Arhivă : Agenda de concert Înapoi

PAVILION - locul de întâlnire (online) al copiilor cu muzica clasică

Publicat: joi, 4 Iunie 2020 , ora 12.52


Proiectul Pavilion - întâlnire cu muzica este mai mult decât un prilej de întâlnire cu muzica, este o călătorie pe tărâmurile nebănuite ale muzicii clasice. Seria episoadelor de educație muzicală PAVILION propune întâlniri săptămânale, momentan virtuale, cu cei mici și… mari!

Prima emisiune, din seria celor 6 întâlniri cu muzica clasică, a fost difuzată online cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, urmând ca și restul episoadelor să fie lansate săptămânal. Invitația spre visare nu este adresată doar copiilor cu vârsta între 6 și 14, ci și familiei care este încurajată să participe la activitățile propuse în cadrul fiecărei emisiuni.

Cea de-a doua incursiune în lumea muzicii va avea loc în 8 iunie, începând cu ora 10.00, emisiunea putând fi urmărită pe pagina de Facebook a proiectului PAVILION și pe pagina Radio România Muzical.
Seria emisiunilor de educație muzicală PAVILION - loc de întâlnire al copiilor cu muzica clasică creează un cadru familiar și prietenos, ajutându-i pe cei mici să pășească cu încredere în lumea muzicii clasice, sprijinindu-i ca prin joc să descopere și să înțeleagă mesajul muzicii clasice.


Lansare Episod #2 - Luni, 8 iunie, ora 10.00 - Călătorie în lumea percuției


În cel de-al doilea episod #PAVILION spectatorii pornesc la drum cu ajutorul unui covor muzical fermecat! Sorina Savii (percuționistă în cadrul Operei Naționale Române Timișoara) este ghidul care îndrumă pașii spre continente ce ascund sunete stranii sau de-a dreptul liniștitoare, încurajându-i pe cei mici să descopere povestea din spatele unor uimitoarea instrumente de percuție.Altfel spus, cea de-a doua emisiune cartografiază teritorii precum Africa, Asia, America de Sud și Orientul Mijlociu cu ajutorul sunetelor!

Ca să fie și mai interesantă incursiunea în lumea percuției, în cea de-a doua parte a emisiunii, Sorina Savii & Ovidiu Florian Andris (percuționist și Manager al echipei tribul artistic) vor fermeca micuții, îi vor "teleporta" în lumea sălbatică a savanei africane, pe călduroasele tărâmuri braziliene și chiar pe vârfurile celor mai înalți munți din Asia!


În cadrul episoadelor, copiilor le este lansată o provocare la care pot participa și câștiga o cutie cu jocuri muzicale inedite. Înscrierea la concurs se realizează trimițând un e-mail la adresa trib2art@gmail.com cu detaliile solicitate în cadrul fiecărei emisiuni.


Joacă, povești și muzică


Seria episoadelor de educație muzicală Pavilion - întâlnire cu muzica începe în forță pe ritmuri antrenante, cu "depasări" cutezătoare în lumea percuției, însă pe parcursul acesteia publicul va avea șansa să descopere și nestematele muzicii clasice prin acordurile finelor viori și a prietenosului pian.


Vlad Popescu (violinist al "Furiant Quartet" și Director Artistic Eufonia Festival & PAVILION) ghidează spectatorii în lumea celor mai importanți compozitori ai lumii, pornind din locul natal al marelui Antonio Vivaldi (Veneția), ajungând în friguroasa Rusie, periplul finalizându-se cu întoarcerea acasă, în România, pe aripile muzicii lui Bela Bartok. Alături de Vlad Popescu și Andreea Spînu (pianistă la Opera Comică pentru Copii), cei mici vor vizita Mexicul sau Franța unde vor descoperi povestea reginei Egiptului. Radu Dunca (concert-maestru al Operei Naționale București) aduce natura mai aproape de public printr-o interpretare sensibilă a unei lucrări scrise de J.S. Bach, care s-a lăsat inspirat de natură pentru a compune lucrări devenite, în timp, adevărate legende muzicale. Acestea sunt doar o mică parte dintre informațiile pe care artiștii invitați în cadrul proiectului PAVILION - loc de întâlnire al copiilor cu muzica clasică le vor transmite copiilor prin seria episoadelor de educație muzicală.Argument


Conform datelor colectate în cadrul Strategiei pentru cultură și patrimoniu național a României 2016-2020, doar 13% din tinerii din România au fost la un concert de muzică clasică. O statistică îngrijorătoare devenită punct de reper pentru Tribul Artistic, organizatorul proiectului PAVILION co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, care urmând restricțiile impuse de contextul pandemiei de coronavirusa decis să dovedească tinerilor și copiilor că muzica clasică este prilej de călătorie în jurul lumii și, chiar, de descoperire a unor lumi necunoscute, precum cea a instrumentelor muzicale, a marilor compozitori și a poveștilor din spatele sunetelor.


***


Tribul Artistic dezvoltă și promovează manifestări cultural-artistice prin organizarea de evenimente, independente sau în parteneriat cu alte asociații, implementate la nivel local și național. Printre proiectele de referință ale asociației, enumerăm: Romanian Chamber Orchestra (reunește, sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru, 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestra ale lumii), Eufonia Festival (cel mai important festival de muzică clasică de camera din vestul României), PAVILION (un proiect de educație muzicală dedicat tinerilor și copiilor).