Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Neamț Art Festival - spațiu deschis culturii

Publicat: joi, 3 Septembrie 2020 , ora 10.16

Anul acesta începutul de toamnă la Piatra-Neamț va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură și Arte "Carmen Saeculare" Neamț - NEAMȚ ART FESTIVAL, care se va desfășura, timp de patru zile, în timpul primului sfârșit de săptămână al lui Răpciune: de joi, 3 septembrie și până duminică, 6 septembrie.

NEAMȚ ART FESTIVAL se dorește a fi un proiect care să revitalizeze, prin intermediul artelor, viața social-culturală a municipiului Piatra-Neamț, mult afectată în această perioadă de pandemie. La prima ediție, NEAMȚ ART FESTIVAL va aduce în prim-plan muzica, prin cele patru evenimente excepționale: recitalul susținut de Luiza Zan și JazzPar Trio (joi, 3 septembrie, ora 19:00), concertele-proiect marca Radio România Cultural - Flautul de aur (vineri, 4 septembrie, ora 19:00), Pianul călător (sâmbătă, 5 septembrie, ora 19:00) și Vioara lui Enescu (duminică, 6 septembrie, ora 19:00).

Locul ales pentru acest amplu eveniment cultural este central istoric al municipiului - Curtea Domnească -, loc tradițional în care au loc annual marile sărbători muzicale aflate în organizarea Centrului: Festivalul "Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț" și Festivalul Internațional de Folclor "Ceahlăul".

Programul primei ediții a NEAMȚ ART FESTIVAL este unul variat și, speră organizatorii, foarte atractiv. Aflându-se la final de vacanță, copiii orașului vor fi în centrul atenției. Pentru ei se vor desfășura zilnic, în perioada 3-6 septembrie, ateliere creative caligrafie, pictură, modelaj lut, precum și un spectacol de tatru de păpuși. Tot cei mici vor fi beneficiarii unei lansări de carte, cea mai nouă apariție la Editura "Nona" (componentă a Centrului pentru Cultură și Arte "Carmen Saeculare" Neamț) fiindu-le dedicată.

NEAMȚ ART FESTIVAL se dorește a fi un proiect care să se repete și anul viitor, Centrul pentru Cultură și Arte "Carmen Saeculare" Neamț vizând permanentizarea acestui eveniment prin care să se realizeze atragerea interesului publicului larg pentru artă și pentru promovarea municipiului Piatra-Neamț ca un spațiu deschis culturii.

CONCERTE DE TOAMNĂ

Joi, 3 septembrie 2020, ora 19:00, Piața Turnului, Piatra-Neamt

CONCERT LUIZA ZAN ȘI JAZZPAR TRIO

Invitată să deschidă seria autumnală a evenimentelor cultural-artistice din Piatra-Neamț va fi carismatica interpretă de jazz, Luiza Zan. Alături de trupa Jazzpar Trio (Gáspár Csaba - vioară/vocal, Gáspár Álmos - chitară și Vitályos Lehel - contrabas), absolventa Liceului de Artă "Victor Brauner" va cânta în prima seară a noului proiect al Centrului pentru Cultură și Arte "Carmen Saeculare", NEAMȚ ART FESTIVAL.

Mult așteptatul eveniment se va petrece joi, 3 septembrie 2020, ora 19:00, în Piața Turnului din Piatra-Neamț.

Vineri, 4 septembrie 2020, ora 19:00, Piața Turnului, Piatra-Neamt

FLAUTISTUL ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU ÎN RECITAL LA NEAMȚ ART FESTIVAL

Vineri, 4 septembrie 2020, ora 19:00, în Piața Turnului din Piatra-Neamț, celebrul flautist Ion Bogdan Ștefănescu oferă publicului meloman un atractiv recital muzical. Artistul, însoțit de Carla Maria Stoleru, Lorena Palade, Mihai Vaida, va interpreta cele mai cunoscute părți din compozițiile lui Wolfgang Amadeus Mozart, Don Giovanni și Flautul fermecat. Spectacolul de muzică va beneficia de câteva momente poetice, poeme ale căror autor este însuși Ion Bogdan Ștefănescu, muzician apreciat în lumea largă, invitat de onoare la ediția a XLIV-a a "Vacanțelor Muzicale" (2017).

Sâmbătă, 5 septembrie 2020, ora 19:00, Piața Turnului, Piatra-Neamt

PIANUL CĂLĂTOR ȘI HORIA MIHAIL, ÎN CONCERT LA NEAMȚ ART FESTIVAL

Sâmbătă, 5 septembrie 2020, NEAMȚ ART FESTIVAL ajunge la cea de a treia seară de concerte. De la ora 19:00, în Piața Turnului vor fi auzite sonoritățile pianului în concertul extraordinar susținut de Horia Mihail. Muzicianul, care a mai concertat la Piatra-Neamț, fiind invitat la "Vacanțe Muzicale" și în Stagiunea muzicală, este pianistul titular al proiectului Pianul călător, proiect marca Radio România Cultural, ajuns toamna aceasta la cea de a zecea ediție. Sub genericul "Beethoven 250", repertoriul propus de Horia Mihail cuprinde lucrări ale compozitorului Ludwig van Beethoven, printre care se vor regăsi: "Sonata lunii" - partea I, Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 "Sonata Waldstein", 32 Variațiuni în do minor pe o temă originală și celebra "Für Elise", bagatelă pentru pian în la minor.

În program: Ludwig van Beethoven

Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor "Sonata lunii" - partea I

Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 "Sonata Waldstein"

32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80

"Für Elise" bagatelă pentru pian în la minor WoO 59

Duminică, 6 septembrie 2020, ora 19:00, Piața Turnului, Piatra-Neamt

GABRIEL CROITORU ADUCE VIOARA LUI ENESCU LA NEAMȚ ART FESTIVAL

VIOARA LUI ENESCU - cu: Gabriel Croitoru (vioară) și Horia Mihail (pian)

NEAMȚ ART FESTIVAL va trage cortina primei ediții duminică, 6 septembrie 2020, când, de la ora 19:00, în Piața Turnului, va avea loc un alt eveniment de marcă al lumii muzicale românești: violonistul Gabriel Croitoru va cânta o serie dintre cele mai cunoscute și apreciate compoziții destinate reginei instrumentelor de concert, așa cum este cunoscută și recunoscută a fi vioara. El va fi însoțit în demersul său muzical de pianistul Horia Mihail.

Proiectul VIOARA LUI ENESCU, marca Radio România Cultural, a pornit în urma faptului că, din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câștigat dreptul de folosință și cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparținut marelui compozitor român George Enescu.