Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Simfonia 'Clopotele' și Suita 'Șeherazada', în stagiunea online a Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: miercuri, 8 Iulie 2020 , ora 9.50

Joi, 9 iulie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Filarmonica "George Enescu" va transmite, în prima parte, înregistrarea Simfoniei corale "Clopotele", op. 35, de Serghei Rahmaninov, condusă de Daisuke Soga. Participă membrii Corului Filarmonicii "George Enescu" pregătiți de Iosif Ion Prunner, alături de soliștii vocali Sorina Munteanu, Adrian Dumitru și Ionuț Pascu. În partea a doua, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Emil Tabakov, va avea în program Suita simfonică "Șeherazada", op. 35, de Nikolai Rimski-Korsakov. Solo vioară este susținut de Rafael Butaru, în prezent concertmaistru al Filarmonicii "George Enescu".

Serghei Rahmaninov (1873-1943) a compus, între 1912-1913, simfonia corală "Clopotele", op. 35, bazată pe o adaptare rusească a poemului lui Edgar Allan Poe. Amprenta sonoră a clopotelor și-a făcut simțită prezența încă din copilăria lui compozitorului: cele patru sunete ale clopotelor mari de la Catedrala Sf. Sofia din Novgorod, unde participa la slujba religioasă alături de bunica lui, l-au obsedat. Simfonia creată de compozitor are forma clasică de sonată, onorând astfel cele patru secțiuni ale poemului.

Suita simfonică "Șeherazada", op. 35 de Nikolai Rimski-Korsakov a fost compusă în 1888, după antologia de povești persane din secolul al IX-lea, "O mie și una de nopți". Este cea mai cunoscută lucrare a compozitorului, îmbinând orchestrația extrem de colorată cu interesul pentru orientalism, tipic artei imperiale a vremii.Premiera a avut loc în Sankt Petersburg la 28 octombrie 1888. În interpretarea Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu" din București, aflată, pe 14 februarie 2020, sub conducerea lui Emil Tabakov, "diversitatea timbrală și atmosfera narativă se contopeau", spune criticul Marcel Frandeș.

***

Stagiunea online

Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu"

9 iulie 2020, ora 19.00

Program:

Serghei Rahmaninov - Simfonia corală "Clopotele", op. 35

Dirijor: Daisuke Soga

Soliști:

Sorina Munteanu - soprană

Adrian Dumitru - tenor

Ionuț Pascu - bariton

Corul Filarmonicii "George Enescu"

Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner

Nikolai Rimski-Korsakov: Suita simfonică "Șeherazada", op. 35

Dirijor: Emil Tabakov

Solo vioară: Rafael Butaru