Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Sound Collector - Patchwork cultural jazzistic cu duo Hofmaninger/Schwarz, în concert la Green Hours

Publicat: miercuri, 2 Septembrie 2020 , ora 16.41


Sonorități familiare, inedite, neașteptate. Provenite din cele mai diverse spații culturale din întreaga lume, ritmurile și imaginile sonore colecționate de Lisa Hofmaninger (clarinet basși Judith Schwarz (percuție) compun proiectul "Sound Collector", unul dintre cele mai ambițioase și inovatoare ale tinerei scene de jazz austriece. La invitația Forumului Cultural Austriac și a Green Hours jazz&theatre - café, duo-ul vienez prezintă "Sound Collector", într-o versiune concepută special pentru România, într-un concert offline ce va avea loc pe data de 9 septembrie 2020, ora 19.30, în grădina Green Hours (Calea Victoriei 120, București).

Dialogul cultural prin intermediul muzicii este esența "Sound Collector". Clarinetista Lisa Hofmaninger și percuționista Judith Schwarz au creat un întreg parcurs artistic care le conduce în țări cu o puternică identitate muzicală (Romania, Spania, Ungaria, Turcia, Malaiezia etc.). Colaborând îndeaproape cu artiști locali, cele două instrumentiste încearcă să redescopere, să înțeleagă și să reinterpreteze în cheie contemporană tradiții culturale și muzicale caracteristice spațiilor vizitate. "Dorim să combinăm cele mai variate limbaje muzicale cu propriul nostru stil. Abordăm, în acest fel, tematici care ne preocupă în aceeași măsură și pe noi și pe partenerii noștri, de la concepții artistice comune, la subiecte de actualitate și de cotidian", spun cele două muziciene austriece.

Întrerupt de actuala criză pandemică, proiectul "Sound Collector" își reia cursul la București. Aici, Duo-ulHofmaninger/Schwarz colaborează cu Ana-Cristina Leonte, una din cele mai apreciate cântărețe, compozitoare, și conducătoare de formație din noua generație a muzicii românești. Laureată a numeroase premii în competiții naționale și internaționale de jazz, Ana-Cristina Leonte este cunoscută și publicului vienez, în fața căruia s-a produs în câteva rânduri (îndeosebi cu ocazia "Paul Celan Project", realizat de Institutul Cultural Român în 2010, la RadioKulturhaus din Viena). Cele trei artiste vor compune împreună o lucrare muzicală ce va fi prezentată ulterior în România și în Austria, atât online cât și offline.

Pe scena jazzistică internațională dominată de artiști bărbați, Duo Hofmaninger/Schwarz pune sub semnul întrebării toate convențiile genului. "Ne unește dorința intensă de a ne juca și de a experimenta utilizând sunete, dar și de a răsturna diferitele idei preconcepute legate de rolurile instrumentelor", explică Lisa Hofmaninger (clarinet bass) și Judith Schwarz (percuție). Într-adevăr, în formula lor interpretativă, clarinetul bas este cel care imprimă ritmul, renunțând la partitura solitică și la condiția sa de creator de melodie, asumată acum de percuție. "Improvizația capătă astfel nuanțe surprinzătoare, care captivează și vrăjesc publicul", adaugă cele două interprete. Pentru originalitatea sa, Duo Hofmaninger/Schwarz a fost selectat în programul #NASOM - New Austrian Sound of Music - de promovare a tinerelor talente muzicale austriece. Acest program a fost creat și se desfășoară la inițiativa Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene și Internaționale, în parteneriat cu Centrul austriac de informare muzicală - mica-music Austria și Austrian Music Export.

Mai multe despre Duo Hofmaninger/Schwarz - www.hofmaninger-schwarz.com


Sound Collector

9 septembrie 2020, ora 19.30, grădina Green Hours (Calea Victoriei 120, București)

Rezervări si bilete: https://www.bilet.ro/venue/green-hours

Informatii în timp realpe Facebook: @green.hours, @fca.bucuresti

www.greenhours.ro, www.bmeia.gv.at/ro/forumul-cultural-austriac-bucuresti/