Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concertele Filarmonicii Oradea se mută în spațiul virtual

Publicat: miercuri, 16 Decembrie 2020 , ora 11.54

În conformitate cu Hotărârea nr. 41/26.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor, având în vedere rata de incidență cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile la nivelul municipiului Oradea, aceasta fiind mai mare de 3/1000 locuitori, accesul publicului la concertele programate în spațiu închis este interzis. Concertele înregistrate vor fi transmise săptămânal, începând de vineri pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea).


Vineri, 18 decembrie 2020 - ONLINE pe pagina: facebook.com/fila.oradea și pe canalul youtube.com/user/FilaOradea

2020 december 18, péntek - ONLINE a facebook.com/fila.oradea, és a youtube.com/user/FilaOradea oldalainkon

D-dúr zongoraverseny, HOB XVIII:11

J. Rutter: Suită pentru orchestră de coarde

Vonószenekari szvitDirijor / Vezényel: Jankó Zsolt

Solist / Közremûködik: Demény Balázs - pian / zongoraDespre artiști:

JANKÓ ZSOLT - dirijorJankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, s-a născut în 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă Sigismund Toduță din orașul natal, în 2002 a absolvit secția de dirijat orchestră a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004 a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obținut o bursă Erasmus la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneția studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2008 a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susținute de: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) și Tihanyi László (Szombathely 2007, curs de dirijat muzică modernă), în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de Orhcestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman. Între anii 2005-2007 a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultății de Muzică a Universității Oradea. De-a lungul activității sale concertistice a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Brașov, Cluj, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio București, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc. În Ungaria a fost invitat să dirijeze Orchestrele Simfonice MÁV, Szeged și Szombathely. În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea susține cu regularitate și concerte educative pentru tineret. A realizat totodată numeroase spectacole de operă și balet cu Opera Națională Română din Cluj și Opera Maghiară din Cluj. În cadrul Festivalului Bartók din Cluj a dirijat toate cele trei compoziții pentru scenă semnate de Bartók. Cu ocazia Zilelor Muzicii din Nyírbátor (Ungaria) a dirijat în 2007 Pärnu City Orchestra din Estonia. În 2010 a dirijat la Festivalul Internațional de Operă de la Miskolc (Ungaria) și în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein la celebrul Konzerthaus din Berlin. Jankó Zsolt este totodată și dirijor asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.Solist:

DEMÉNY BALÁZS - pianNăscut la Cluj în 1989, Balázs Demény și-a început studiile la Liceul de Muzică "Sigismund Toduță" (cu Buzás Pál), continuându-le apoi la Liceul de Muzică "Béla Bartók" din Budapesta (cu Gábor Eckhardt), Academia de Muzică "Liszt Ferenc" (cu András Kemenes) și la Academia de Muzică "Hanns Eisler" din Berlin (cu Georg Sava). În 2013 devine masterand la Universitatea de Arte din Berlin, secția pian, la clasa prof. Pascal Devoyon. Câștigător al Premiului I la Competițiile Internaționale de Pian "Lagny-sur-Marne" (2018), "Île-de-France" (2017), "Hans von Bülow" (2015), "Carl Filtsch" - Sibiu și al Premiului II la Concursul Internațional "Frederic Chopin" (Budapesta), Balázs Demény a susținut recitaluri și concerte în importante săli și festivaluri: Gasteig din München, Marea Sală a Palatului Artelor din Budapesta, Ateneul Român din București, Marea Sală a Academiei de Muzică "Liszt Ferenc" din Budapesta, Festivalul "Liszt" din Raiding, Festivalul de Primăvară de la Budapesta, Expoziția Mondială din Milano. În 2016 a fost invitat în Japonia, în cadrul 35. Yokohama International Piano Concerts Series (2016), unde a interpretat Concertul nr. 3 de Bartók și un recital cu lucrări de Bartók și Liszt. A fost distins cu Premiile "Pianist" și "Kodály" la Festivalul "ISA-Prag-Wien-Budapest" și a primit bursele fundațiilor "Géza Anda" (Zürich), "Hindemith" (Berlin) și "Communitas" (Cluj). Primul său compact disc, intitulat "Anul memorial Liszt 2011" a fost urmat de un turneu de recitaluri în Ungaria și România. Cel de-al doilea, cu lucrări de Schumann și Bartók, a fost lansat de casa de discuri BMC. A colaborat cu artiști de seamă, printre care Kurtág György, Jacques Rouvier, Arie Vardi, Nagy Péter, Rohmann Imre, Kemenes András, Georg Sava, Eckhardt Gábor, Nagy Péter, Szokolay Balázs, Banda Pál sau Avedis Kouyoumdjian. Având un repertoriu solistic și cameral bogat, este invitat adesea la Bruxelles, Paris, Berlin, Lyon, München, Budapesta, München, Roma, București, Oradea, Cluj, sau Odorheiu Secuiesc, alături de Jesús López-Cobos, Ken Takaseki, Ligeti András, Hollerung Gábor, Jankó Zsolt, Hámori Máté, Horváth József, Novák István, Mihail Agafița, Alfonso Saura, Theo Wolters, Gheorghe Costin și Dorin Frandeș. În prezent este student doctorand la Universitatea de Arte și Muzică "Liszt Ferenc".