Arhivă : Agenda de concert Înapoi

AUDIO. Concertul Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene din 5 septembrie 2020

Publicat: luni, 7 Septembrie 2020 , ora 12.50

Tineri muzicieni din România și Grecia, în calitate de foști și actuali membri ai Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, au susținut sâmbătă, 5 septembrie, de la ora 19.00, un concert cameral la Muzeul Colecțiilor de Artă din capitală. Evenimentul, organizat de Orchestra de Tineret a Uniunii Europene în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al României și Radio România Muzical, a încheiat European Music Gallery Festival. În seria de 24 de concerte care a avut loc în 19 țări din Europa, în condițiile impuse de pandemie, au participat 282 de muzicieni din toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene și din Marea Britanie.


European Music Gallery Festival s-a încheiat sâmbătă seară cu un program muzical balcanic, pentru că tinerii interpreți români și greci au ales să ofere publicului Dansuri populare românești de Béla Bartók, Mică suită cipriotă formată din melodii tradiționale, Cinci dansuri grecești pentru cvartet de coarde de Nikos Skalkottas, Dilmano, Dilbero - variațiuni pe o melodie populară bulgărească de Alexander Vladigerov, în aranjamentul Vassilenei Serafimova; alegeri foarte frumoase, omogene din punct din punct de vedere sonor, cu note specific orientale, dar și occidentale. La final, cele Două piese pentru octet de coarde, op. 11 de Dmitri Șostakovici au demonstrat nivelul înalt de virtuozitate al tinerilor instrumentiști.

Organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, concertul a avut loc în cocheta grădină a Muzeului Colecțiilor de Artă din capitală. S-a creat astfel o atmosferă intimă, în care, ca spectatoare, m-am simțit inițial transpusă în timpurile de odinioară, pe când Palatul Romanit, un elegant edificiu al secolului al XIX-lea, acum sediul Muzeului, găzduia baluri princiare. Din păcate, din punct de vedere acustic, am fost cu toții, interpreți și spectatori, agresați de zgomotul generat de traficul de pe Calea Victoriei. Tinerii muzicieni au trecut cu brio o probă de rezistență psihică, pentru că a fost nevoie de mult mai mult decât obișnuita capacitate de concentrare pe care o deține un artist profesionist. Pe rând, cinci dintre ei au avut și rolul de prezentator, vorbind pe scurt despre piesa care urma; doar că timiditatea de a vorbi în public, combinată cu lipsa unui microfon, a făcut ca mesajul să nu poată fi auzit clar de toți cei prezenți. Însă interpretarea a fost una de excepție, iar tinerii au fost răsplătiți cu aplauzele publicului entuziast, din care au făcut parte și câțiva copii.

Eroii serii au fost Theodor Andreescu, Ciprian Oraveț, Daniela Tudor și Valentin Șerban la vioară, Andrieș Cigulea, Alkistis Misouli și Alex Spînu la violă, Constantin Borodin și Mihail Grigore la violoncel, Alexandru Munteanu la percuție.

La final, ne-au împărtășit impresiile:

Irina Iacob, coordonator de programe la Institutul Cultural Român: "Speranța este că acest concert va fi un semn de încredere și, poate, începutul revenirii noastre la a ne bucura de muzică, așa cum suntem obișnuiți și așa cum ne dorim și își doresc și artiștii."

Pianista Verona Maier, prorector al Universității Naționale de Muzică din București: "Un concert care se datorează în exclusivitate tinerilor care au reușit în condiții foarte greu de surmontat din punct de vedere al imixtiunii agresive a mediului în ceea ce au făcut ei, dar s-au descurcat admirabil! Au avut o energie și o bunăvoință în tot ce-au făcut încât tot ce am auzit în această seară a fost de-un tonus pe care sunt convinsă că fiecare dintre cei care ne-am aflat aici, în curtea Muzeului Colecțiilor de Artă, îl vom duce cu noi și, sigur, ne va face mai ușoară o perioadă care, de altminteri, este foarte complicată pentru noi toți. Pentru ei nu a fost complicat, mă bucur că am fost aici și sunt cu inima mare de tot, pentru că regăsirea acestui tip de energie la niște oameni tineri și felul ăsta de a se descurca singuri - cu responsabilitate și, în același timp, cu probitate profesională - mi se pare că e tot ce putem lăsa noi, cei din generația care părăsește, încetul cu încetul, scena. Sunt foarte bucuroasă de ceea ce am auzit!"

Percuționistul Alexandru Matei, profesor universitar doctor al UNMB: "Faptul că încă se cântă e bine. Important e că s-a cântat foarte bine! Sunt niște tineri de excepție. În mod special, mie mi-a plăcut - trebuie să fiu un pic subiectiv - Alexandru Munteanu de la percuție, care a făcut o figură excepțională, dar și toți ceilalți au fost foarte buni. Un concert de excepție! Jos pălăria!"


Reportaj realizat de Florica Jalbă