Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'La Traviata', duminică, online

Publicat: marți, 3 Noiembrie 2020 , ora 11.41


Duminică, 8 noiembrie 2020, de la ora 18.30, Opera Brașov transmite online, în cadrul seriei "Opera, la voi acasă", momente reprezentative din capodopera "La Traviata" de Giuseppe Verdi. Evenimentul va putea fi urmărit gratuit atât pe canalul nostru de YouTube, cât și pe pagina oficială de Facebook.

Considerată astăzi cea mai de succes și una dintre cele mai jucate opere din lume, "La Traviata" a avut de parcurs un drum lung de la premiera din 1853, când a fost considerată un imens eșec. Giuseppe Verdi a compus lucrarea având la bază "Dama cu camelii", romanul publicat în 1848 de Alexandre Dumas - fiul. Tânărul Dumas a scris această carte, cu caracter autobiografic, bazându-se pe experiențele sale trăite cu Marie Duplessis, cea mai faimoasă curtezană din Franța vremurilor sale, cu care a avut o idilă romantică. Și, la fel ca Violetta din "La Traviata", ea moare la numai 23 de ani.

Povestea Violettei Valéry impresionează de peste un secol și jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Eroina devine victima societății în care trăiește, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un compromis care îi va grăbi sfârșitul. Despre această femeie specială și despre gestul său scria însuși Dumas-fiul: "Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea". Muzica verdiană, într-un context pur romantic, transmite în egală măsură pasiune, frumusețe, dramatism, eleganță și o umanitate profundă.

Distribuția: Ana-Maria Donose - Violetta Valéry, Mihai Irimia - Alfredo Germont, Valentin Marele - Giorgio Germont, Carmen Topciu - Flora Bervoix, Claudiu Bugnar - Gastone, Alexandru Aghenie - Baronul Duphol, Paul Tomescu - Marchizul d'Obigny, Ștefan Schuller - Dr. Grenvil, Sonia Hazarian - Annina, Dan Ionescu - Grădinarul, Adrian Stănilă - Cameristul. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Dirijor de cor: Dragoș Cohal. Regia artistică a spectacolului este semnată de Dimitrie Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.

Eveniment susținut cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.