Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Vioara lui Enescu la Filarmonica Pitești

Publicat: luni, 2 Noiembrie 2020 , ora 8.30

Filarmonica Pitești organizează vineri, 6 noiembrie, de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, concertul cameral Vioara lui Enescu, susținut de violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail, respectând toate regulile pentru evitarea contaminării cu noul coronavirus. Concertul este inclus în turneul național extraordinar pe care cei doi artiști remarcabili îl susțin în mai multe orașe din țară, Filarmonica Piteștii fiind și anul acesta partener cultural. Programul cuprinde Integrala sonatelor pentru vioară și pian aparținând lui Ludwig van Beethoven: Sonata pentru vioară și pian nr. 1 în Re major, Sonata pentru vioară și pian nr. 5 în Fa major, Primăvara, și Sonata pentru vioară și pian nr. 9 în La Major, Kreutzer.

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Gabriel Croitoru are, în palmares, ca solist, peste o mie de concerte cu filarmonicile din țară, dar și din străinătate, acompaniat de celebre orchestre, precum London Royal Philharmonic, Monte Carlo Symphony sau Lyon Symphony. Apreciat pentru tehnica sa de însuși Yehudi Menuhin, Gabriel Croitoru cântă, din 2008, pe vioara "Guarneri del Gesu", care i-a aparținut lui George Enescu, vioară pusă la dispoziție și aflată în patrimonial Muzeului Național "George Enescu".

Horia Mihail este unul dintre cei mai buni pianiști români contemporani, cu premii naționale și internaționale, concerte și recitaluri susținute pe scenele țării și ale lumii. A avut, de asemenea, înregistrări în studiourile de radio și televiziune din: România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite. Pianistul Horia Mihail a încântat publicul cu proiecte ca: "Pianul călător", "Duelul viorilor" și "Cele trei dive". În ultimii ani, muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, în China, Italia, Bulgaria, Danemarca și Germania.

Cei doi artiști au mai fost prezenți la Filarmonica Pitești în stagiunile trecute, atât în recitaluri, cât și cu orchestra simfonică.

Înainte de intrarea în sala de concert, oamenilor li se va măsura temperatura, iar accesul în sală este permis doar cu mască, pe durata concertului publicul având obligația să o poarte. La concertele din actuala stagiune (până la finele anului), nu se vor mai putea respecta locurile înscrise pe abonamente, spectatorii așezându-se în ordinea sosirii doar pe locurile marcate disponibile din sală.