Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'Oedipe' și 'O scrisoare pierdută' transmise online de Opera Națională București cu ocazia Zilei Naționale a României

Publicat: vineri, 27 Noiembrie 2020 , ora 11.49

Opera Națională București va transmite online spectacolele "Oedipe" de George Enescu și "O scrisoare pierdută" operă în două acte și un prolog de Dan Dediu, mați, 1 decembrie 2020, cu ocazia Zilei Naționale a României, în cadrul proiectului intitulat #DordeONB din seria Opera online.

Pentru reconsiderarea importanței rolului istoriei și a culturii naționale, cele două lucrări celebre din creația românească vor fi transmise online pe site-ul instituției, în link-ul https://operanb.ro/operaonline/ și pe canalul de Youtube a Operei Naționale București, în link-ul https://www.youtube.com/OperaNationalaBucurestiONB.

"Oedipe" de George Enescu va putea fi vizonat în cadrul a două transmisiuni online marți, 1 decembrie 2020, începând cu orele 12:00 și 19:00, pe site-ul primei scene lirice a țării, în link-ul https://operanb.ro/operaonline/ și pe canalul de Youtube a Operei Naționale București, în link-ul https://www.youtube.com/OperaNationalaBucurestiONB.

Despre opera "Oedipe", principala creație națională de gen și totodată singura care se regăsește în repertoriul mai multor teatre de prestigiu din lume, compozitorul George Enescu mărturisea: "Nu mi se cuvine mie să declar dacă Oedipe este sau nu cea mai desăvârșită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă și ani de neliniște. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simțeam, ce gândeam, în așa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aș spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe și compunând, notă cu notă, această operă imensă".

"O scrisoare pierdută" operă în două acte și un prolog de Dan Dediu va completa seria transmisiunilor online dedicate Zilei Naționale de 1 Decembrie, spectacolul începând cu ora 15:00. Oglindă a societății românești, piesa de teatru a lui Caragiale a rămas un subiect de actualitate, admirabil construită, într-un stil de o originalitate aparte. Spectacolul de operă este adesea influențat de creațiile literar-dramaturgice, preluând din acestea teme, personaje, chiar acțiunea completă. Pentru creatorii operei contemporane "O scrisoare pierdută" textul cunoscutului dramaturg Ion Luca Caragiale a fost, deigur, o provocare.

Înregistrările vor fi disponibile în site-ul oficial al instituției, în link-ul https://operanb.ro/operaonline/ și pe canalul de Youtube al Operei Naționale București, în link-ul https://www.youtube.com/OperaNationalaBucurestiONB; fiind accesibile publicului doar pe durata difuzării fiecărui spectacol.