Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Filarmonica Sibiu: Laudele finalului de an!

Publicat: sâmbătă, 26 Decembrie 2020 , ora 20.42

Oricât de surprinzător este acest an, colindele sunt nelipsite. Anul 2020 este pentru noi un MARE brad de crăciun iar concertele pe care vi le-am oferit sunt globurile care-l împodobesc. Mâine, în ziua de Ajun, v-am pregătit un maraton de colinde!

"Vă colindăm cu energia unuian care ne-a pus la incercare imaginația și în care Filarmonica Sibiului s-a reinventat și evidențiat național și internațional.

În primul an de mandat la conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu, a trebuit să gestionez pandemia si trecerea concertelor in online si am reușit să fim "trendsetterii" instituțiilor similare din țară. Am organizat 124 de concerte dintre care 60 outdoor in timpul verii. Să ne aducem aminte că uzual, filarmonica organiza in jur de 45-50 de concerte anual. Avem deja un studio video propriu, parteneri constanti pentru lumini, sunet si streaming. Ne lăudăm cu aplicația telefonică unică. Digitalizarea rapidă la finalul anului 2019, in primele mele luni sibiene. Utilizarea de servere performante care au făcut posibilă tranziția în online a concertelor si activităților administrative. Mă laud cu obținerea celei mai importante distincții oferite de Ministerul Culturii,"Premiul Brătianu" pe care l-am ocâștigat in competiție cu Uniunea Scriitorilor si Uniunea Compozitorilor. Împreună cu Filarmonica am obținut Premul pentru Muzică a Radio România Cultural. Avem în lucru un amplu proiect de modernizare a Sălii Thalia.

Avem acum spectatori online din Sibiu, București, Satu Mare, Germania, Marea Britanie și chiar New York, care la final de concert ne încurajează și ne aplaudă de pe ecranele amplasate în sală. Suntem o echipă de oameni care ne-am străduit să arătăm că fenomenul cultural și muzica bună trebuie să reziste și să continue. Într-un an am ajuns de la zero la 2 milioane de vizualizări ale concertelor, prin muncă susținută și multă imaginație. Câțiva dintre noi nu au trecut grelele teste umane la care ne-a supus pandemia, dar majoritatea merită toate aprecierile, laudele mele și ale publicului, pentru că au sprijinit și colaborat cu idei și inițiativă orice demers al filarmonicii. Îi mulțumesc doamnei director economic Mariana Preda - o wonder-woman financiar - care a asigurat activitatea neîntreruptă a filarmonicii. Există multe exemple umane frumoase și impresionante. Sper că în viitorul apropiat vă vom putea oferi șansa să cunoașteți pe rând echipa de oameni care formează Filarmonica de Stat Sibiu" . dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Anul a început sub semnul aniversării lui Beethovenși a primei ediții a Carnavalului Filarmonicii. Pandemia ne-a aruncat în mediul online - fiind prima insitiuție din țară care a difuzat un concert online în 14 martie. Muzicienii au continuat activitatea și au cântat de acasă pentru publicul nostru prin două acțiuni: "Ce fac muzicienii în acasă" și "Filarmonica de Stat Acasă la Sibiu". Totul a fost încununat la finalul lunii martie când am obținut "Premiul pentru muzică" în cadrul Galelor Radio România Cultural.

Din izolare am sărbătorit și Ziua Europei cu gândul la suumitul european din 2019 și în 15 mai am dat tonul revenirii la o parțială normalitate socială, având primul concert în aer liber. Am reușit să organizăm toate proiectele anuale și să le ridicăm substanțial calitatea. Mai multe tipuri de muzcă în programul Zilelelor Muzicale Româno-Americane, organizate inedit pe esplanada filarmonicii. Evadarea din Sibiu a proiectului Sibiu Opera Festival (am ajuns chiar și la Bâlea Lac și în Mărginime)și inițierea unui nou proiect estival - "Concerte pe acoperiș" în "Vara Filarmonicii pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu".

Totate performanțele ultimului an ne-au ajutat să il convingem pe Tiberiu Soare să ne devină dirijor principal.

"Maestrul Tiberiu Soare - un dirijor consacrat, cu o activitate prodigioasă. Totul a fost posibil datorită viziunii și inițiativei dirijorului Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu. Sunt sigur că vom avea o colaborare frumoasă și fructuoasă, așteptată atât de artiști cât și de publicul nostru" a declart Radu Marius, Concert maestru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu.

Am inițiat un nou festival in oarș "Minunata Muzică Nouă - Brave New Music" ediția 1.

V-am surpins si de Ziua Națională - printr-un concert tribut Maria Tănase și campania "Vorbe de duh românesc" a graficianei nostre Loredana Bulgaru.

Finalul de an a stat sub zodia concertelor difuzat pe Zoom, care au readus emoția publicului in sala de concert.

Am primit aprobarea sanitar-culturală a Muzeului Brukenthal de a avea in sală portrete ale celebrei colecții de tablori ale palatului din Pața Mare.

În mediul virtual am depășit cifra de 7.500 de prieteni iar transmisiunile noastre au fost urmărite de peste 2 milioane de spectatori in anul 2020.

Respectând normele sanitare, muzicienii din Orchestra Filarmonicii Sibiu au colindat în decembrie, în diferite locuri din oraș. Multe dintre aceste momente au fost înregistrate special pentru acest maraton de colinde și vor fi difuzate , într-un adevărat Maraton de Colinde, în Ajunul Crăciunului.

Colinde tradiționale românești precum "Steaua sus răsare", "Trei crai de la răsărit", "Iată, vin colindători!", sau din repertoriul internațional - "Gingle bell rock", "Rudolf, the Red-Nose Reindeer", "Silent Night" și "Feliz Navidad" sunt doar câteva dintre colindele care vor putea fi vizionate pe pagina de facebook a instituției.

Mulțumim publicului și partenerilor fără de care nu am fi putut realiza toate evenimentele din 2020:

- Consiliului Județean Sibiu - fără sprijinul căruia nimic nu s-ar fi putut întâmpla

- Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România - care ne-au ajutat să aducem în fața dumneavoastră unii dintre cei mai apreciați artiști autohtoni

- Rid Lightning - pentru că au dat culoare fiecărui eveniment

- Livestream Romania - pentru că ne-au ajutat să ajungem la dvs. priun intermediul transmisiunilor live

- întregii prese locale cu ajutorul căreia informațiile noastre au ajuns mai ușor la dvs.

VOLUNTARILOR!!!

Anul nu s-a terminat pentru noi. Vă invităm pe data de 1 ianuarie la Concertul de Anul Nou pe care îl vom susține și înregistra pentru voi în data de 31 Decembrie.

Până ne vom reîntâlni, stați acasă și urmați îndemnul experților!

Vom trece peste asta împreună... Noi, expertul dumneavoastră muzical, vă suntem alături în fiecare zi!

Urmăriți-ne pe:

www.facebook.com/FilarmonicaSibiu

www.youtube.com/FilarmonicadeStatSibiu

www.instagram.com/filarmonicasibiu

www.tiktok.com/FilarmonicaSibiu

https://filarmonicasibiu.app.link/asCULTa