Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Primul weekend cu Turnee de poveste în parcurile bucureștene

Publicat: joi, 2 Septembrie 2021 , ora 12.00

Primele două concerte din seria Turnee de poveste în parcurile bucureștene vor avea loc de la ora 17, pe 4 și 5 septembrie, în Foișorul din Parcul Kiseleff.

Trecătorii vor avea ocazia de a asculta sâmbătă, 4 septembrie, de la ora 17, programul Incredibil, dar adevărat : Don Giovanni și Flautul fermecat, un program muzical inedit susținut de binecunoscutul flautist Ion Bogdan Ștefănescu alături de invitații săi, tinerii flautiști Carina Boanță, Salomeea Lois Bodea, Mihai Vaida, pe scurt Flaut Power.

Turneul "Flautul Fermecat" îl are ca protagonist pe Ion Bogdan Ștefănescu si invitații săi, în inedita formula de cvartet de flaute si, bineînțeles, flautul său din aur de 18k, creație a companiei japoneze Muramatsu. Ion Bogdan Ștefănescu este singurul artist din România care deține un flaut din aur de 18k, instrumentul "miraculos" fiind realizat de prima companie din Japonia care a început să creeze flaute pentru profesioniști, încă de la începutul secolului XX. Turneul are ediții anuale din 2012, și numeroase extensii internationale, în Statele Unite, Europa, Asia (Japonia). Titlul turneului 2021 este Incredibil dar adevărat. Don Giovanni și Flautul fermecat.

Duminică, 5 septembrie, de la aceeași, oră 17, cei care se vor plimba prin Parcul Kiseleff se vor întâlni cu proiectul Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo, un program divers de la clasic, la rock susținut de Marin Cazacu și ansamblul Violoncellissimo, aflați în cadrul unui amplu turneu național și internațional care a început în luna august și se va încheia în octombrie.

Turneul "Clasic la puterea a treia" - Violoncellissimo este o incursiune sonoră unică în lumea violoncelului, prin intermediul unui repertoriu divers și spectaculos, de la clasic la contemporan. Turneul național trece prin mai multe orașe ale țării îi are în prim plan pe violoncelistul și profesorul Marin Cazacu și discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, o formulă flexibilă și mereu surprinzătoare, care a cucerit scenele de la noi și din străinătate cu recente apariții notabile în Europa (Paris, Luxemburg, Bruxelles, Istanbul), Asia (Beijing) și America (Washington).

O invitație la a degusta muzica clasică într-o ambianță relaxată, mai precis 3 weekenduri cu muzică clasică în foișor, este ceea ce propune ediția specială din septembrie 2021 a proiectului Turnee de poveste în parcurile bucureștene, organizat sub genericul București, oraș deschis 2021, în 4/5 și 18/19 septembrie în Foișorul din Parcul Kiseleff și 11/12 septembrie în Foișorul din Parcul Bazilescu. Toate concertele încep la ora 17:00.

Genericul Turnee de poveste s-a născut în timp, pe măsură ce lângă Pianul călător venea Vioara lui Enescu, lor li se alătura Flautul fermecat sau Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo, mai recent O harpă de poveste sau Croitoru String Virtuosi. Interpreți de muzică clasică din mai multe generații au colindat toată țara, dar au revenit de fiecare dată în București, de unde au plecat, au ieșit în parcuri și în felurite locuri în aer liber, de câte ori a existat ocazia în ultimii 10 ani. Anul acesta revin în București, oraș deschis 2021 cu Turnee de poveste în parcurile bucureștene.

Când în capitală are loc Festivalul "George Enescu", noi încercăm să fim aproape de cei care nu au acces în sălile de concert din felurite motive și să aducem muzica clasică în locul în care bucureștenii își petrec, de multe ori, după-amiezile de sfârșit de săptămână - în parcuri. Am ales foișoarele, cele din care, de când există parcurile în București, se auzea muzică.

Acum vom avea 3 weekenduri de poveste cu muzică clasică în foișor

De-a lungul anilor, începând din 2011, turneele de poveste s-au impus în peisajul cultural românesc prin spectaculozitate, programe variate, virtuozitatea și clasa internațională a artiștilor, dar, mai ales, pentru faptul că fiecare ediție a spus o poveste despre muzica clasică, ceea ce a atras în sălile de concerte un public din ce în ce mai numerous, mai ales tineri.

Prin abordarea inedită, turneele au schimbat mentalități, percepția asupra acestui gen de muzică fiind acum una mult mai relaxată, ea devenind accesibilă atât celor mai buni cunoscători, cât și copiilor de la sate sau din orașele mici, de exemplu, care, până la sosirea turneului în localitatea lor, nu văzuseră încă un concert pe viu.

În următoarele două săptămâni, în foișoarele din Parcurile Bazilescu și Kiseleff, în 11-12 și 18-19 septembrie de la ora 17:00, trecătorii se vor putea întâlni cu Croitoru String Virtuosi (Bazilescu, 11 septembrie), O harpă de poveste cu Adriana Cîlțea - harpă, Petru Pane - clarinet, Mihai Vaida - flaut (Bazilescu, 12 septembrie), Pianul călător - Encore. Horia Mihail - pian (Kiseleff, 18 septembrie), Vioara lui Enescu - Gabriel Croitoru - vioară, Horia Mihail - pian (Kiseleff, 19 septembrie).


www.turneedepoveste.ro