, și anume Variațiuni pe o temă de Haydn, op. 56a ce poartă și denumirea de Variațiunile Sfântului Anton, deoarece se bazează pe o temă din Coralul Sfântului Anton. Lucrarea de față conține opt variațiuni, derivate din tema de bază, la care se adaugă finalul. Piesa a fost publicată în anul 1873 în două variante: prima pentru două piane, iar cea de-a doua pentru orchestră, aceasta din urmă putând fi ascultată de publicul orădean. Primele două concerte de pian compuse de Brahms au fost scrise la o distanță de 22 de ani. La Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în Si bemol major, op. 83 compozitorul a lucrat timp de 3 ani, ceea ce dezvăluie strictețea și critica de sine. La modul ironic, compozitorul denumea lucrarea "o piesă scurtă de pian", referindu-se de fapt la o lucrare masivă, de dimensiuni ce depășeau concertele acelor vremuri. Concertul a avut premiera la Budapesta în anul 1881, avându-l ca solist chiar pe virtuozul Johannes Brahms, în calitate de pianist. Johannes Brahms, compozitor german din perioada romantică, și-a regăsit împlinirea profesională la Viena, acolo unde a trăit o bună parte a vieții. Prin prisma creației sale, Brahms este considerat atât un tradiționalist, cât și un inovator. Creația sa își are rădăcinile în tehnicile componistice ale Clasicismului, iar datorită stilului simfonic abordat, compozitorul este adesea asociat cu conaționalul său, marele Beethoven. Corifeul acestui concert este Jankó Zsolt, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea, alături de solistul invitat Demény Balázs, pianist.

Sărbătorile de iarnă sunt celebrate și în acest an printr-un concert de colinde "Silver bells", programat în data de 23 decembrie, de la ora 19. Și în acest caz melomanii bihorean, și nu numai, și-au arătat interesul crescut pentru cultură, biletele fiind epuizate în timp record. Ținând cont de dorința publicului, acesta urmează să fie reluat în data de 22 decembrie, de la ora 19. Programul alături de soliștii invitați, Diana Țugui- sopran, Cristian Mogoșan- tenor și Florin Estefan- bariton, sub bagheta maestrului Adrian Morar, garantează o seară de introspecție, revenire la nostalgia copilăriei, bucuria pură a Crăciunului și de bucurie care să ne ofere eliberarea de presiunile cotidiene. Pe lângă orchestra condusă la acest eveniment de maestrul Adrian Morar, alături de soliștii invitați se vor afla Corul Filarmonicii de Stat Oradea condus de Lászlóffy Zsolt și Corul Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu", condus de Nicoleta Țâmpu. De reținut este faptul că abonații vor putea audia concertul în data de 23 decembrie, nu și în data de 22 decembrie.

Accesul în sala de concerte se face începând din data de 9 decembrie, în limita a 50% din capacitate și este permis doar persoanelor vaccinate, trecute prin boală și celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore (efectuat la un laborator). Copiii sub 12 ani nu au nevoie de vaccin.

Preț bilete:
1. Fetița cu chibrituri - preț unic 20 lei/ persoană
2. Emoție și Lumină - prețuri cuprinse între 10 și 45 lei, în funcție de categorie
3. Concert de colinde "Silver bells"- prețuri cuprinse între 10 și 45 lei, în funcție de categorie

Biletele pentru concertele mai sus amintite se pot achiziționa online pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Urmăriți-ne pe: