Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'O harpă de poveste' la Alba Iulia și Sibiu, în aer liber, pe 27 iunie si 1 iulie

Publicat: duminică, 21 Iunie 2020 , ora 19.52


Proiectul O harpă de poveste aduce pe scenă povestea unui instrument original, construit în 1827, păstrat într-o stare excepțională, instrument care aparține unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familiei Iușceanu-Corjos.

În 27 iunie, în Piața cetății din Alba Iulia și 1 iulie, pe Esplanada Sălii Thalia din Sibiu vor avea loc primele două recitaluri din seria O harpă de poveste - open air, avându-i ca protagoniști pe Maria Bîldea - harpă, Petru Pane - clarinet, Oxana Corjos - pian. Programul va cuprinde lucrări diverse dedicate sau adaptate pentru această formula, de la Codex Caioni - Dansuri din Transilvania și J.S. Bach, până la Dan Dediu, Isaac Albeniz, Darius Milhaud și Bela Bartok.

Ajuns în România în urmă cu mult timp, instrumentul păstrează inscripția primelor harpe construite de manufactura fraților Erard din Londra, furnizori la acel moment ai casei regale franceze și ai casei imperiale ruse.

Povestea spune că această harpă a rămas pe teritoriul actualei Românii luată de la un ofițer german aflat în retragere la finalul celui de-al doilea război mondial, la schimb pentru un sac de merinde, fiind coborâtă dintr-o căruță pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla acesta în timpul retragerii armatei germane din 1944.

Prin proiectul O harpă de poveste ne propunem readucerea parfumului muzical al secolului al XVIII-lea sau al epocii de început de secol al XIX-lea, atunci când a fost construit instrumentul, cu o antologie de lucrări pentru harpă solistă, în dialog cu clarinetul sau împletindu-și particulele sonore cu delicatețea cozilor orizontale ale pianului, repertoriul ajungând până în secolul XX.

Elementul care leagă neobișnuitul trio clarinet, harpă și pian este reprezentat de readucerea la viață a acestei bijuterii, harpa cu dublă acțiune Erard, un instrument care simbolizează rădăcinile și conservarea tradiției muzicale românești în cel mai frumos și optimist mod.Itinerar

27 iunie, ora 19 - Alba Iulia, Piața cetății (în cadrul festivalului "Sărbătoarea muzicii")

1 iulie, ora 19 - Sibiu, Esplanada Sălii Thalia (în cadrul Festivalului româno-american")Program muzical

Codex Caioni - Dansuri din Transilvania (harpă solo)

J.S. Bach - Suita franceză nr. 1 Allemande și Sarabande (harpă solo)

Bela Kovacs - Hommage a J.S. Bach (clarinet solo)

J.S. Bach - Preludiu (harpă solo)

Georg Friedrich Häendel - Concerto (harpă solo)

Franz Schubert - Larghetto și Andante (clarinet/harpă)

Georg Friedrich Häendel - Tema cu variațiuni (harpăsolo)

Dan Dediu - Rondo a la Münchhausen (harpa/clarinet/pian)

Isaac Albeniz - Asturias (harpăsolo)

Darius Milhaud - Scaramouche (clarinet/pian)

Bela Bartok - Dansuri românești/ arr. Dan Dediu (clarinet/pian/harpa)Organizator: Municipiul Alba Iulia, Filarmonica de stat din Sibiu

Producător: Pro Contemporania

Parteneri: Pro Contemporania, Mediatrust, Radio România, România TV, Liternet, Agenția de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Mișcarea de rezistență, Smart FM, MKlasika.Biografii


Maria Bîldea

S-a născut în București și a urmat studiile universitare în orașul natal. In 1986, a obținut postul de prim harpist la Orchestra Simfonică de Stat din Ploiești. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis, și angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este și prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. La ora actuală este prim harpist al Orchestrei Naționale Radio din București. Maria Bîldea a înființat în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena). A concertat cu cele mai mari orchestre din România și din Grecia, a susținut recitaluri și master classes în Romania, Serbia și Franta, recitaluri în Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Spania, Cipru, Slovenia, Franța și în Grecia, la siturile arheologice din Atena.


Oxana Corjos

Considerată una dintre cele mai importante prezențe pianistice ale generației sale, Oxana Corjos este printre puținii muzicieni români afirmați după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură și un repertoriu impresionant - de la Bach și Mozart și ajungând la Rachmaninov și Ravel - fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte de Brahms. De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galați, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Balan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc. Oxana Corjos relevă prin fiecare apariție scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârșită.Petru Pane

Născut in anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane a studiat initial pianul și ulterior clarinetul la clasa profesorului Ovidiu Căplescu, participă la concursuri naționale, câștigând mai multe premii. A participat la cursurile de vară Summer Academy Kronstadt Brașov. In 2019 își face debutul solistic cu Filarmonica "Mihail Jora" Bacău. În același an este invitat in cadrul prestigiosului festival "George Enescu" pentru a susține două scurte recitaluri și debutează ca solist la Ateneul Roman în cadrul proiectului "Clasic e fantastic".