Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Horia Mihail - Turneul "Pianul Călător", ediția a zecea, în aer liber, din 24 iunie

Publicat: vineri, 19 Iunie 2020 , ora 10.38


Pe 24 iunie, pianistul Horia Mihail pornește la drum în turneul său național pentru a zecea oară. "Pianul călător" va cânta în 2020 în aer liber, pentru un public dornic de emoție live după o primăvară înghețată, pentru un public care așteaptă ca muzica clasică să revină la viață. Horia Mihail va cânta din 24 iunie în întreaga țară, cu un repertoriu marcând aniversarea Beethoven 250, pe clapele pianului călător.

Concertele vor avea loc între 24 iunie și 5 iulie, în aer liber, în mai multe orașe din țară, unele dintre acestea gazde ale pianelor călătoare. Anul acesta, turneul "Pianul călător" a ajuns la ediția cu numărul 10, așa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărțile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din țară însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziție de Radio România, sunt încredințate comunităților din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia și Roman, dar drumul lor a fost mai lung și, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert.

"Pianul călător a reprezentat practic o reinventare a mea din punct de vedere profesional și nu numai, fiindcă, dacă îmi aduc bine aminte, în 2010, înainte de prima ediție a Pianului călător, aveam la activ un singur recital solo într-o perioadă de 10 ani, poate chiar și mai mult de 10 ani. Așa că a fost în primul rând o provocare pe care am acceptat-o și care s-a dezvoltat în timp într-un fel de a fi din punct de vedere profesional. Mai mult decât atât, Pianul călător a devenit un brand, apreciat de tot mai mulți oameni, lucru care m-a făcut să îmi dau seama că ceea ce facem este bine. Categoric a existat acel moment de creștere, plecând de la idee până la realizarea primului turneu. Până la urmă, turnee se tot fac si s-au tot făcut. Este vorba de un concept puțin altfel decât ceea ce făceau pianiștii sau muzicienii în general. Țin minte că în 2011, după ce am pornit împreună de la ideea călătoriilor lui Franz Liszt - comparația cu el este forțată, fiindcă Franz Liszt a fost și va rămâne un nume de anvergură în istoria internațională a muzicii - am profitat de exemplul lui ca să aduc un fel de replică sau motivație pentru acel prim turneu. Apoi, lucrurile au venit oarecum firesc, având în vedere că am primit un feedback excepțional din multe locuri și de la foarte multe suflete. Am înțeles că au nevoie de ceea ce fac și am înțeles că prin ceea ce fac aduc bucurie unor oameni."

În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflectă orientările repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul călător : Pe urmele lui Franz Liszt, 100 % Beethoven. Romantic sau albumul înregistrat alături de Orchestra Națională Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.

Unul dintre cei mai dificili ani pentru comunitatea artistică mondială, anul 2020 este unul esențial și pentru turneul Pianul călător, iar faptul că ediția a zecea se va petrece în aer liber este o declarație de rezistență în fața presiunilor cărora le sunt supuși artiștii și mesajul lor de speranță în vremurile pe care le trăim.

Amănunte pe www.pianulcalator.ro

https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/

Din istoria Pianului călător :

https://www.youtube.com/watch?v=Gm6djI80I9A

Ediția a 10-a

Beethoven 250

Miercuri, 24 iunie - Caracal, Parcul Constantin Poroineanu

Duminică, 28 iunie - Alba Iulia, Piața Cetății

Luni, 29 iunie - Deva, Esplanada Pro Arte plein air a Colegiului Național "Decebal"

Joi, 2 iulie - Sibiu, Esplanada Sălii Thalia

Vineri, 3 iulie - București, Grădina cu Filme - Cinema & More (CREART)

Sâmbătă, 4 iulie - Tulcea, Casa Avramide

Duminică, 5 iulie - Constanța, Parcul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski"

Program muzical

Ludwig van Beethoven

Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor "Sonata lunii" - partea I

Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 "Sonata Waldstein"

32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80

"Für Elise" bagatelă pentru pian în la minor WoO 59

Producător: Pro Contemporania

Coproducători: TVR 3, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Cu sprijinul: JTI, Erste Private Banking - serviciu oferit de BCR, Vimetco ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Nucleo, Piccolo Maestro, Senia Music.